Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са лауреатите на националния конкурс за криминален разказ във Велико Търново

Доц. Калина Иванова и Памела Леонидова (от ляво на дясно)
Снимка: Здравка Маслянкова

Регионалната библиотека „Петко Славейков“ във Велико Търново тази седмица отличи лауреатите във второто издание на националния си конкурс за криминален разказ. 166 творби се състезаваха, а темата на конкурса беше (Не)разкритият случай. Своите криминални сюжети разказаха автори от 12 до 78-годишни.

Криминалната литература е любима на българските читатели, но нямаме съвременни ярки български автори в този жанр. Така обясни в "Закуска на тревата" идеята за националния конкурс за криминален разказ „(Не)разкритият случай“ неговият създател Момчил Шивачев, завеждащ на отдел „Обслужване на читатели“ в Регионалната библиотека „Петко Славейков“ във Велико Търново: 

„Мисля, че криминалният жанр не е особено добре застъпен в България. Ние нямаме аналози, нека да не звучи претенциозно, на Дейвид Балдачи, Дан Браун, Стив Бери, Матю Райли – автори, които са на върха в световните класации по продажби. Читателите на библиотеката също имат огромен интерес по принцип към този тип литература. Така се роди леко спонтанно идеята да организираме и ние конкурс за написване на криминален разказ. Евентуално да се роди някой, с наша помощ, по-именит, по-известен, по-четивен български писател“. 

16 разказа се включиха в конкурса в първото му издание през миналата година. Сега творбите са 166 на автори от цялата страна. Най-възрастният участник в тазгодишното издание на националния конкурс за криминален разказ е 78-годишен мъж от Пловдив, а най-младите автори са 12-13-годишни деца от Варна и  Бургас, разказа Момчил Шивачев и обобщи сюжетите в разказите за конкурса: 

„Доста автори се бяха ориентирали към битова тематика, имаше дори хумористични разкази, леко криминални, имаше и доста зловещи, кървави сюжети, особено от младата аудитория. Имаше и обикновени разкази, които е малко трудно да се нарекат като криминални, но все пак те със своята човещина бяха дълбоко затрогващи журито“.

Стефан Митев и Веселина Ангелова

Криминалните разкази бяха оценявани от четиричленно жури, в което беше и криминалният репортер и кореспондент на вестник „Труд“ във Велико Търново Веселина Ангелова: 

„Оказа се, че има много пишещи хора, грамотни, с фантазия, с въоръжение. Има много общи черти между криминалния разказ и оперативната криминална журналистика. Така, както ние, журналистите, пресъздаваме криминалните събития, така и в разказите се започва с някакво действие и целият материал държи в напрежение читателя до края“. 

Четири от 166-е разказа са декласирани, защото са били пълно плагиатство от творби на световни творци, коментира библиотекарката Стела Димитрова, член на журито. Похвално е участието на учениците, посочи Димитрова: 

„Пишещите деца са четящи деца и това ни възвръща вярата в младото поколение, че чете и ще чете. „Травма“ е много добър разказ, набляга се на психологията, какво може да се случи след насилие. „Единени“ засяга друг аспект, малко стил Стефани Майер, „Двамата“ е много добър, който заема нашето трето място“.  

Двама мъже си поделят третото място в националния конкурс за криминален разказ на великотърновската регионална библиотека. Горнооряховецът Стефан Митев е описал история от Съединените щати в разказа си „Гонка в Балтимор“. 

„Като във всеки по-голям град, не само в Щатите, навсякъде, и в България, всекидневно се случват неприятни неща. Много хора са настроени към грешки, с които да спечелят нещо. От там идват и престъпленията. Радвам се, че сте оценили моя разказ“.

Красимир Христов с Веселина Ангелова

Неоценен от близките му хора разказ „Двамата“ на плевенчанина Красимир Христов е другата творба, класирана на трето място: 

„Всеки един от нас има такива двама. Аз се опитах да напиша една любовна история по криминален начин или криминална история по любовен начин – всеки може да прецени как да я възприеме. Мотивацията да я изпратя за вашия конкурс беше такава, че в края на краищата никой от моите близки не го хареса. Реших да го представя на хора, които са с по-различно виждане за подобен разказ и очевидно не съм сгрешил“. 

