Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъчезар Богданов: Ако в Европа трайно се установят по-високи лихвени нива, това ще се отрази и у нас

Лъчезар Богданов
Снимка: Стопкадър, bTV

Точна прогноза за лихвите по кредитите и депозитите трудно може да се направи. Това посочи пред БНР икономистът Лъчезар Богданов.

„България не е изолиран остров. Имаме доста сериозен апетит към спестяване в банкови депозити. Банките са доста ликвидни и не се конкурират за привличане на средства чрез увеличаване на лихвите по депозитите. Няма сериозно вдигане на лихвите по ипотечните кредити, които са обвързани с лихвите по депозитите. Това е засега. По-скоро е спокойно, но не може дълго да сме разкачени от европейския кредитен пазар. Ако в Европа трайно се установят по-високи лихвени нива, това ще означава по-високи лихви и у нас. Вероятно ще започне да се случва в по-плавен порядък“.

Той коментира и приетата вчера формула за минималната работна заплата. Тя ще бъде в размер на 50% от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца. Точният размер ще се определя до 1 септември на текущата година.

„Тази формула не е особено сложна, но е крачка напред. Отпушва няколко години, в които хем се говори за това, хем никой нищо не прави. Вероятно ще има натиск да бъдат отчитани и други икономически параметри. Взима се тази играчка от ръцете на политиците-и тези, които на власт, и на намиращите се в опозиция. Отнема се също от силата на работодатели и синдикати, които си играят с тази играчка“.

В САЩ има забавяне на инфлацията от 5 месеца, в еврозоната-също, посочи той.

„Рекордът беше постигнат през октомври. Имаме 3 месеца на устойчив спад на инфлацията на годишна основа. През януари във всички страни, без Словакия, инфлацията е паднала чувствително спрямо октомври. Най-съществените причини са две. Първата е успокояването на енергийните пазари. На второ място са ясните сигнали от Федералния резерв и от ЕЦБ, че са сериозни и ще направят каквото трябва, повишавайки лихвите и ограничавайки паричното предлагане, за да охладят икономиката и да ударят спирачка на инфлацията“.

Хърватия влезе в еврозоната в началото на годината.

„Там имаше темп на нарастване на цените малко по-късно от другите страни в Европа. Това е общият тренд, който няма пряка връзка с приемането на еврото. В Европа има проблем с високата инфлация и той не е изчезнал, макар и да наблюдаваме намаление от върха през септември и октомври.“

През пролетта на миналата година очакването за енергийната криза в Европа беше за много по-тежко положение, припомни той.

„Оказа се, че кризата започна да се разреша по-бързо, отколкото се очакваше и с по-малко негативни ефекти. Облаците леко се разсейват. Прогнозата е по-малко песимистична. Очаква се забавяне на европейската икономика, това ще се пренесе и към България. При повишаване на лихвите и охлаждане на кредита може да се очаква и  забавяне на икономическата активност в цялата еврозона. Този ефект ще се пренесе и към българския бизнес. Забавяне на икономическия растеж ще има, но избегнахме най-черния сценарий. Няма голяма икономика в Европа, която се очаква да бъде в рецесия през следващата година. Това се дължи на факта, че Европа успя да се справи с кризата на енергийния пазар“.

Цялото интервю на Марта Младенова с Лъчезар Богданов може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Доналд Туск вижда нова предвоенна ера в Европа

Полският премиер Доналд Туск заяви, че руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години е поставило началото на нова ера на войни в Европа, предаде ДПА. "Знам, че звучи съкрушително, особено за по-младото поколение, но трябва да свикнем с факта, че започна нова ера: предвоенната ера", заяви той пред германския вестник "Велт"...

публикувано на 29.03.24 в 13:12
Диана Ковачева

Омбудсманът: Не мога да стана служебен премиер

Президентът Румен Радев разговаря с омбудсмана Диана Ковачева в рамките на консултациите на държавния глава, свързани с процедурата по назначаване на служебен министър-председател. След срещата тя обяви пред медиите, че не може да поеме функциите. Причината – обществената защитничка е избрана за съдия в Европейския съд за правата на човека...

публикувано на 29.03.24 в 13:07

Мъж извади газов пистолет срещу лекар в болницата в Шумен

Мъж отправи закана за убийство към медик, извади срещу него и газов пистолет.  Случката е от вчера, когато малко след 10.00 часа шуменец потърсил помощ в МБАЛ - Шумен. Недоволен от продължителното време за изчакване на медицински преглед, той извадил оръжието и заплашил с него лекар.  Веднага бил подаден сигнал в полицейското управление...

публикувано на 29.03.24 в 13:02
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за избора на кмет на София

За 26 април беше отложено делото по жалба на загубилата изборите в София Ваня Григорова срещу решението на Общинската избирателна комисия, с което за победител беше обявен Васил Терзиев. До поредното отлагане се стигна, за да могат страните да се запознаят със съдебната експертиза от 120 страници на машинното гласуване, която двете вещи лица..

публикувано на 29.03.24 в 12:58

Нов казус от промените в Конституцията - депутатите ще вземат две заплати?

Още един казус коментираха днес народни представители в парламента, който идва с промените в Конституцията - чл. 64, ал. 4 от Конституцията, според който 49-ото Народно събрание ще остане действащо до клетвата на 50-ия парламент. Така за периода на застъпване ще се плащат заплати на депутатите и за двата мандата. Коментар дойде от депутата от..

публикувано на 29.03.24 в 12:39
Георги Андреев

"Мистерията на българските гласове" и Quarto в концерта "Гласове и струни"

Новаторския проект на композитора Георги Андреев „Гласове и струни“ е концертът на хор „Мистерията на българските гласове“ и струнния „Quarto“ квартет в зала „България“ на 3 април.  „И квартетът, и хорът са напълно завършени състави, самодостатъчни и да са в едно партньорство, без единият да е подчинен на другия. И двата състава да се..

публикувано на 29.03.24 в 12:22

Експлозия избухна в най-голямата румънска рафинерия

Експлозия избухна тази сутрин в най-голямата румънска рафинерия Петромидия, разположена в  окръг Констанца, на брега на Черно море, предава Радио Румъния. Властите съобщават, че няма жертви. В момента се правят измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха. В района и в момента продължават да се издигат гъсти облаци..

публикувано на 29.03.24 в 12:14