Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Станишев: Големият грях на Корнелия Нинова е, че лиши българите от силна лява партия

Сергей Станишев
Снимка: stanishev.eu

Големият грях на лидера на БСП Корнелия Нинова е, че е лишила българите от силна лява партия. Това коментира по време на среща с журналисти бившият президент на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.   По думите му предстоящият конгрес на социалистите ще покаже дали БСП е „жива“.

Сергей Станишев, който се раздели с лидерството в Партията на европейските социалисти след 11-години начело и се върна в България,  анализира политическата ситуация у нас и отново заговори за кризата в левицата и ролята на лидера Корнелия Нинова.

„Тя лиши най-бедната страна в Европейския съюз, където има толкова основания за лява политика, от силна лява партия, която да изразява нуждите и очакванията на работещите хора“.

Станишев изрази разочарованието си, че БСП губи физиономия и позиции не само у нас, но и на ниво европейски социалисти:

„Тази самоизолация също е съзнателен избор. Тя се дължи на някакво разбиране за това, че отвън ни дебне някакъв враждебен свят, който ще ни разруши традициите, семейството и всичко останало. Това прави БСП не особено убедителна, наред с другите причини, за управляваща партия“

Сергей Станишев, който е бивш лидер на БСП, изрази надежда, че Конгресът на социалистите през февруари ще покаже, че БСП е жива:

„Залогът на предстоящия Конгрес на БСП е дали партията ще прояви жизнени сили и ще даде политики, които са актуални за очакванията на хората и ще покаже, че си е извлякла някакви поуки от всички поражения, които й се струпаха през последните години. Много хора, които са опозиционно настроени към сегашната линия, със сигурност ще имат своя позиция. Ако не бъде чут техния глас, това означа БСП да се обрече на поредно поражение.


Въпросът с лидерството на Нинова е предрешен. От нея не се очаква нищо ново. Дори хората от най-близкото й обкръжение са там само заради лична позиция, имам предвид властова в БСП, а не от интереса на БСП като партия“.

Станишев отново отклони отговора на въпроса дали си поставя за политическа цел лидерството в БСП, но уверено заяви, че кръгът от съмишленици за смяна на ръководството и ценностната система в левицата се увеличава

„Не знам дали е вече критично назрял или не. Това ще покаже Конгресът“

Не може каузата да е да се свали Нинова, но промяната трябва да започне със смяна на ръководството, заяви Станишев.

„Това е първият знак, който би трябвало БСП да даде, че нещо е научило като урок от своите загуби през последните години.

Но заложените промени в Устава на БСП ще доведат до още по-голяма централизация в партията, смята Станишев

„И още повече възможности ръководството да отстрелва тези, които не споделят мнението му“.

По думите му, ГЕРБ е ключовият фактор за това дали ще има правителство след изборите. Той посочи, че партията на Борисов сега се завръща и като обществено доверие, и като влияние, а заслуга за това имат БСП и ПП, тъй като не са използвали правилно обществената подкрепа, която са имали.

„Когато ПП се появиха на политическата сцена и спечелиха изборите, имаха всичко-обществена симпатия, първа позиция, желание на други политически партии да бъдат част от промяната. Това даваше всички шансове, при разумна политика да се постигнат целите, които те обявяват. Но те успяха да станат първото правителство, което беше свалено от парламента и по този начин да дадат шанс за рециклиране на ГЕРБ“

Според Станишев, големите сили не дават перспективи да формират правителство по ключови политики и са основни виновници за политическата криза:

„Отварят огромно поле за извънсистемни играчи, често маргинални, които залагат на популизма. Получава се разпад и делигитимация на политическата система“.

Станишев призова партиите да поемат политическа отговорност и да посочат своите приоритети, за да могат на база на програмите си да формират правителство. Предсрочните избори през април отново ще поставят в патова ситуация политическите сили и ще са обвързани с местните избори, смята Сергей Станишев.

„Говорейки за местните избори, за ГЕРБ ще е важно да привлече в коалицията ПП или ДБ, за да създаде предпоставка да не загуби прекалено много позиции в местната власт“

В края на срещата с журналистите Станишев изтегли късмет от баницата:

„Мечтите ти крила ти дават и реалност стават“


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Шишков

Арх. Иван Шишков: Политиката ни заприлича на пътищата ни - дупки и кръпки

Нашата политика заприлича на нашите пътища – много дупки и много кръпки . Това каза пред БНР бившият служебен регионален министър арх. Иван Шишков. Според него политиката трябва да излезе от пътищата, а отношението към този процес трябва да е еднозначно и в една посока : "Всички ние трябва да направим така, че в рамките на следващите 4-5..

публикувано на 14.07.24 в 10:14

На митинг в Детройт Джо Байдън отново потвърди намеренията си да остане в предизборната надпревара

На митинг с избиратели в Детройт президентът Джо Байдън отново потвърди своите намерения да остане в предизборната надпревара за Белия дом. На митинг пред 2000 поддръжници на Демократическата партия Байдън определи себе си като "шампион на народа, който се намира под обсадата на силите на елита във Вашингтон". "Аз съм кандидатът на тази партия, защото..

публикувано на 13.07.24 в 19:15

Аднан Хускич: На политическо ниво отричането на геноцида в Сребреница не спира

В четвъртък - 11 юли - босненските мюсюлмани отбелязаха с поклонение на мемориалното гробище Поточари 29-ата годишнина от клането в Сребреница, признато от съдилищата на ООН за геноцид срещу местното мюсюлманско население. Повече от 8000 възрастни мъже и момчета бошняци са отведени от там на 11 юли 1995 година от армията на босненските сърби и..

публикувано на 13.07.24 в 10:42

Бивш наркозависим: Mечтите и целите остават на заден план

Възрастовият праг на зависимите от наркотици пада до 12-13-годишни деца. За негативната тенденция съобщи Валентин Русимов от терапевтичния център за лечение на зависимости "Отвори очи". Центърът се намира във варненския квартал "Виница" и е създаден по инициатива на отец Георги Фотакиев. С подкрепата на православната църква от над 20 години отец..

публикувано на 12.07.24 в 09:46

Матю Бойс: Действията на Украйна все още са доста ограничени, нуждаят се от повече свобода

" Атаката върху детската болница беше неочаквана, невероятна, трагична. Това не беше просто трагична и ужасна атака, беше цинична, дори престъпна атака , защото това са невинни хора. Става дума за болница. Това е поредното безумие в една поредица от нападения срещу невинни цивилни мишени през последните две и половина години. Това нарушава военните..

публикувано на 11.07.24 в 11:08
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Закрепи се единството в НАТО

"Това, което виждаме от срещата на върха, е, че се закрепи единството в НАТО . Беше приета обстойна декларация, която посочи пред какви заплахи ще бъде изправен НАТО и какви ще бъдат основните задачи. Отново се подчерта значението на чл. 5, което е ангажиментът на всички страни да защитават съюзниците в случай на необходимост".  Това коментира..

публикувано на 11.07.24 в 10:10

18-годишният Мариян Давидов от Смолян се нуждае от помощ за лечение в Турция

Между 1000 и 2000 евро на ден са необходими за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян. На 14 юни т.г., момчето замина да се лекува в клиника в Турция и до момента престоят му струва 60 хиляди евро.  Всичко започва в началото на тази година, когато изведнъж младежът се разболява от обикновен вирус, а на по-късен етап се..

публикувано на 10.07.24 в 16:40