Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Нексо-бизнесмените и Нексо-политиците удивително си приличат"

Коментар на Петър Волгин: Нексо-политика и безгръбначие

"Лявото и дясното са просто табелки, които Нексо-политиците ползват съобразно конюктурата"

Снимка: Ани Петрова

От няколко дни столичният умнокрасивитет е изпаднал в състояние на трескава възбуда. Причината за това е, че политическите представители на тази социална група – формациите ПП и ДБ – заявиха желание за съвместно явяване на изборите. Ако това намерение бъде осъществено и на практика, едно изключително тежко бреме ще падне от плещите на българските либерали. Техните чувствителни души досега се разкъсваха от този хамлетовски избор – за кого да гласуват: за умнокрасивото ПП, или за също толкова умнокрасивото ДБ. Е, ако двете партийни структури се обединят предизборно, това със сигурност ще внесе така необходимото успокоение в развълнуваната същност на всички персонажи с претенции за елитарност.

Тази предизборна коалиция спокойно може да бъде наречена “NEXO”, имайки предвид факта, че една от формациите в нея, а именно ДБ, е получила особено щедри дарения от служители на едноименната компания. А новината, че въпросната фирма ще трябва да плати 45 милиона долара, заради нарушенията на регулациите в САЩ и вече няма право да развива дейност на американския пазар, е просто подробност от пейзажа, на която спокойно можете да не обръщате внимание. Нексо-бизнесмените и Нексо-политиците удивително си приличат. И едните, и другите определят сами себе си като „креативни“, „иновативни“, „модерни“, „прогресивни“. А пък всички, които не припадат пред техния неустоим чар, биват заклеймявани като „прости“, „ретроградни“ и „слуги на статуквото“. Така че, ако държите да сте модерни и вървежни, трябва ежеминутно да декларирате, че не просто ще отидете да гласувате, а ще изберете само и единствено коалицията “NEXO”.

Ако ПП и ДБ наистина се явят заедно на предстоящите избори, това ще бъде проява на политическа откровеност. Сигурно сте забелязали , че досега и двете формации се правят на нещо, което не са. ПП твърдят, че били леви и даже от БСП ги обвиняват, че си присвоявали предизборните  социалистически послания. А пък ДБ се определят като десни, макар че всеки студент първокурсник по полититология ще ви каже, че в пропитите им от либерален патос изказвания няма нито една класическа дясна идея. Истината е, че нито едните имат нещо общо с лявото, нито пък другите са свързани с дясното. И двете формации са представители на една, смятаща се за елитарна, общност, която никога не се е интересувала от идеологии. Това е общност, която се вълнува от едно единствено нещо – как да постигне колкото се може по-голям материален просперитет за колкото се може по-кратко време. Това е общност, изповядваща „нексо философията“, а именно - вземи парите и бягай, а ако междувременно те хванат, плати си глобата – тя със сигурност ще е по-малка от натрупаната печалба – и пак бягай.

За хората, които действат съобразно постулатите на тази философия, понятията ляво и дясно нямат никакво значение. Или имат значение дотолкова, доколкото могат да бъдат превърнати във финикийски знаци или в криптовалута, кой както предпочита. Ако нексо-политикът прецени, че в момента се харчат левите идеи, той без проблеми става ляв, започва да говори за социална справедливост и за повишаване на пенсиите. Ако пък усети, че на мода е дясното, той отново без никакъв проблем става десен и ни залива с проповеди за свещения пазар, който трябва да бъде освободен на секундата от всякаква държавна намеса. Така че лявото и дясното са просто табелки, които Нексо-политиците ползват съобразно конюктурата.

Външнополитическите предпочитания на нексо-партиите също нямат нищо общо с някакви идеологически насоки, а са плод изцяло на конюнктурните изисквания. В момента тези партии се определят като „евроатлантически“, защото такъв е господстващият тон. Ако искаш да се харесаш на Големите чуждестранни началници, трябва сутрин, обед и вечер да обясняваш как още с майчиното мляко си засукал евроатлантическите ценности. Ако има нещо, от което нексо-политиците се страхуват, то е да не би с някое свое непремерено изказване или действие да ядосат чуждестранните кукловоди. Да бъдат замесени в конфликт с шефовете – това е най-големият кошмар на този тип партийни деятели. Тяхната мечта е да бъдат възприемани като йесмени, като хора, които са съгласни с Големите шефове. Винаги и във всичко.

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц. Даниела Попова: Здравословни храни, но не от нашите ширини, могат да ни вредят

Преди летния сезон все повече хора се питат "Как да отслабна" и всеки иска да отслабне бързо и лесно. Експертите съветват, че е най-правилно това да стане чрез здравословно хранене и спорт. Оказва се обаче, че и зад прекалената обсебеност от здравословно хранене и начин на живот могат да се крият сериозни психози .  Много често се сблъскваме с..

публикувано на 24.03.23 в 15:41

Д-р Цветомила Дудевска: Има ръст на случаите на туберкулоза след пандемията

На 24 март от 1996 г. насам се отбелязва Световният ден за  борба с туберкулозата. Първата у нас специализирана болница за активно лечение на белодробни болести - в Троян, организира Десетдневка на отворените врати и безплатните прегледи за туберкулоза ще продължат до края на месеца. Безплатни прегледи за туберколоза в цяла България..

публикувано на 24.03.23 в 09:42

Пекари от Добричко работят на минимална печалба, за да не поскъпва хлябът

С масовото покачване на цените на хранителните продукти за българите става все по-трудно осигуряването на достатъчно месо, млечни продукти, плодове и зеленчуци на трапезата. Потребителите са особено чувствителни спрямо цената на хляба, особено след като се лансира идеята за връщане на ДДС на хляба. На този етап няма обективни причини да се..

публикувано на 24.03.23 в 08:38

Горски специалисти очакват по-големите глоби и повечето сигнали да намалят нарушенията в горите

Десетократно увеличените санкции за незаконен дърводобив в горите ще има респектиращ ефект, но проблемите с ниската събираемост на глобите остават. Липсва и методика, която да разграничава административното нарушение от престъплението. Така специалисти коментират промените в  Закона за горите. Отчита се положителният ефект от електронното..

публикувано на 24.03.23 в 07:05

Съюзът на птицевъдите предупреждава: 2,5 милиона яйца от Украйна може да се появят на пазара като български

Миналата седмица по партньорска програма в България са внесени 2,5 милиона яйца от Украйна , които обаче още не са на пазара.  Това съобщи пред БНР председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов, който изрази опасения от премаркирането на яйцата като български. "Това са бързооборотни стоки и би следвало да се появят в търговската мрежа..

публикувано на 23.03.23 в 07:53
Даниел Парушев

Даниел Парушев: Един път завинаги трябва да се затвори темата с обновяването на общежитията

От 1 март в Софийския университет "Св. Климент Охридски" наемите за студентските общежития са повишени с 40% . 24 лева без консумативите е сумата, която към днешна дата заплаща един студент, като преди това е била 18 лв. Останалите висши училища в страната към момента са запазили цените си. Това обясни пред БНР Даниел Парушев, председател..

публикувано на 21.03.23 в 10:35
Миряна Сирийски

Миряна Сирийски: Работата на социалния работник е благородна и удовлетворяваща

Работата на социалния работник е благородна и удовлетворяваща . За съжаление, това остава невидимо за по-голямата част от хората. В обществото се възприема като натоварваща професия, която е трудно да се практикува.  Това коментира пред БНР Миряна Сирийски - програмен директор на Фондация "Светът на Мария".  "Ти всъщност си ориентиран около..

публикувано на 21.03.23 в 09:49