Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катерина Раковска, WWF: Въпреки значимите суми за водни проекти загубите на вода не намаляват

Катерина Раковска

"Въпреки значимите суми, които се отделят за водни проекти, загубите на вода не намаляват".

Това каза пред БНР Катерина Раковска, експерт "Политики и биоразнообразие" във WWF България.

Европейската комисия одобри оперативна програма „Околна среда“ 2021-2027 г. Ефективното използване на наличното финансиране е от ключово значение за опазване на природните ресурси. По отношение на приоритет „Води“ WWF България ще следи за по-добри резултати на проектите за водоснабдителната мрежа.

В инфраструктурните мерки за обществено водоснабдяване на градовете WWF и други неправителствени организации предлагат разходомери на различните участъци, обект на финансиране по програмата. Това е необходимо, за да има реални резултати за намаляване на загубите на вода по водоснабдителната мрежа. Въпреки обширната аргументация за това и дългата размяна на кореспонденция между Управляващия орган (УО) и НПО, засега това предложение бе отхвърлено.

"Предложихме да може да се измерва количеството вода поне в рамките на проектите, финансирани по тази оперативна програма", уточни Раковска.
 
Загубите на вода имат социално-икономически и екологични аспекти. Необходимостта от борба с недостига на вода  и доброто управление на водите нараства поради изменението на климата. Освен за нуждите на хората, водите са необходими  и за поддържане на природните екосистеми. Цените на водата вече предизвикват напрежение в някои български градове, а недостигът ѝ може да доведе до натиск за отнемане на повече вода от природните екосистеми, някои от които вече страдат от воден стрес. Именно адаптирането към изменението на климата е основна цел на фондовете, финансиращи програма „Околна среда“.
 
За да се гарантира ефективност обаче, резултатите трябва да може да бъдат измерени. „Анализ на водностопанската инфраструктура“ от 2012 г, сочи, че средните загуби на вода във водоснабдителната система за страната са 60%. Осем години по-късно, в Годишния доклад за водния сектор за 2020 г. на Комисията за енергийно и водно регулиране се посочва, че общите загуби на вода във водоснабдителните системи са 60%. Излиза, че за този период, независимо от инвестираните милиони евро, няма никакъв напредък в намаляването на загубите на вода във водоснабдителната мрежа.
 
От WWF България цитират анализ, в който се признава, че част от загубите са неправомерно ползване на вода (кражби). Снабдяването на водопроводната мрежа с измервателни съоръжения в отделните участъци, подлежащи на рехабилитация по програма „Околна среда“, би позволило контрол върху водните количества, както и противодействие на загубите и кражбите на вода.
 
Най-големият бюджет на новата програма „Околна среда“ е този на приоритет „Води“ – 715 410 000 евро или 40% от общия бюджет. Понастоящем програмата не включва индикатор за намаляване загубите на водите на ниво програма. В ОПОС 2014 – 2020 такъв индикатор има единствено на ниво проект. Данни за проектите като дейности и индикатори са публични чрез Информационната система за управление и мониторинг на средствата от ЕС в България 2020.
 
Преглед на показателите за загуба на вода на всички проекти за рехабилитация на водната инфраструктура в ОПОС 2014 – 2020 г. показва, че намаляването на загубите на вода варира от 2,47 до 22,3 %, като средното подобрение на загубите на вода е под 10 %. Тук обаче се включват само индикативни данни, а не реално постигнатото. Изискване проектите да представят публично реално постигнатите резултати от загубите на вода всъщност няма. Описанието на действителните резултати в годишните технически доклади на програмата е обобщено и това не позволява да се да разберат постиженията на отделните проекти.
 
От организацията посочват, че "стъпка напред е направена на заключителното заседание на работната група по изработване на програмата, като Управляващият орган е приел измервателните съоръжения като допустими разходи. Това е недостатъчно, защото включването им зависи от добрата воля на бенефициентите по проекта, а не е задължително изискване на финансиращия орган. Затова в процеса на изпълнение на програмата WWF ще следи как се развива този процес и ще продължи да настоява за въвеждането на задължително изискване за измервателни съоръжения на ниво проект".

Интервюто на Георги Марков с Катерина Раковска в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украински дрон спря тока в руския град Курчатов в близост до АЕЦ "Курск"

Губернаторът на руската област Курск Алексей Смирнов заяви, че електроснабдяването на Курчатов, град близо до АЕЦ "Курск", е било прекъснато, след като отломки от украински дрон са паднали върху подстанция, предизвиквайки пожар, предаде Ройтерс. В изявление в Telegram Смирнов каза, че няма електричество в Курчатов, град с 42 000 жители,..

публикувано на 09.08.24 в 21:25

Висш служител на "Хамас" е убит при нападение с дрон в Южен Ливан

Висш представител на "Хамас" е бил елиминиран, след като Израел съобщи, че е извършил атака с дрон срещу южния ливански град Сайда в петък, съобщи Франс прес, позовавайки се на неназовани източници. "Израелски удар беше насочен към служител по сигурността на движението "Хамас" от бежанския лагер   "Айн ал Хелуе", докато той беше в..

публикувано на 09.08.24 в 20:34

Русия блокира месинджър приложението "Сигнал"

Руският държавен орган за наблюдение на комуникациите Роскомнадзор заяви, че "Сигнал" (Signal), криптирано приложение за съобщения, е било блокирано в страната за нарушаване на законите, свързани с антитерористичните операции, съобщи в петък агенция Интерфакс, цитиран от Ройтерс. "Достъпът до приложението за съобщения Signal е блокиран във..

публикувано на 09.08.24 в 20:25

САЩ наложиха нови санкции на Беларус заради подкрепата ѝ за руската война в Украйна

Съединените щати наложиха нови санкции на физически и юридически лица в Беларус, които са подкрепили войната на Москва в Украйна чрез производство на военни ресурси и доставка на стоки, съобщи американското Министерство на финансите, предаде Ройтерс. Санкциите, наложени на 19 физически лица, 14 юридически лица и на един самолет, също така са..

публикувано на 09.08.24 в 20:15

Превантивни мерки в област Габрово срещу разпространението на чума по дребните преживни животни

Превантивни мерки в област Габрово въведе областната епизоотична комисия, за да се предотврати разпространение на чума по дребните преживни животни. Дирекцията по безопасност на храните се ангажира да извършва засилен контрол на входа на месодобивните предприятия. Влошената обстановка в Румъния и Гърция със заболели от чума дребни преживни..

публикувано на 09.08.24 в 19:10

Комисията в НС изслуша жители на Доспат заради твърденията за корупционни практики на кмета

Временната комисия в Парламента за проверка на дейността на кмета на Доспат изслуша жители на общината, в това число и представители на гражданските организации ‘’Доспат не сте сами’’ и ‘’Обединение за бъдещето на община Доспат’.  Комисията проверява факти и обстоятелства за корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение в ущърб на..

публикувано на 09.08.24 в 19:08
Карлос Насар

Карлос Насар е олимпийски шампион с рекорд

Българският щангист Карлос  Насар преодоля 213 килограма в изтласкването от първия си опит. При втория си опит Карлос изтласка 224 кг, с което постави световен рекорд.  Общият резултат на Насар в двубоя е 404 килограма, което  му осигури златото в категория до 89 килограма. След опита на Насар залата веднага избухна в скандирания: "Българи юнаци"!

публикувано на 09.08.24 в 18:17