Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Панчев: Инфлация се намалява с увеличаване на лихвите

Снимка: БГНЕС

Има един начин да се намали инфлацията при сегашните обстоятелства - с увеличаване на лихвите. Това заяви пред БНР икономистът Стоян Панчев - председател на Българското либертарианско общество. 

"Това започна, поне в Европа, доста късно - средата на миналата година. За да даде резултат, трябва да има по-сериозно повишване на лихвените проценти и също така трябва време, за да може това повишване на лихвените проценти да доведе до спад в търсенето и оттам спад в цените", обясни той в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

Според него възгласите за намаляване на цените, с каквато и да е цел, ни връщат в друго време, в друг тип система, в която повече се опитваха да се владеят цените с популизъм:

"Това е методът, по който се владеят цените във Венецуела, а не в развита държава, със сигурност. Напомня ми призива на бившия министър-председател от началото на прехода "За Бога, братя, не купувайте!" - същото нещо, само че в някаква модерна форма".

Икономистът подчерта, че е нормално цената при производител и потребител да е различна. 

Той смята, че обяснението за инфлацията и спекулата с "лошите търговци" трябва да изчезне от разговора. Според него "това са градски легенди". По думите му в повечето случаи политическите лица така намират лесно обяснение за ситуацията - намиране на лошия, който да е виновен:

"Ако се търси лошият, виновният - той е трудно да бъде намерен в България. Големият проблем по скоро произтича от поведението на големите централни банки - Федералния резерв в САЩ и ЕЦБ. Това е търсене на лесен отговор и винаги в историята, когато се случи такъв епизод на инфлация, първо започваме да си говорим за спекулантите и тези страшни хора, които ни увеличават цените. Това е нормална реакция на цялото стопанство, когато Централната банка започва да печата пари. Това се случва всеки път. По-трудно е да го обясниш по този начин. По-лесно е да кажем, че спекулантите са виновни". 

Виждаме от статистиката, че инфлацията намалява в края на годината, от септември до декември, посочи Панчев и добави, че данните за декември показват, че намаляването е спряло.

"Вероятно и това е причината за тези възгласи, отчаяни според мен и изобщо не практични, някой да намалява цените, някой да спре спекулата".

Според него е ключово какво прави правителството, за да спре възможностите за спекулации. 

"Компенсациите към бизнеса трябва да спрат скоро. Вече трябва да се мисли за смяна на този модел. /.../ Трябва да се работи за повече капацитет в производството на енергия. Това гласуване от страна на НС да се предоговаря заложеното  в Плана за възстановяване е правилно и е стъпка в посоката, в която трябва да вървим", коментира още Стоян Панчев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три пожарни от София са изпратени в помощ на гасенето на пожара край пернишките села Расник и Вискяр

Три противопожарни автомобили от София са изпратени в помощ на огнеборците в Перник за гасенето на пожара край пернишките села Расник и Вискяр. На място е пристигнал и директорът на Главна дирекция ПБЗН Александър Джартов. Все още не е овладян пожарът край пернишките села Расник и Вискяр. Силният вятър е пренесъл огъня в посока Вискяр,..

публикувано на 26.08.24 в 21:25

ВВС на Украйна: Днешната руска ракетна атака беше "най-масираната" от началото на войната

Командването на Военновъздушните сили на Украйна определи днешната комбинирана руска въздушна атака като "най-масираната" от началото на инвазията на Москва в страната. По време на атаката по-рано в понеделник Русия е изстреляла 236 ракети и дронове срещу Украйна, като противовъздушната отбрана на Украйна е свали 102 ракети и 99 ударни дрона...

публикувано на 26.08.24 в 20:46

ООН спира временно хуманитарните операции в Газа след нови израелски заповеди за евакуация

Хуманитарните операции на ООН в Газа бяха временно преустанови в понеделник след новите заповеди на Израел за евакуация на Дейр ал-Балах в централната част на палестинската територия, съобщава Ройтерс. Високопоставен служител на ООН потвърди спирането на доставката на хуманитарна помощ, подчертавайки напрежението във връзка с поддържането на..

публикувано на 26.08.24 в 20:22

Намериха потенциален нов водоизточник за бедстващото свищовско село Хаджидимитрово

Хидрогеоложки проучвания намериха потенциален нов водоизточник за бедстващото свищовско село Хаджидимитрово. Заради недостига на питейна вода и задълбочаващият се режим на водоподаване, хората от Хаджидимитрово, Горна Студена, Козловец и Морава всяка събота и неделя блокират републикански път с искане за трайно решение на проблема. Направени..

публикувано на 26.08.24 в 20:10
Снимката е илюстративна

Загинал и ранени при пожар в руската петролна рафинерия в Омск

Един човек е загинал, а седмина други бяха ранени, след пожар в руската петролна рафинерия в Омск, обяви губернаторът на областта, като добави, че съоръжението работи нормално и производствените планове няма да бъдат засегнати. "Пожарът в рафинерията в Омск е под контрол. Системата за автоматична безопасност на завода откри пожар в..

публикувано на 26.08.24 в 19:41
архив

Напълно потушен е горският пожар в землищата на селата Сопот и Мике в Ловешко

Служители на Държавното горско стопанство – Лесидрен и огнеборци са потушили   напълно днес горски пожар в  землищата на селата Сопот и Микре в област Ловеч. Сигналът за пожара е бил подаден в събота около 17.00 ч., огънят   е бил потушен, но заради силният вятър пожарът се е възобновил през изминалата нощ. Потушен е напълно днес по..

публикувано на 26.08.24 в 19:25
снимка: Джулия Марангони

"Фантомът от операта" се завръща в НДК от 29 август до 5 септември

Фантомът от операта се завръща с няколко дати у нас. Спектакълът ще се играе в зала 1 на НДК от 29 август до 5 септември т. г. съобщи в "12+4" Иван Русланов. Това са финалните представление на българска сцена, а екипът на емблематичния мюзикъл по музика на Андрю Лойд Уебър продължава турнето си по световните сцени. "Ново..

публикувано на 26.08.24 в 19:04