Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последните краткотрайни български парламенти през призмата на председателите си

Снимка: Ани Петрова

Днес очакваме 48-ият парламент да приключи своя живот, продължил точно 107 дни. За споровете и неуспешните опити за съставяне на правителство сме говорили многократно, ще говорим и в рамките на предизборната кампания. 

Но сега обръщаме поглед към друг прецедент, родил се в този парламент – тридневно първо заседание и мъчителен избор на председател.

По-малко трудно ли е било депутатите да изберат "пръв между равни" и в предишните Народни събрания и кой е рекордьорът по дълголетно ръководство на законодателния орган?

Свикнали сме с почти ежедневните новини от парламента, а на този 48-ми му стана традиция да организира и извънредни заседания. Но не винаги законодателният орган е бил постоянно действащ – напротив, това е модерна иновация, дошла с демократичните промени след 10 ноември, разказва доцент Милен Михов, специалист по Нова българска история и сам бивш депутат в 43-ия и 44-ия парламент – последните с почти пълен мандат.  

"И по Търновксата конституция по време на монархията, и в двете социалистически конституции парламентът се събира на сесия. Даже в Търновската конституция определя времето, в което се събира НС - това е от 15 октомври до 15 декември. Това е свързано с естествения цикъл на годишното възпроизводство, прибира се реколтата, налива се виното, сделките са сключени и народните представители обличат новия кат дрехи, пристигат в София и за 2 месеца нареждат законите и след това се връщат при семействата да карат Коледните и зимни празници".

Горе-долу така стоят нещата и със социалистическите парламенти, само че не са съобразени със земеделския цикъл и законите се приемат със 100-процентово единодушие. Излишни спорове няма. Даже никакви няма.  

А когато функцията на институцията е декоративна, длъжността на председателя е синекурна, запазена за заслужили партийни другари. И логично – оттогава са и рекордьорите зазаемане на поста. Най-дълго председателствал НС е Фердинанд Козовски. От 1950 до 65-та - цели 15 години е бил начело и само смъртта му попречва да увеличи дистанция с предишни и следващи. Той е един от организаторите на Септемврийското въстание от 23-та и твърди се, един от екзекуторите на Народния съд. 

В по-ново време Цецка Цачева е била най-дълго на поста – 7 години в две народни събрания.

"Аз съм имал възможността да работя с г-жа Цачева. В няколко парламента тя водеше не лошо Народното събрание", каза доцент Милен Михов. 

Според него самият факт, че на 48-ото НС са му трябвали няколко дни, за да си избере председател, илюстрира силното разделение и дълбоката политическа криза, в която се намираме. 

Именно острата политическа конфронтация даде възможност на още две жени в страна, разрешила на дамите да гласуват едва през 1937-ма, да се впишат в историята като председатели на парламента – Цвета Караянчева като последният с пълен мандат и Ива Митева – два пъти заставала на поста, но в първите от поредицата кратки парламенти. Тя ще се запомни с идеите за коренна промяна в начина на работа – искаше НС да работи по предварително приета законодателна програма и да редува седмица пленарни заседания със седмица подготовка на закони в комисии.

И двете й идеи не бяха реализирани. Противоречията дадоха възможност и на това НС да постави рекорд – продължило три дни първо заседание, общо 54 часа и 41 минути дебат, неуспешно гласуване след неуспешно гласуване. Кризата заплашваше да се превърне в институционална, защото без председател НС не можеше и да бъде разпуснато. Казаха се твърде тежки думи и продължиха да се казват, дори след като най-възрастният компромисно бе избран да е пръв между равни.

До коалиция не се стигна. А вместо да запомним уводните думи на Рашидов като председател: 

"Обещавам да съм консенсусен, обещавам да се вслушвам в думите ви. Отново ви моля, намалете перченето".

Запомнихме тези, които каза преди да бъде избран:  

"Ние сме отново, уважаеми колеги, там, където свършва началото на кръга. Положението, вместо да се влошава, става безнадеждно".

Може би и заради краткото пребиваване на поста, на Вежди Рашидов му беше спестено искането на оставка. За предшествениците му на поста Огнян Герджиков и Никола Минчев най-запомнящият се момент е тъкмо този – отстраняването. Герджиков – един от царските депутати, си спомня:  

"Тогава това, което се случи, ще го запомня за цял живот. Това е звездният миг в политиката за мен - когато цялата зала стана, на крака, и ме аплодира. Цялата зала - без изключение". 

