Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитат паметта на жертвите на бомбардировката във Враца през 1944 г.

380 бомби, 124 убити, 250 ранени - горчивата равносметка за града след операция "Прицел от упор"

Снимка: Община Враца

Във Враца ще бъде отбелязана 79-ата годишнина от бомбардировката на града по време на Втората световна война, когато живота си губят 124 души, два пъти повече са ранените и има мащабни разрушения. В памет на жертвите в храм "Св. Възнесение" ще бъде отслужена панихида, след която ще бъдат поднесени цветя пред мемориала на загиналите в центъра на града. Въздушната атака е едно от най-драматичните събития в по-новата история на Враца.

Годината е 1944-та. В разгара на Втората световна война е в ход операция на Съюзническите сили, наречена "Прицел от упор". Денят е 24 януари. Целта за 300 тежки бомбардировача е София, но поради гъстата мъгла те са отклонени. Освобождават товара си над други градове и села. 380 бомби са изсипани над Враца за кратко време. Под прицел са центърът на града и района около жп гарата. Към времето на най-масираната бомбардировка на Враца ни връщат спомените на 94-годишната Цветана Станкова, която посреща въздушната атака на 15-годишна възраст.

"Следобед беше. Изведнъж сирените засвириха, хората започнаха да бягат, почнаха самолети отгоре да ручат, да гърмят, изпопадаха жици. Ужас и безумие... Беше много силно нещо, имаше жертви. Изкопани от бомбите големи трапове."

Равносметката за Враца от операцията "Прицел от упор" е шокираща - убити са 124 души, а 250 са ранени. От всичките близо 3500 сгради в града са разрушени над 240, а над 820 са повредени. Сред сринатите постройки са читалището, военният клуб и занаятчийското училище. Без покрив в януарския ден се оказват близо 2 хиляди души.  След първоначалния ужас и паника от бомбения ад врачани бързо и задружно се преориентират към обичайния делничен ритъм, макар и в необичайни условия.

Цялостното възстановяване на града и живота в него продължава месеци, дори години след това.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: Винената култура се развива. 80 изби предлагат винен туризъм

"Виното е интелектуален продукт . С консумацията научаваме любопитни факти за самия регион, как се произвежда, откриваме философията и страстта, която са вложили в него неговите създатели." Това каза пред БНР Гергана Тодорова – винен специалист, главен редактор на първия онлайн пътеводител за винен туризъм у нас. Винарските изби, които..

публикувано на 22.07.24 в 13:40
Елица Бъчварова

Елица Бъчварова: Македонският въпрос е болката на Балканите

55 години след първото издание на книжния пазар отново излиза романът на Свобода Бъчварова "Литургия за Илинден". "Македонският въпрос е много болезнен, тежък, многостранен въпрос за България. Болката на Балканите ", каза пред БНР дъщерята на авторката – Елица Бъчварова, социолог и антрополог. "Това не е монопол на македонското движение...

публикувано на 22.07.24 в 11:05

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от крепостта „Ряховец“ и в непосредствена близост до депото за отпадъци на железничарския град. По покана на Националния исторически музей горнооряховските археолози ще покажат находките си през годините от..

публикувано на 21.07.24 в 06:36

Гай Анжел спасява хора от удавяне вече 26 години

Яфо дълго време е бил „българската столица на Израел“. Всяко момче е мечтаело да бъде велик футболист в представителния отбор на града - Макаби - Яфо, чийто треньор е бил от „Левски“ - София. Е имало е и такава, чийто поглед е бил вперен в синьото море, ограждащо западната част на града. Сред тях е бил е Гай Анжел, който не веднъж от ранна пролет до..

публикувано на 21.07.24 в 06:09
Живка Милова

Живка Милова учи българчетата на родния им език под звездите на Фамагуста

Какво е да учиш българчета на български език под звездите на Фамагуста, как се пишат новини за българите далеч от родината и как българската държава подкрепя тези две дейности, разказва Живка Милова в разговор с Ася Пенчева. Паралимни е кипърски град в окръг Фамагуста и освен прекрасните плажове и луксозни хотели, има и българско..

публикувано на 21.07.24 в 05:54
Калинка Александрова Янчева

Рецепта за дълголетие - 99 годишната баба Калинче от село Варвара

" Да обичаш, да не мразиш никого, да не мислиш лошо" - това е най-добрата рецепта за дълголетие според 99-годишната баба Калинче от пазарджишкото село Варвара.  Калинка Александрова Янчева е родена на 13 април 1925 година . С нея ни среща адв. Николай Баташки, когото слушателите познават от месечното издание на Правната рубрика на..

публикувано на 18.07.24 в 16:53

Без сценарий - околоселските пътешествия на Десислав Лафчиев

"Идеята се зароди още във Факултета по журналистика. Тази тема със селата открай време ми е доста интересна. Исках да направя поредица за българските села ." Така обясни своята страст по околоселските пътешествия журналистът Десислав Лафчиев в интервю за БНР. " Без никакъв сценарий да тръгнеш към случайно село , без да знаеш какво ще..

публикувано на 15.07.24 в 11:09