Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато Кралят на ужаса разказва „Приказка“

Разговор в „Изотопия“ за последната книга на Стивън Кинг с писателя и кинокритик Благой Иванов и с Антон Велчев от издателството, разпространяващо книгата

Във всеки от нас има тъмен кладенец, той никога не пресъхва. Можете да пиете от него, но на свой риск, защото водата в него е отровна.

Думи от последната книга на Стивън Кинг, озаглавена „Приказка“ (Fairy Tale). Романът излезе официално на 6 септември 2022 г. - 656 страници в превод на Катя Перчинкова.

Каква история ни е подготвил този път Кинг…“Тайна, пазена цял живот! История, на която никой не би повярвал...“

В центъра на историята е 17-годишният Чарли Рийд – на пръв поглед обикновен тийнейджър, но носещ на плещите си тежко бреме. Чарли наследява ключ към скрито приказно царство, намиращо се в кладенец и се озовава в окото на бурята, където се води битка между силите на доброто и злото.  

История за отчаянието, самотата, бягството от прогнилата реалност на битието. За разбитото от алкохолизма на бащата детство, но и за огнения блясък на надеждата за промяна към по-добро. За битките, които се налага да водим, когато най-малко сме готови за това. Защото не всички приказки започват с….“Имало едно време“.

За романът „Приказка“ и всичко около него си поговорихме в студиото на „Изотопия“с писателя, кинокритик и любител на зомбита - Благой Иванов, както и с Антон Велчев от издателството, което разпространява книгата.

Благой Иванов: „Това е роман, който съчетава две много любими неща на Стивън Кинг – хорърът и фентъзито. Това е нещо, което той експлоатирал многократно в няколко свои романа. Очаквам тук той да се обърне към това, което умее най-добре – психологията и темата за порастването. Тези две теми, които са толкова важни за него.“


Бягството от реалността не е винаги към по-добро място. Това сме свикнали вече да виждаме в сюжетите на Стивън Кинг. Става въпрос за бягство през сериозни изпитания, през които преминаваш и се завръщаш по някакъв начин променен, което е и приказен архетип. Не случайно романът се казва „Приказка“.

Антон Велчев: „Можем да определим книгата на Кинг като „наслада“. Тя е написана точно с тази цел. Мотивацията за нея идва от един въпрос, който авторът си задава в началото на пандемията – „Какво може да напишеш, което да те направи щастлив?“. Явно всички сме имали нужда от спасителна доза забрава и бягство. В тази книга Кинг разказва за бягство в история за всички велики истории. Те са донесли много наслада на него и на всички читатели, а и са го изградили като автор. Виждаме например приказките на Братя Грим, но в нерафинирания им вариант, в които присъства хорърът в много голяма степен и в които щастливият финал е по-скоро изключение.“

В романа има и препратки към истории на Кинг, като  „Талисманът“, „Тялото“, както и към такива на други автори, като „Хрониките на Нарния“ и „Нещо зло се задава“ на Рей Бредбъри, която присъства и буквално в сюжета на книгата.

„Приказка“ е една ода на признателност към жанра.

А както на много от романите на Кинг и на този се готви екранизация. Британският режисьор Пол Грийнграс се е наел да режисира и продуцира предстоящия филм, базиран на „Приказка“. Грийнграс е известен с екшън-трилър поредицата си за Джейсън Борн.

Целият разговор за „Приказка“ на Стивън Кинг може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Проф. Владимир Кефалов

Проф. Владимир Кефалов сред най-добрите специалисти в света в изучаването на човешкото зрение

Преди 23 години е учредена  Бреслеровата награда . Учените или лекарите, които имат право да се състезават за нея могат да живеят в която и да е държава по света, но трябва да имат медицински или научни изследвания, които  да допринасят за лечението на хората, загубили зрението си . През  2019 г. в списъка на учените  получили високото отличие е..

публикувано на 17.04.24 в 12:33

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти . Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна..

публикувано на 16.04.24 в 09:41

Седмицата на космически обороти: слънчево затъмнение и научно просветление

Деца и възрастни носеха цветя за извънземните, някои ги чакаха с глави лук. Казваха, че не се страхуват : - Вярвате ли, че ще дойдат? - Вярвам, защото тази заран пак съобщиха, вестниците четем. - Те дали биха могли да помогнат на България с нещо? - Ами казаха: "Ще помогнем". -..

публикувано на 13.04.24 в 17:09

"Яйцето" в СУ се събуди за нов живот – става модерна зала за събития

Емблематичното за поколения студенти и преподаватели пространство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето", започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория.  " Залата има невероятна акустика . Направихме специално озвучаване. Може..

публикувано на 12.04.24 в 12:05

Специализираната болница за рехабилитация в Котел е на ръба. Ще затвори ли?

Ще затвори ли врати Специализираната болница за рехабилитация в Котел заради натрупани задължения за ток и вода и неизплатени заплати?  Ще стигнат ли до лечебното заведение отпуснатите от Министерския съвет в началото на април средства за погасяване на дълговете? Преди година Специализираната болница за рехабилитация в Котел бе пред затваряне...

публикувано на 10.04.24 в 07:38

"Нашата лудница". Плейлистът на войната (втора част)

Пациентът в психиатрията пита доктора за дупката в главата си, но и за тази в бюджета. Писал на Белия дом, че навсякъде има мързел, корупция и раздор, но не получил отговор. Всичко е толкова сложно, толкова объркващо, но няма време да го разберем, братко. Нашата лудница гласува за Путин, нашата лудница ще се..

публикувано на 09.04.24 в 13:18