И за Никола Минчев е така: "Това наистина беше страхотно, неочаквано и го прави най-запомнящият се момент от кариерата ми на председател на НС".

Към двама свои предшественици изпитва респект - Йордан Соколов и проф. Огнян Герджиков.

Историкът Милен Михов пък отличава един от първите в най-новата история, който не е бил председател, а председателстващ Великото НС - това е Гиньо Ганев.   

Какво ни чака в следващия парламент, не можем да предвидим отсега. Можем да се надяваме, че както някога – постът ще се заеме от човек с авторитет и обществено признание. Някой като първия председател Антим Първи – избран, защото представата за председателстващия включва първо непоклатим авторитет пред всички, второ - способности за водене на заседанието, неговата дума трябва да тежи.

Репортажа чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пищна коронация на 17-ия крал на Малайзия

Традиционна помпозност и топовни гърмежи отбелязаха коронацията на султан Ибрахим Султан Искандар за 17-и крал на Малайзия, съобщава БТА. Той обеща да управлява справедливо през петгодишния си мандат в рамките на уникалната ротационна монархическа система в страната, . 65-годишният Султан Ибрахим положи клетва на 31 януари. Днешната коронация в..

публикувано на 20.07.24 в 17:22

Трима арестувани за предполагаеми кибератаки срещу Испания и други страни от НАТО

Трима души, за които се предполага, че са проруски хакери, бяха арестувани за предполагаеми кибератаки срещу Испания и други страни от НАТО с терористични цели.  Информацията е на Ройтерс, която се позова на испанската полиция.   Не се уточнява дали на тримата заподозрени са повдигнати обвинения.  Твърди се, че кибератаките са извършени срещу сайтове..

публикувано на 20.07.24 в 17:11

Германия отбелязва 80 години от неуспешния атентат срещу Хитлер

Германия отбелязва 80 години от неуспешния атентат срещу Хитлер, организиран от полк. Щауфенберг и негови съмишленици. В реч по повод годишнината германският канцлер Олаф Шолц призова за защита на демокрацията. "Демокрацията зависи от неуморните усилия на всеки един гражданин срещу екстремизма. Това убеждение обединява и участниците в съпротивата в..

публикувано на 20.07.24 в 17:03

Председатели на младежките структури на ДПС се срещнаха с Ахмед Доган

Председатели на младежките структури на ДПС от страната се срещнаха с почетния председател на партията Ахмед Доган в имота му в "Росенец", на която са засвидетелствали своята подкрепа. Това  съобщи съпредседател на младежта организация Танзер Юсеинов: "Видяхме се с почетния ни председател д-р Ахмед Доган. С него си говорихме за ситуацията в партията...

публикувано на 20.07.24 в 16:50
Реджеп Ердоган

Ердоган: В Кипър не е възможно федерално решение

В Кипър не е възможно федерално решение, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в речта си пред военния парад в северната част на Никозия за отбелязване на 50-годишнината от турската инвазия на острова. В съобщение по повод черния юбилей Европейският съюз призова всички участващи в Кипърския въпрос страни, и особено Турция, за..

публикувано на 20.07.24 в 16:28

Патриарх Даниил отправи молитва за дъжд

Патриарх Даниил отправи молитва за дъжд и да спрат пожарите, опустошаващи страната, съобщава БТА.  Той отслужи тържествената литургия за празника на свети пророк Илия в Дървенишкия манастир, който днес чества храмов празник, съобщиха от Софийската митрополия. След светата литургия в двора на светата обител бе отслужен водосвет и бе прочетена молитва към..

публикувано на 20.07.24 в 16:07

За фалшиви мейли, изпратени от НЗОК, предупредиха от институцията

За фалшиви мейли, изпратени от името на Националната здравноосигулителна каса, предупредиха от институцията.   От там посочиха, че тези пиратски съобщения може да крият риск от кибер атаки, тъй като обикновено изискват потвърждение от потребител.  От Здравната каса предупреждават, че те не изпращат по електронна поща информация, свързана със..

публикувано на 20.07.24 в 15:51