Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екипът на пекарна във Велико Търново подкрепя социални каузи

| обновено на 22.01.23 в 05:24
Невгюл Ахмед
Снимка: БНР

Благотворителна кампания в подкрепа на социално значими каузи започна малка пекарна във Велико Търново. Всеки месец в обекта ще се продава определен вид сладкиш, а приходите ще бъдат дарявани за различни организации, социални институции и нуждаещи се хора.


За добрината няма сезон и точен момент, или го носиш в сърцето си, искаш и го правиш, или го подминаваш. Малка пекарна във великотърновския квартал „Акация“ от няколко дена продава торта с кауза. Идеята за акцията е на собственичката на пекарната Тодорка Станчева. Хрумнало ѝ, че доставяйки радост на клиентите си чрез вкусните и здравословни сладкиши и печива, може да се помогне с даряване на надежда в различни милосърдни инициативи. Екипът на пекарната е малък, от шест човека, но всички застават зад инициативата, допълва Невгюл Ахмед.  

„Идеята е с цел благотворителност. С колежката, говорейки си, съвсем спонтанно се роди идеята да правим торти, с които да извършваме благотворителност. Като всеки месец да е насочена към различна кауза“, разказа Тодорка Станчева. 

„Опитваме се, колкото може, да правим добро. Това ми носи ми щастие, много щастие“, споделя Невгюл Ахмед.  

„Ние сме млад екип, просто искаме с нещо да помогнем. Не мога да кажа какво е да имаш сърце, отворено към болките на другите, аз съм си така – с добро сърце“, откровена е Тодорка Станчева. 

За отрицателно време се разпродаде първата торта с кауза на малката великотърновска пекарна. За първата си инициатива Тодорка Станчева и екипът ѝ избрали да направят любимата на клиентите си торта „Гараш“ с 20 парчета, всяко от които се продава по пет лева. Събраните 100 лева ще дарят за бездомните животни и фондацията, която се грижи за тях. 

Добромир Димов и Тодорка Станчева

„Този месец е насочена към „Четири лапи“, тъй като всички имаме домашни любимци и решихме да помогнем на тях. Сумата не е голяма, но мислим, че ще им е от полза. Мислим така да продължи цялата година като всеки месец тортата да е различна и да е насочена към различна организация, дори може и към местни социални домове“, обясни Станчева. 

Докато говорим с притеснената от медийното внимание собственичка на пекарната, клиентите влизат един след друг и си тръгват с различни здравословни печива, но и с кутийка с парче от тортата с кауза. Сред тези клиенти е и Добромир Димов: 

„Тук всичко е вкусно, всичко е качествено и здравословно. Просто реших да си взема нещо сладко, но и да подкрепя каузата. След като е кауза, трябва да я подкрепим, в случая за бездомните животни“.  

Каузите на малката великотърновска пекарна се подкрепят и от доставчиците на суровини за производството на хлябовете и сладкишите, които прави екипът. Това са хора с добри сърца, така, че няма как да не откликнеш, сподели доставчикът Анелия Янкова: 

„Разбира се, че бих подкрепила всяка подобна кауза. Това са хора с мисия за здравословно хранене, наистина много добри, много отворени хора, позитивни и много успешни“. 

За февруари каузата на пекарната ще бъде посветена на двойките с репродуктивни проблеми, на жените и мъжете, които се борят за своя рожба, разказа Тодорка Станчева: 

„Февруари месец самата торта ще бъде тип италиански сладкиш и сме решили да я дарим на фондация „Искам бебе“. Станах скоро баба и затова, може би. Отворени сме към всякакви предложения или хора, които се нуждаят от някаква помощ, макар и минимална. Ние ще се отзовем. Дори сме отворени към идеята някой, ако иска да си поръча цял сладкиш, да го направим и да го дарим за съответната кауза. Прави ме щастлива, че хората идват в пекарната, но повече ме радва, че търсят сладкиша с кауза, понеже означава, че са отворени към всички, колкото и да е трудно времето за благотворителност“.  

След финала на всяка месечна акция във Фейсбук страницата на пекарната „Сладкия кът“ ще се публикува отчет на събраните средства, за да се гарантира прозрачност на инициативата. 

Повече чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Калинка Александрова Янчева

Рецепта за дълголетие - 99 годишната баба Калинче от село Варвара

" Да обичаш, да не мразиш никого, да не мислиш лошо" - това е най-добрата рецепта за дълголетие според 99-годишната баба Калинче от пазарджишкото село Варвара.  Калинка Александрова Янчева е родена на 13 април 1925 година . С нея ни среща адв. Николай Баташки, когото слушателите познават от месечното издание на Правната рубрика на..

публикувано на 18.07.24 в 16:53

Без сценарий - околоселските пътешествия на Десислав Лафчиев

"Идеята се зароди още във Факултета по журналистика. Тази тема със селата открай време ми е доста интересна. Исках да направя поредица за българските села ." Така обясни своята страст по околоселските пътешествия журналистът Десислав Лафчиев в интервю за БНР. " Без никакъв сценарий да тръгнеш към случайно село , без да знаеш какво ще..

публикувано на 15.07.24 в 11:09

Пътуване във времето с калоферската дантела и традиции, подчинени на род, Родина и роден край

"Аз като калоферец имам много причини да се гордея освен със славното историческо минало на града, но и с настоящето на града", каза за БНР Наньо Чолпанов от Народно читалище "Христо Ботев" - Калофер. Със стихове на Ботев и Яворов започна разговорът с Чолпанов, за който Калофер и България са раят на Земята . "Тук имаме уникална природа -..

публикувано на 15.07.24 в 11:08

Етнология на спорта "като истинския живот" - всичко, навсякъде, наведнъж

Европейското първенство по футбол и "Копа Америка" белязаха лятото на 2024 г., но истинската любов към царя на спортовете не се побира в календара и статистиката от големите първенства . Същността ѝ личи в селския и аматьорски "ритнитоп" , както са се изразявали в зората на играта по нашите земи, но и в очаквани и неочаквани..

публикувано на 14.07.24 в 19:24
Софийската синагога

Улица в Тел Авив ще носи името на главния равин на България Ашер Хананел

Тел Авив е един от най-бързо развиващите се градове в света. Уличка в Източната част  на града, която досега носеше само номер, вече е наречена на основателя на Еврейския исторически институт в София, сега част от Института по Балканистика при БАН, Ашер Хананел. Той е бил и главен равин на България по време на Втората световна война. В своето слово..

публикувано на 14.07.24 в 06:05

Как живеят хората в украинското българско село Камчик?

19-та световна среща на българските медии, организирана от БТА, отведе журналистите в украинското българско село Камчик. Как живеят хората там и как пазят в сърцата си вече близо 200 години България? Валентина Кашчи - единствената учителка по български език във Всеукраинския център за българска култура  Отзвук от 19-та Световна среща на..

публикувано на 13.07.24 в 07:15
Гергана Василева Румен Иванов

Гергана Василева - маратонецът с множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите

Гергана Василева е маратонец множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите.  От 15 години Гергана Василева живее с диагнозата множествена склероза, но болестта не й пречи да бъде маратонец, колоездач, съпруга, майка и журналист. Нито за миг тя не се отказва да  живее пълноценно. Предстоят й 6 маратона, на 6 континента заедно с Румен..

публикувано на 10.07.24 в 17:33