Второто място журито присъди на Евгения Динева от София за разказа ѝ „Единени“.

Лауреат на второто издание на конкурса за криминален разказ „(Не)разкритият случай“ е 27-годишната учителка от Русе Памела Леонидова с творбата си „Травма“: 

„Историята в моя разказ е свързана с психическата нестабилност и това какво една травма може да причини на човек и как ние успяваме да превъзмогнем тази травма или по-скоро не успяваме. Понякога човек просто се заключва в себе си, измисля си един несъществуващ свят и успява по този начин да продължи да живее, защото, ако не осъзнае травмата, не може да продължи да живее“.  

Победителите конкурса получиха криминална литература, парични премии и картини. 

Още по темата в звуковия файл.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Олга Дойкова

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Приз "Олга Камбурова" за цигуларката Олга Дойкова

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Галаконцерт "Музикант на годината 2023" - видеозапис 16-годишната цигуларка Олга Дойкова получи специалната награда "Олга Камбурова" в подкрепа на младите..

публикувано на 12.07.24 в 21:07
Момент от протест на културни дейци срещу недостатъчното финансиране на сектора от държавния бюджет

ПВУ - глътка въздух за творците

Подкрепата за културата в Плана за възстановяване и устойчивост е двойно по-висока от тази в националния бюджет . Това обясни пред БНР Асен Асенов, културен мениджър, директор на Фондация "Едно за култура и изкуства". По думите му, налице са гаранции, че българските творци ще получат достатъчно много средства, "за да няма оправданието,..

публикувано на 12.07.24 в 11:09
Проф. Саша Попов

Спомен за големия музикант Саша Попов

На 11 юли се навършват 125 години от рождението на големия български диригент Саша Попов - основоположникът на българското професионално симфонично дело.  Той е създател на първата симфонична формация у нас - Академичния симфоничен оркестър през 1928 г., по-късно, през 1936 г., прераснал в Царски военен симфоничен оркестър, последван от Държавния..

публикувано на 11.07.24 в 14:22

Джаз и арт в троянското село Орешак

В Националното изложение на занаятите в троянското село Орешак тази вечер се открива второто издание на джаз, арт и еко фестивал. В първата фестивална вечер, която е със свободен вход, гостите на изложението ще се насладят на изпълненията на джаз-групи от България, Китай и Бразилия, а през всички фестивални дни в парка на изложението ще са..

публикувано на 11.07.24 в 08:10

Arbanassi Summer Music оглася църквите музеи на Арбанаси

Между 7 и 12 юли 2024 г. в Арбанаси се провежда станалия традиция фестивал за класическа музика  Arbanassi Summer Music . Негови артистични директори са контрабасистката Юлита Фъсева и обоистът Димитри Местдаг - артистично семейство от Белгия, което е част от Антверпенския симфоничен оркестър.  Вече 14 години Юлита и Димитри успяват да организират..

публикувано на 10.07.24 в 20:11

Фестивал и академия Allegra - лятна музикална енергия за София

И тази година в разгара на лятото в София - от 12 до 20 юли - фестивалът "Алегра" ще зарадва своята публика с разнообразие, обхващащо целия спектър на класическата музика - от дует, квартет, октет, до камерен и симфоничен оркестър; от Хайдн, Моцарт и Бетовен до Глазунов, Курт Вайл, Корнголд, Пиацола и Майлс Дейвис За десета поредна година..

публикувано на 10.07.24 в 19:53
Д-р Джина Дундова-Панчева

Д-р Джина Дундова-Панчева - жената, която лекува и вдъхновява едновременно

Да живееш между Хипократ и Пегас означава да балансираш между реалността и мечтите, между грижата за тялото и храната за душата. Това е живот, изпълнен с емоции, където всяко лечение е акт на любов, а всяка песен - израз на най-дълбоки чувства. Това е животът на човек, който разбира, че истинското изкуство е в сърцевина на човешката същност, и..

публикувано на 10.07.24 в 16:26