Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Референдумът в Словакия за поправка в конституцията може да се провали

Министър-председателят на Словакия Едуард Хегер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Референдум в Словакия за подкрепа на поправка в конституцията, позволяваща произвеждането на предсрочни избори, е напът да се провали поради твърде ниска избирателна активност, показват предварителни резултати от избирателната комисия, предаде ДПА.

Само една четвърт от имащите право на глас словаци са пуснали бюлетина, според предварителни резултати от избирателните секции.

За да бъде допитването валидно, в него трябва да са участвали поне 50 процента от имащите право на глас граждани, посочва БТА.

Общо около 4,5 милиона словаци имаха право да се произнесат във вчерашното допитване. Референдумът беше свикан по инициатива на лявата опозиция, след като близо 400 000 избиратели се подписаха под петиция с искане за конституционна промяна.

В момента в Братислава управлява популистка консервативна трипартийна коалиция, която вече няма парламентарно мнозинство. При нови избори тя е заплашена пълен разгром, според всички допитвания.

Управляващите партии се опитваха всячески да осуетят референдума.

От 20 години референдум в Словакия не е достигал необходимия праг, за да бъде валиден. За последен път допитване, достигнало необходимия минимум участници, беше това за присъединяването към Европейския съюз, припомня ДПА.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Издирват 11-годишно дете, изгубено във В. Търново по време на екскурзия

11-годишно момиче от Габрово се е загубило около крепостта "Царевец" във Велико Търново. Детето е било част от ученическа екскурзия. Полицаи, пожарникари, доброволци и музейни работници издирват детето.

публикувано на 30.05.24 в 16:26
Людмила Петкова и Кенет Мертен разменят папки след подписването на споразумението -  30 май 2024 г.

Споразумениe за автоматичен обмен на данъчна информация със САЩ

Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова подписа споразумение за автоматичен обмен на данъчна информация със Съединените щати, съобщиха от Министерството на финансите. То е подписано и от американския посланик Кенет Мертен. България ще получава информация за приходите, дейностите, активите и данъците на големите американски мултинационални..

публикувано на 30.05.24 в 16:05
Доставка на хуманитарни помощи за Ивицата Газа, 15 март 2024 г.

Морският коридор за хуманитарни доставки от Кипър за Газа функционира нормално

Морският коридор за хуманитарни доставки от Кипър за Ивицата Газа продължава да функционира нормално, нов кораб се очаква да тръгва днес, натоварен със 150 палети необходими продукти, съобщиха днес от правителството в Никозия. Около 14 000 палети с хуманитарна помощ са пристигнали в Кипър в рамките на плана за коридора "Амалтия" и над 4100..

публикувано на 30.05.24 в 15:59
Снимката е илюстративна.

Разпитват персонала на ДГ "Фантазия" във Велинград заради кадрите с насилие

Прокуратурата и полицията разследват дали в детска градина "Фантазия" във Велинград е било упражнявано насилие върху децата от страна на персонала в заведението. Поводът са разпространените кадри в социалните мрежи, на които се вижда как възпитателка удря и дърпа деца за косите. В момента се разпитват работещите в детското заведение и родители...

публикувано на 30.05.24 в 15:17

Продължават ожесточените сражения в Рафах

Продължават ожесточените сражения в град Рафах в Ивицата Газа, след като Израел установи пълен контрол над буферната зона по границата с Египет. Жители на южния граничен град съобщават за интензивен артилерийски обстрел и стрелба в централните и западни райони на Рафах. Кореспондент на "Франс прес" съобщи и за сражения в град Газа на север. Над..

публикувано на 30.05.24 в 15:12

Присъди между 3 и 8 г. затвор за българите, източили над 50 млн. паунда от британската социална система

Съдът в лондонския квартал "Ууд Грийн" постанови присъди от между 3 и 8 години затвор за четирима от българите, обвинени в една от най-големите измами със социални помощи и пране на пари в Обединеното кралство. Българска банда източила 54 млн. паунда от социалната система на Острова Най-тежки присъди получиха Гюнеш Али и Галина Николова,..

публикувано на 30.05.24 в 15:10
Снимката е илюстративна, архив.

Арестуваха 19-годишен, шофирал по централен булевард в Пловдив със 140 км/час

Полицията в Пловдив арестува 19-годишен младеж, заснел се да шофира по централен булевард със скорост 140 км/час и разпространил клиповете си в социалните мрежи.  По случая е образувано бързо производство, като Районната прокуратура е му повдигнала обвинение за пътно хулиганство. Арестуван е 19-годишният младеж, заснел видео с опасното си..

публикувано на 30.05.24 в 15:02