Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александра Мирчева: Средата в България все още не е достатъчно развита за подкрепа на социалното предприемачество

Български център за нестопанско право
Снимка: Фейсбук

Социалното предприемачество е много вдъхновяващо, но и много трудно. Това обясни пред БНР Александра Мирчева, която е координатор „Предприемачество за НПО“ в Центъра за нестопанско право. Днес организацията провежда уебинар, озаглавен „Как да стартираме стопанска дейност с мисия и кауза?“.

„Гражданските организации са на първа линия там, където има нужда-опазване на природата, образователни и културни теми. Често социалните предприемачи работят с и за най-уязвимите. Търсят решения на социални проблеми с устойчиви бизнес модели“.

Стопанската дейност помага на гражданските организации да са по-устойчиви и независими от проектното финансиране и подкрепа от различни донор, посочи тя.

„Началото често е трудно, защото става въпрос за хора, които са активисти. Чрез програмата на Центъра за нестопанско право те натрупват знания и умения за развитието на бизнес. Средата в България все още не е развита към подкрепа на социалното предприемачество. Има закон, който го регламентира и регистър, в който организациите се вписват, но липсват мерки и облекчения за този тип бизнес, който е различен от конвенционалния“

От 12 години Центърът за нестопанско право подкрепя социални организации.

„Слогънът е „Това не е просто бизнес“. Тази година програмата ще бъде 3-месечна и ще има практически упражнения, ще се обучават как да изготвят бизнес план. В края ще имат възможност да представят своите идеи пред жури. Три организации ще получат по 10 хиляди лева стартов капитал“.

Социалните предприемачи са силно мотивирани и много малък процент-едва около 10%, приключват своята дейност, обясни още Мирчева.

Кандидатстването Де отворено до 19 февруари. Днес от 16 ч се провежда информационен уебинар за желаещи да се включат.

Цялото интервю на Веселина Миланова с Александра Мирчева може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мартен Волтеринк за изборите в Европа и САЩ: Удобни лъжи и неудобни истини

Изображението на окървавеното лице на Доналд Тръмп, вдигнал победоносно юмрук на фона на американското знаме, докато охраната му го извежда след опита за покушение срещу него се превърна в символ на кампанията му за връщане в Белия дом.  Не закъсняха и карикатурите за случилото се, както и тези за все по-неубедително представящия се конкурент..

публикувано на 20.07.24 в 10:35

Сирени за въздушна тревога в Кипър заради 50-годишнината от турската инвазия

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точния час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната . 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция. За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата на..

публикувано на 20.07.24 в 07:55

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10

Общините не са готови да въведат новия модел на таксата за битови отпадъци

Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами, подчертава Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). "До момента общините са изцяло сами в този процес . Държавата е заета само със себе си. Няма никакво отношение към тази огромна трансформация в българската икономика . Цялата..

публикувано на 16.07.24 в 10:06

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията . Това обаче става при определени условия и след преминаването на първоначална военна подготовка , защото засега военната професия е една от трите регулирани.  Таня, Димитър, Георги, Стоян са част от многото студенти на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Със специалността, която учат..

публикувано на 16.07.24 в 09:41

Огън и вода - къде са слабите ни места в борбата с пожарите?

Водата в България е неправилно управлявана , заяви пред БНР Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз. Основният проблем е напояването , изтъкна той за недостига на вода за земеделие. Изваляването в Румъния се прави с български специалисти . Водещи държави го правят и има резултати. Стоянов призова МЗХ да прояви..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Д-р Камен Николов, БАБХ: Конопените семена, маслото и брашното от тях са разрешени за влагане в храни

На витрината на магазин в центъра на София са изложени кексчета и бисквити с череп и знака на канабис на опаковката. За това сигнализираха слушатели на БНР.  Това става на фона на случката от миналата седмица, когато в болницата в Плевен попаднаха малки деца, яли бисквити с опасни, забранени съставки. Досъдебно производство по случая с децата в..

публикувано на 15.07.24 в 09:47