Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокатът на Севда Михайлова - Тодор Мангъров:

Случаят с разменените бебета ще стигне до Страсбург

адв. Тодор Мангъров
Снимка: Личен архив

До Страсбург ще стигне случаят на Севда Михайлова, чието бебе беше разменено в началото на месец септември миналата година в общинската АГ болница "Шейново". В това увери адвокатът й Тодор Мангъров, който другата седмица ще внесе в съда иск за обезщетение на младата жена за неимуществени вреди, както за нея, така и за по-голямата й дъщеря и за майка й. От болница "Шейново" бяха категорични, че очакват да се произнесе съдът по отношение на обезщетенията на двете майки. Същото становище оповестиха и от Столичния общински съвет, който е принципал на акушеро-гинекологичната болница. В дома си Севда Михайлова допусна репортер на "Хоризонт". 
Тази история започва в средата на месец септември миналата година, когато директорът на столичната АГ болница "Шейново" д-р Румен Велев обяви:

"На едната майка сме дали едно бебенце с различен номер, на другата майка сме дали друго бебенце с различен номер".

Той разбира за случая в началото на месец декември, миналата година: 

"Абсурд е да има умисъл. За мен това е някакъв низ от някакви случайни обстоятелства, които разбира се не ни оневиняват". 
От д-р Донка Узунова, която тогава е ръководител на неонатологията в АГ болница "Шейново", а по-късно е отстранена от ръководната позиция заради случая с разменените бебета, Севда Михайлова разбира, че бебето, с което е изписана, не е нейно. Притеснена младата майка търси контакт с адвокат. Отзовава се адвокат Тодор Мангъров

"Тя беше изключително притеснена. Беше убедена, че е жертва на измама. Беше сигурна, че искат да й вземат детето. Изплашена беше".

Според него проблемът е бил в това, че болницата е отказала да води преговори за споразумение:

"Ние сега вече ще внесем иска в съда, а това ще забави решаването на спора с поне 2 години. Това е доста неприятен факт, но нямаме друг избор. Аз бях съгласен на сума между 150 и 200 хил. лв. да се споразумеем. Сега обаче със сигурност спорът ще бъде отнесен до Страсбург. Там вече може би ще стане дума за доста по-високи суми. Още не съм го внесъл, но ще го внеса във вторник или сряда следващата седмица. Все още го готвим". 



Минала през голямо изпитание - да разбере, че бебето, което е гледала няколко месеца, не е нейно и трябва да го върне на биологичната му майка, Севда свиква със своето момиченце, на което дава голяма любов. Тя споделя, че страда за другото бебе, но е щастлива със своето:

"Не беше лесно. Различно беше. През много работи преминах. Все пак си имам тъга".
Болница "Шейново" реши, че претенцията за обезщетение за неимуществени вреди по казуса с разменените бебета следва да се отнесе към съда. 

Съветът на директорите се запозна със становището на външния консултант, изготвено във връзка със заявената претенция от едно от семействата по казуса с разменените бебета. 
Анализът се основава на преглед на близо 600 съдебни дела в периода от 2007 г. до 2022 г. За да се осигури всеобхватност, е извършена проверка и на други дела, по които се присъждат обезщетения за неимуществени вреди, изразяващи се в стрес, притеснение, шок от поднесена информация, страдание (без причиняване на физически увреждания). 

Предвид обстоятелството, че казусът е безпрецедентен, а диапазонът на присъждани обезщетения за неимуществени вреди в съдебната практика е широк, Съветът на директорите на "Втора САГБАЛ Шейново" ЕАД реши да довери разглеждането на казуса на съда, се посочва в становище на болницата. 

И отговорът на адвоката на Севда Михайлова – Тодор Мангъров: 

"Моята работа е да отнеса въпроса по професионален начин в съда и да издействам възможно по-голямо обезщетение за нея. Тя го заслужава. На една майка да й бъде отнето детето, считам, че това е нещо страшно - това е една малка смърт. Случаят е много тежък. За мен е голяма изненада как болницата и общината отказват да поемат своята вина в този случай, те се крият зад съда".

Снимки: Личен архив

Репортажа чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украинската армия продължава да напредва в руската Курска област

Украинската армия продължава да напредва в руската Курска област, докато още един район на Русия обяви извънредно положение. Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че армията е напреднала с около два километра в руската Курска област. По-рано украински медии съобщиха, че силите на Киев са завладели и град Суджа, но руски командир..

публикувано на 14.08.24 в 14:47
Мария Павлова

Мария Павлова очаква до края на седмицата да бъде уведомена дали остава правосъден министър

Служебният министър на правосъдието Мария Павлова заяви, че очаква до края на седмицата да бъде уведомена дали ще остане на поста. Мария Павлова би приела да продължи да ръководи правосъдното министерство Тя подчерта, че е провела конструктивен разговор с бъдещия служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева за това, което е свършено и за това,..

публикувано на 14.08.24 в 14:34
Милен Керемедчиев

Милен Керемедчиев: Вероятно ще предложат отново Илиана Иванова за еврокомисар

Вероятно ще бъде предложена отново настоящата ни еврокомисарка Илиана Иванова .  Това прогнозира пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и коментира: "Няма да се справим до края на август с номинирането на две кандидатури за еврокомисар - на мъж и на жена. Времевият прозорец все повече се стеснява...

публикувано на 14.08.24 в 14:26

Турция обмисля да взима пръстови отпечатъци от пристигащите в страната чужденци

Турските власти планират да взимат пръстови отпечатъци на чужденците, пристигащи в страната. Това съобщи министърът на вътрешните работи на Турция Али Йерликая пред проправителствения вестник "Сабах", предаде БТА. "Работим по проект, който предвижда при влизане в Турция да се взимат пръстови отпечатъци, както е в САЩ и Великобритания", посочи..

публикувано на 14.08.24 в 14:25
Антон Славчев

ПП-ДБ внесе искане за оставката на шефа на антикорупционната комисия Антон Славчев

От парламентарната група на ПП-ДБ внесоха искане за оставката на изпълняващия длъжността председател на антикорупционната комисия Антон Славчев. ПП-ДБ с 84 подписа за оставката на шефа на Антикорупционната комисия Във връзка с днешната акция на службите в имоти на бизнесмена Румен Гайтански Кирил Петков коментира, че е вдигнат..

публикувано на 14.08.24 в 14:16

Иззеха няколко скъпи автомобила от базата на "Волф"

Органите на реда иззеха няколко луксозни и скъпи автомобила от базата на "Волф" в столицата, предаде репортер на Хоризонт. Акцията идва след като от сутринта прокуратура, антикорупционна комисия и полиция обискират имоти на бизнесмена Румен Гайтански. Полицейско-прокурорска акция: Обискират имоти на Румен Гайтански – Вълка Действията са във..

публикувано на 14.08.24 в 14:04
Мартин Димитров

Мартин Димитров: Малинов не отговори какви суми са платени авансово за разширението на Чирен

ЕК не просто подкрепя диверсификацията и разширението на Чирен, а плаща за по-голямата част за Чирен. Проверката няма за цел да спре процеса и да го затрудни, а какво се случва и дали са спазени правилата. Това коментира в интервю пред БНР депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров з а изслушването на енергийния министър Владимир Малинов за акцията..

публикувано на 14.08.24 в 13:59