Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш рейнджър - сега парамедик: Истинското удовлетворение е в спасяването на живот

Снимка: БГНЕС

Бебе с тегло 1200 грама бе спасено със специализирана неонатална линейка, закупена с дарение от кампания за събиране на капачки. Освен критичното малко тегло, новороденото е било и със здравословни усложнени, което допълнително е повишило степента на критичност. Бебето успешно е транспортирано от Кърджали до Пловдив и в момента то е настанено в Университетската болница "Свети Георги". Състоянието му вече е стабилно.

Сигналът за критичната ситуация постъпва преди няколко дни. Екип от специалисти от Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив потеглят към Кърджали. С тях е парамедикът Цвятко Луджев, който е от Пазарджик, но работи в Пловдив. За него това е първа мисия на терен. 

В такива случаи трябва да се действа бързо въпреки неблагоприятните зимни условия в онзи момент. Специализираното обгрижване на детето е от изключително значение по време на пътуването.

Луджев е благодарен и на ръководството на спешния център в Пловдив, който е един от малкото здравни центрове, които обучават и ползват парамедик, защото придобиването на специализирани умения става само и единствено на терен, редом с лекарите. 

За разлика от европейските държави, специалността парамедик тепърва си пробива път в България. Идеята е законодателно да се регулира като професия с точна характеристика и параметри, така както е в другите държави.  

За да популяризира мисията парамедик, Цвятко Луджев, заедно с организацията "Капачки за бъдеще", е организирал клуб в Пазарджик за набиране на доброволци, които да се обучават за парамедици. Идеята е в малките населени места да има поне по един-двама парамедици, които при критична ситуация да знаят как най-бързо да реагират до намесата на лекар. 

Цвятко Луджев е бивш рейнджър. Убеден е, че истинското удовлетворение е в спасяването на човешкия живот.  

Затова е нужно общо усилие, тъй като обученият парамедик може да бъде част от всяка животоспасителна мисия, стига да бъде изградена стройна система за бърза реакция.

Репортаж на Невена Петрова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три пожара гасят служители на Югозападното държавно предприятие. Единият е в РСМ

Три горски пожара на територията на областите Благоевград и Кюстендил гасят служители на Югозападното държавно предприятие. Единият от тях е на територията на Република Северна Македония, близо до границата. Служители на държавното горско стопанство в Петрич са получили сигнал за голям горски пожар , който бушува на територията на Северна..

публикувано на 12.07.24 в 11:45
Илиана Иванова

Еврокомисарят Илиана Иванова: Честата смяна на правителства не дава добър сигнал към Европа

Честата смяна на правителства не дава добър сигнал към европейските партньори. Това каза за БНТ комисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Европейската комисия Илиана Иванова . "Важно е да стоим стабилно и да вдъхваме доверие у нашите европейски партньори. Последният конвергентен доклад показа, че..

публикувано на 12.07.24 в 11:22

С протестно автошествие почетоха паметта на загиналите в катастрофата край с. Кесарево

Близо 40 таксиметрови автомобила се включиха в протестно автошествие тази сутрин през Велико Търново, Арбанаси до гробищния парк в Горна Оряховица, за да изпратят таксиметровия шофьор Огнян Георгиев и неговия брат, които загинаха при катастрофата в началото на тази седмица на главния път София – Варна при стражишкото село Кесарево. Катастрофата беше..

публикувано на 12.07.24 в 11:13
Централна гара София

Пак проблем: Спряха продажбата на билети на Централната жп гара в София

На Централната жп гара в София не се продават билети. Проверка на репортер на БНР показа, че продажбата е спряна заради софтуерен проблем.  Служители на гарата твърдят, че временно не се издават билети за влаковете в цялата страна. Пътниците са посъветвани да си купят билет във влака или пък онлайн.

публикувано на 12.07.24 в 11:08

Пореден депутат напусна ПГ на ДПС, така засега са 23-ма

Втори депутат напусна ПГ на ДПС в петъчния ден. Информацията обяви председателя на парламента Рая Назарян. Пред народните представители тя обяви, че заявление за напускане на групата е подал Мюмюн Мюмюн.  Така групата на ДПС остава с 23-ма членове, а вече напусналите групата на движението са 24. По-рано през деня ПГ на ДПС напусна..

публикувано на 12.07.24 в 11:00
Деница Сачева зам.-председател на ПГ на ГЕРБ –СДС

Деница Сачева: Позицията на ГЕРБ-СДС за втория и третия мандат остава непроменена

Позицията на ГЕРБ-СДС за неподкрепа на втория и третия мандат за съставяне на правителство на този етап е непроменена, заяви Деница Сачева в отговор на въпрос дали има промяна на тази позиция с оглед на последните политически събития и дали ако получат покана от ПП-ДБ, ще се явят на разговори. Тя коментира и възможностите за техническо..

публикувано на 12.07.24 в 10:55
Делян Добрев, Искра Михайлова, Джевдет Чакъров

В очакване на мандата: Какво ще предложат от ПП-ДБ? После партиите ще мислят

Политиците очакват да видят какво ще предложат от коалиция "Продължаваме промяната" - "Демократична България" с втория мандат като програма и тогава ще вземат решение дали ще го подкрепят. Това стана ясно от изявленията на представители на различни парламентарни групи преди днешното заседание на Народното събрание. Всички те отчитат и коренно..

публикувано на 12.07.24 в 10:31