Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нексо-бизнесмените и Нексо-политиците удивително си приличат"

Коментар на Петър Волгин: Нексо-политика и безгръбначие

"Лявото и дясното са просто табелки, които Нексо-политиците ползват съобразно конюктурата"

Снимка: Ани Петрова

От няколко дни столичният умнокрасивитет е изпаднал в състояние на трескава възбуда. Причината за това е, че политическите представители на тази социална група – формациите ПП и ДБ – заявиха желание за съвместно явяване на изборите. Ако това намерение бъде осъществено и на практика, едно изключително тежко бреме ще падне от плещите на българските либерали. Техните чувствителни души досега се разкъсваха от този хамлетовски избор – за кого да гласуват: за умнокрасивото ПП, или за също толкова умнокрасивото ДБ. Е, ако двете партийни структури се обединят предизборно, това със сигурност ще внесе така необходимото успокоение в развълнуваната същност на всички персонажи с претенции за елитарност.

Тази предизборна коалиция спокойно може да бъде наречена “NEXO”, имайки предвид факта, че една от формациите в нея, а именно ДБ, е получила особено щедри дарения от служители на едноименната компания. А новината, че въпросната фирма ще трябва да плати 45 милиона долара, заради нарушенията на регулациите в САЩ и вече няма право да развива дейност на американския пазар, е просто подробност от пейзажа, на която спокойно можете да не обръщате внимание. Нексо-бизнесмените и Нексо-политиците удивително си приличат. И едните, и другите определят сами себе си като „креативни“, „иновативни“, „модерни“, „прогресивни“. А пък всички, които не припадат пред техния неустоим чар, биват заклеймявани като „прости“, „ретроградни“ и „слуги на статуквото“. Така че, ако държите да сте модерни и вървежни, трябва ежеминутно да декларирате, че не просто ще отидете да гласувате, а ще изберете само и единствено коалицията “NEXO”.

Ако ПП и ДБ наистина се явят заедно на предстоящите избори, това ще бъде проява на политическа откровеност. Сигурно сте забелязали , че досега и двете формации се правят на нещо, което не са. ПП твърдят, че били леви и даже от БСП ги обвиняват, че си присвоявали предизборните  социалистически послания. А пък ДБ се определят като десни, макар че всеки студент първокурсник по полититология ще ви каже, че в пропитите им от либерален патос изказвания няма нито една класическа дясна идея. Истината е, че нито едните имат нещо общо с лявото, нито пък другите са свързани с дясното. И двете формации са представители на една, смятаща се за елитарна, общност, която никога не се е интересувала от идеологии. Това е общност, която се вълнува от едно единствено нещо – как да постигне колкото се може по-голям материален просперитет за колкото се може по-кратко време. Това е общност, изповядваща „нексо философията“, а именно - вземи парите и бягай, а ако междувременно те хванат, плати си глобата – тя със сигурност ще е по-малка от натрупаната печалба – и пак бягай.

За хората, които действат съобразно постулатите на тази философия, понятията ляво и дясно нямат никакво значение. Или имат значение дотолкова, доколкото могат да бъдат превърнати във финикийски знаци или в криптовалута, кой както предпочита. Ако нексо-политикът прецени, че в момента се харчат левите идеи, той без проблеми става ляв, започва да говори за социална справедливост и за повишаване на пенсиите. Ако пък усети, че на мода е дясното, той отново без никакъв проблем става десен и ни залива с проповеди за свещения пазар, който трябва да бъде освободен на секундата от всякаква държавна намеса. Така че лявото и дясното са просто табелки, които Нексо-политиците ползват съобразно конюктурата.

Външнополитическите предпочитания на нексо-партиите също нямат нищо общо с някакви идеологически насоки, а са плод изцяло на конюнктурните изисквания. В момента тези партии се определят като „евроатлантически“, защото такъв е господстващият тон. Ако искаш да се харесаш на Големите чуждестранни началници, трябва сутрин, обед и вечер да обясняваш как още с майчиното мляко си засукал евроатлантическите ценности. Ако има нещо, от което нексо-политиците се страхуват, то е да не би с някое свое непремерено изказване или действие да ядосат чуждестранните кукловоди. Да бъдат замесени в конфликт с шефовете – това е най-големият кошмар на този тип партийни деятели. Тяхната мечта е да бъдат възприемани като йесмени, като хора, които са съгласни с Големите шефове. Винаги и във всичко.

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17