Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристическият сектор в Гърция търси хиляди работници за летния сезон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият туристически сектор търси работници за летния сезон. Не достигат хиляди, за да обслужват туристите. Хотелиерите искат помощ от правителството.

Поне 80 хиляди работници не достигат за летния сезон, съобщават от Съюза на собствениците на хотели. Те се обърнаха към министерството по туризъм да улесни визовия режим за граждани на трети страни, които желаят да работят това лято в Гърция. За ресторантите също липсват достатъчно работници. 

Гърците, които преди карантината работеха в туризма, се насочиха към други по-добре платени сектори или заминаха на работа в чужбина.

Същото е положението и с работниците от съседните балкански страни, които дори намериха добри условия на работа в родината си, съобщават хотелиерите. 

Обещават по-добро заплащане и условия, но вече трудно се намират квалифицирани специалисти, според собствениците на ресторанти в туристическите райони. 

Атина вече подписа споразумение с Египет за изпращане на работници.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветков: Целенасочени кампании целят да подкопаят доверието в политическия избор на България

Целта на хибридните атаки и пропагандата на Русия срещу държави от НАТО, сред които и България, е да се подкопае доверието в системата за сигурност и в армията ни, каза началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Георги Цветков на конференция в София: "Точно преди провеждането на срещата във Вашингтон се получиха няколко..

публикувано на 19.07.24 в 11:30

Президентът връчва мандата на ПП-ДБ в 11 часа в понеделник

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание в понеделник в 11.00 часа.  От "Продължаваме промяната - Демократична България" вече обявиха, че ще го върнат веднага неизпълнен.  Президентът ще обяви утре..

публикувано на 19.07.24 в 11:20
Плаж на о-в Крит

В Гърция отново очакват температури над 40 градуса

Властите в Гърция са в повишена готовност за пореден ден на температури над 40 градуса и на много места - силни ветрове. Увеличават се нещастните случаи на туристи, стояли дълго време на слънце. За едно денонощие 54 пожарни огнища се запалиха в страната по информация на Гражданска защита. Днес отново под висок риск е почти цялата..

публикувано на 19.07.24 в 11:09
Мария Касимова-Моасе

Литературата оживява на откритата театрална сцена в парка на Военната академия

Литературата оживява на откритата театрална сцена в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" в София в рамките на фестивала "София Моно". Тази година програмата се състои предимно от драматизации по литературни творби на бележити автори за възрастни и деца.  Мария Касимова-Моасе е част от фестивала. Днес от 21 часа на сцената на фестивала..

публикувано на 19.07.24 в 11:09
Национален туристически фестивал

Започва първото издание на Националния туристически фестивал

Първото издание на Националния туристически фестивал започва днес в курортния комплекс "Мальовица". "Организиран е от Български туристически съюз. Ще се съберем дружества от цялата страна", обясни пред БНР Васил Николов.  Има много активности – походи, детски лагер, обучение по първа помощ, семинари, посочи той в предаването "Преди..

публикувано на 19.07.24 в 11:06

Нови пожари в Кюстендилско

Тази сутрин е възникнал пожар в землището на с. Червена ябълка , на границата със Северна Македония, в близост до широколистна гора. На място са изпратени 2 екипа на РСПБЗН – Кюстендил и на Горското стопанство - 4 автомобила с 12 човека, които продължават гасенето.  Продължава доугасяването на пожара, възникнал на 16 юли, на около 250..

публикувано на 19.07.24 в 10:58

Ще бъде ли възстановен самолетът на легендарния летец Димитър Списаревски?

Днес се навършват 108 г. от рождението на летеца - изтребител Димитър Списаревски. Историята разказва, че по време на американските бомбардировки над София през 1943 г. той сваля бомбардировач. Това му струва живота, въпреки че е едва на 27 години. Но Димитър Списаревски става вдъхновение за младите авиатори.  Асоциацията за история и бъдеще..

публикувано на 19.07.24 в 10:35