Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адела Качаунова, БХК: Фигурата на главния прокурор трябва да бъде изменена

Адела Качаунова
Снимка: Личен архив

Фигурата на главния прокурор трябва да бъде изменена. Това заяви пред БНР Адела Качаунова от Правната програма на БХК.

През миналата седмица правната парламентарна комисия успя да приеме на първо четене промените в Правно-процесуалния кодекс, с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор. Те дават и  възможност за обжалване на отказите на Прокуратурата да разследва, както и нов механизъм, по който да се избират и освобождават тримата големи в съдебната система, предоставя също повече права за пострадалите от престъпления.

За Качаунова обаче е трудно да повярва, че този парламент ще успее да приеме тези промени.  

Вчера Десислава Атанасова от ГЕРБ обясни, че трябва да се внимава, за да няма този законопроект съдбата на предложения от нейната партия, който падна в Конституционния съд.

„Онзи беше написан така ,че просто да не мине. Едва ли някой се изненада, че беше обявен за противоречащ на Конституцията. Този е написан след обсъждане от много специалисти“, посочи Качаунова.

Главният прокурор обаче смята ,че той е писан от една кантора, „чийто адвокати виждаме да се появяват и при разследвания за шпионаж Александър Малинов и при разследваните от Nexo“.

„Главният прокурор се опита да направи куп внушения-освен, че зад законопроекта стои една кантора, което изобщо не е вярно, също, че това е закон, който се пише за Гешев, а не е така“, обясни представителят на Правната програма на БХК.

Състава на работната група беше много широк, посочи тя.

„Участваха прокурори, заместник-главни прокурори, колеги от ВКП, от Върховния касационен съд и не разбирам тяхното недоволство в момента, защото в рамките на работната група те гласуваха, подкрепяйки конкретни текстове“.

Припомнено беше, че Върховният касационен съд излезе с много критично отношение към тези промени в законодателството и към този механизъм, предвиждащ от върховните съдии да бъде избран магистрат, който временно ще бъде назначаван за прокурор. Другото нещо, което притеснява съдиите от ВКС, е, че ще бъдат затрупани от обжалването на отказите.

„ВКС няма как да бъде затрупан от обжалване на отказите, защото те не инстанция, която би ги разглеждала. Те биха отишли в Окръжен и Градски съд. Беше жалко да четем тази съпротива на ВКС, защото ако част от притесненията им могат да бъдат основателни, тяхното становище много наподобяваше това на ВСС. Имаше две тези, които се застъпваха-едната, че механизъм, специално създаден за разследване на главния прокурор и на заместниците му всъщност е дискриминация или че специалните правила за попълване на парламентарната квота на ВСС също биха били дискриминационни. Това е пункт, който не мога да подкрепя“. 

Качаунова смята, че може друг проектозакон да предложи реформа в Националната следствена служба, така че тя да изглежда независима и там да бъдат изпратени делата, свързани с главния прокурор.

„Това се е обсъждало многократно. И в момента има внесени такива законопроекти. Всичко зависи от това кой ще е следващият служебен министър на правосъдието. Неговото министерство ще има отговорността да вкара такъв законопроект“. 

Съдебната реформа е ключова и докато България не постигне сериозни успехи в това направление Шенген ще бъде невъзможен за нас, посочи още тя. 

Цялото интервю на Силвия Великова с Адела Качаунова може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шестима нови областни управители

Правителството освободи областните управители на Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, София и Софийска област и назначи нови на тяхно място. Стефан Арсов, който беше заместник областен управител на област София-град е назначен за областен управител.  Силвия Арнаутска, експерт по "образование и здравеопазване" в община Ихтиман, е назначена за..

публикувано на 26.04.24 в 18:58

Русия засилва бомбардировките по жп инфраструктурата на Украйна в подготовка за офанзива

Русия засилва бомбардировките по железопътната инфраструктура на Украйна в подготовка за голяма офанзива, твърди източник от украинските служби пред агенция Франс прес.  На въздушни удари днес бяха подложени и разположените до руската граница области Харков и Суми.  Песков: Русия ще разшири "буферната зона" в Украйна, ако САЩ доставят на Киев..

публикувано на 26.04.24 в 18:07

"Хамас" отхвърли призива на 18 държави да освободи израелските заложници

Палестинската групировка "Хамас" разкритикува вчерашния призив на 18 държави, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Испания, Полша и България, да освободи всички заложници, държани от групировката в Газа вече повече от 200 дни като начин да се сложи край на кризата в палестинския анклав. В изявлението на групировката се посочва, че..

публикувано на 26.04.24 в 17:53
Доц. Атанас Мангъров

Доц. Атанас Мангъров: В това положение сме, защото новата ваксина срещу коклюш е краткотрайна

Пресилено е обявяването на епидемия от коклюш, защото не се е покрил нито един от критериите. Причината да сме в това положение е, че новата ваксина не е лоша, с по-малки странични действия , но е краткотрайна - за 4-5 години.  Това коментира доц. д-р Атанас Мангъров, специалист по инфекциозни болести и педиатър, в интервю пред БНР...

публикувано на 26.04.24 в 17:51

Допълнителни 20 млн. лв. за МВР опусна служебният кабинет

Служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на вътрешното министерство за тази година.  Средствата в размер на 20 милиона лева са за текущи ремонти на сгради в системата на МВР. Парите са извън одобрените по-рано 200 милиона лева за министерства и ведомства.  Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%..

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Ще изкупуват кюстендилските череши

Череши с размер до 24 мм в диаметър ще се изкупуват в предстоящата след месец кампания. Това беше обявено на среща с производители, преработватели и изкупвачи, организирана от Община Кюстендил.  Такова е изискването на преработвателните предприятия у нас и в чужбина - по-дребните се търсят. Ще се вземат мерки срещу внос на череши от Турция и..

публикувано на 26.04.24 в 17:35
Микола Солски

Украинският агроминистър плати 2 млн. долара гаранция, продължава да изпълнява задълженията си

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски е платил гаранцията от близо 2 млн. долара, след като беше задържан по обвинения в корупция.  "Той е освободен от ареста и продължава да изпълнява задълженията си като министър", съобщиха от министерството на аграрната политика и храните на Украйна.  Съд разпореди арест на..

публикувано на 26.04.24 в 17:06