Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Радев не желае посредници между него и гражданите"

Ружа Смилова: Виждаме ясна заявка за популистко упражняване на власт

"Подготвя се почвата за това гражданите да свикнат с мисълта, че не е непременно да имаме парламентарна република"

Ружа Смилова
Снимка: БУЛФОТО

"Политическият климат в страната е доста драматичен. Битките са изострени до краен предел". Това заяви пред БНР Ружа Смилова - преподавател по политически науки в Софийския университет "Св. Климент Охридски". 

Този кабинет изпълняваше задълженията си в една трудна среда, отчете тя. Според нея всеки, който влиза в политиката в България, трябва да се въоръжи със здрави нерви и да е готов за битки.

В предаването "Преди всички" Смилова изказа мнение, че този най-дълго управлявал служебен кабинет е и доста политизиран. Той встъпи с ясна заявка за дълъг престой във властта, отбеляза тя и припомни, че са последвали смени на хора на много позиции, както и приемане на дългосрочни стратегии. А това не е работа на служебни кабинети, смята тя. 

"Политизацията на този кабинет ясно пролича във взимането на страна в предизборната кампания както от страна на президента Радев, така имаше и доста рязки изказвания на министри в тази кампания, основно критикувайки предходния кабинет - този на Кирил Петков", коментира Ружа Смилова.

Тя подчерта желанието за трайно оставане в политиката на този кабинет или отделни участници в него. По думите й "пряк отчет пред гражданите" е нещо безпрецедентно.

По време на отчета нямаше никаква възможност за поставяне на въпроси, отбеляза още Смилова и добави мнението си:

"Той малко напомняше на една много популярна форма на общуване с гражданите - тази на Владимир Путин, който провежда ежегодно пряка линия с гражданите. 3 часа слушахме за безпрецедентните успехи на кабинета, като голяма част от тях бяха просто рутинно изпълнение на задълженията, да - преодоляване на някои проблеми, свързани с кризата, и отчитане на успехи, които бяха завършване на проекти или започнатото от предходни кабинети".

Според нея на фона на тежката политическа криза този отчет е "прозвучал като самохвалство, което не прави чест"

"Задава един модел на общуване с публиката, с гражданите, който цели да заобикаля стандартните канали за медиация и представителство. Общуването ще тече между изпълнителите на властта и гражданите директно, без посредничеството на медии, законодателният орган. Това е много характерно за популистки мобилизации. Виждаме в такива методи ясна заявка за популистко упражняване на власт. Виждаме го в някои от изказванията на Румен Радев, за съжаление го виждаме и в изказвания на главния прокурор Иван Гешев. Този популистки рефлекс започва да се налага като модел на поведение, който подрива парламентаризма в България, подрива идеята за представителна демокрация". 

Смилова вижда дивидент на Румен Радев в това, че се налага се убеждението, че управление на страната е възможно и "на ръчно управление", без посредничеството на парламента:

"Подготвя се почвата - за това гражданите да свикнат с мисълта, че не е непременно да имаме парламентарна република, може да имаме президентска република и нещата ще вървят не по-зле отколкото когато кабинетите са излъчвани от работещ парламент. Това е опасно. В този отчет на кабинета видяхме за какво ще става дума, ако имаме президентска република и кабинет, назначаван директно от президента - който кабинет не се отчита пред НС, не получава критична обратна връзка, а безконтролно упражнява властта си и е способно и напълно легитимирано да си дава винаги отлични оценки на свършеното, като не отбелязва несвършеното. Радев ясно показва, че не желае да има посредници между него и гражданите. Това е сериозна заплаха". 

Според нея "протакането не връчването на мандатите, което наблюдавахме, и забързването при третия мандат и то на партия, за която беше ясно, че не може да състави правителство, показва намеренията за упражняване на власт от президента". 

Имаше и добре работещи министри, каза Смилова и даде пример с Крум Зарков. По думите й той определено е свършил работа, която няма как да не му бъде написана в неговия актив. 

Основното, което ще води президента при избора на кабинет, е утвърждаване на образа на служебен кабинет "Гълъб Донев 2" като успешен модел на управление - по-безконфликтно, по-консенсусно управление, което идва като контрапункт на това, което виждаме в НС, изказа мнението си Ружа Смилова. Според нея идеята на Радев ще е да покаже, че управление в страната е възможно, без караници.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Донка Михайлова

Донка Михайлова: Ако ВиК услугите се окрупнят, сезираме Конституционния съд

С пети пореден законопроект се прави опит да бъдат консолидирани ВиК услугите. Общините за пореден път се обявяват "против" окрупняването на водния сектор и изразяват своите опасения. НСОРБ готви позиция относно новия законопроект за ВиК Ако общинските ВиК дружества бъдат включени в консолидираните райони, общините ще бъдат лишени от..

публикувано на 10.07.24 в 08:23

Честваме 174 години от рождението на Иван Вазов

174 години от рождението на Иван Вазов се отбелязват днес на много места в страната с различни инициативи. Преди обяд в столицата имаше честване и кратка церемония пред паметника на писателя на улица "Г.С.Раковски", а в 17 часа в Народния театър ще бъде открита изложба. 174 години от рождението на Иван Вазов Честването в София..

публикувано на 09.07.24 в 16:27
доц. Михаил Иванов

Михаил Иванов: Общностните механизми в ДПС са силата на Доган

Общностните механизми в ДПС са базата, върху която Ахмед Доган е стъпил. В това е неговата сила - тази общностна солидарност и вътрешна сплотеност. Това каза пред БНР доц. Михаил Иванов, съветник по етническите въпроси на президента Жельо Желев (1990 - 1997 г.), като добави, че Делян Пеевски не може да припознае този механизъм, тъй като при него..

публикувано на 09.07.24 в 14:34
Димитър Куманов

Димитър Куманов: Управлението на водите у нас = разпад на държавността

Управлението на водите в България е еманация на разпадането на държавността . Това мнение изрази пред БНР инж. Димитър Куманов от сдружение "Балканка". Той нарече управлението на водите "ужасяващо". " Интереси на връзкари на властта се удовлетворяват за сметка на цялото население ", смята Куманов. България бави плановете за речните..

публикувано на 09.07.24 в 08:55

Лидерите на държавите от НАТО се събират във Вашингтон

Лидерите на страните членки от НАТО се срещат във Вашингтон, където ще отбележат 75-ата годишнина от създаването на най-голямата организация за сигурност в света.  В срещата ще вземат участие лидерите на 32-те държави членки от Европа и Северна Америка. България е представена от служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев. В..

публикувано на 09.07.24 в 05:28
Величка Микова

България е с една от най-дългите работни седмици в ЕС, причината - ниските доходи

България е една от страните в Европейския съюз с най-дългата работна седмица - 39 часа, при средно малко над 36 часа за съюза . Това показват най-новите данни на Евростат. Преди нас в класацията по този показател са само Гърция с почти 40 часа, както и Румъния и Полша - с по над 39 часа. На другия полюс е Нидерландия - с малко над 32 часа..

публикувано на 08.07.24 в 10:23
Стоян Михалев дава брифинг -  7 юли 2024 г.

Какво означава лансираната от ДСБ идея за съставяне на "технически кабинет" с третия мандат

Партия "Демократи за силна България" предлага на партньорите си от коалиция ПП-ДБ да поискат третия мандат за съставяне на "технически кабинет" като изход от политическата криза. Междувременно в София се провежда Националният съвет на "Продължаваме промяната", който обсъжда предстоящите си приоритети и работата в коалиционния формат.  ДСБ предлага..

публикувано на 07.07.24 в 15:33