Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любиша Николовски: Гоце Делчев може да обедини двата народа

Гоце Делчев може да обедини двата народа, заяви пред БНР македонският журналист Любиша Николовски от вестник "Слободен Печат" /Скопие/ преди утрешното честване на 151 години от рождението на Гоце Делчев. 

Той изказа мнение, че честването на Гоце Делчев може да се случва заедно между РСМ и България. Все пак очаква утре да има провокации от двете страни, но смята, че македонската полиция ще се справи
Журналистът отбеляза заявката за голям брой българи, които ще отидат утре до гроба на Гоце Делчев:

"Провокациите към момента идват от българска страна, но това предизвиква реакцията на голям брой мекедонци, които искат да отидат на гроба на Гоце Делчев, за да защитят отбелязването на този важен ден". 

Той не очаква блокади и възпрепятстване на българи да отидат на честването. Според него полицията няма да позволи близък контакт на националисти от двете страни. 

В предаването "Хоризонт до обед" Николовски подчерта, че сега се използва език на омразата от двете страни. По думите му досега не е имало омраза и такъв тип говорене нито от едната, нито от другата страна. Това, което се случва сега, според него, е провокация, идваща от български политици. "От македонска страна няма нито един политик, който да използва език на омразата", смята той. 

Като причина за напрежението сега Николовски посочи изборите в двете държави. Интерес от това имат партиите, категоричен е той. Според него и българските, и македонските служби трябва да проверят кой стои зад провокациите и кой има интерес от тях - дали са вътрешни или външни групи, кой има интерес от това регионът да не е стабилен.

Любиша Николовски е категоричен, че няма омраза между двата народа, а това, което се прави с политически цели, е краткосрочно

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Величка Таседжикова: Много са проблемите в образованието, но сред тях не е пропаганда на ЛГБТ

Имаме много проблеми в образователната система, но пропагандирането на различна от традиционната сексуална ориентация не е сред тях. Това каза пред БНР Величка Таседжикова - директор на столичното 70-о ОУ "Св. Климент Охридски" и секретар на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета, в коментар на поправките в Закона за..

публикувано на 15.08.24 в 16:51
Красимир Кънев

Красимир Кънев: Всички имобилизации и изолации да стават под видеонаблюдение

Българският хелзинкски комитет и Глобалната инициатива в психиатрията изпратиха сигнал до главния прокурор, Министерството на здравеопазването, ИА "Медицински надзор", парламентарната здравна комисия и администрацията на омбудсмана по повод трагичния случай с пожар от 6 август, по време на който почина пациент на Университетската клиника по..

публикувано на 15.08.24 в 11:24
Елин Радев, кмет на Доспат

Временна парламентарна комисия и Инициативен комитет - кой е "за" и кой "против" кмета на Доспат?

В община Доспат създадоха Инициативен комитет в подкрепа на кмета Елин Радев. Това се случи дни, след като бяха изслушани жители на общината в комисия за проверка на факти и обстоятелства относно корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение, извършвани в ущърб на гражданите и бизнеса, както и облагодетелстване на..

публикувано на 14.08.24 в 15:55

Украински бежанци, нуждаещи се от медицинска помощ и грижи, ще бъдат преместени от Банкя в хотел на морето

Възрастни украински бежанци с увреждания, както и украински деца, ще бъдат преместени от град Банкя край София в курорта "Свети свети Константин и Елена" до Варна . Те са настанени в учебния център на Националната агенция за приходите (НАП) в Банкя по Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна..

публикувано на 14.08.24 в 15:41
Кадър от Центъра за психично здраве за София-област

Тъжна констатация: 850 психиатри през 1990 г., в момента - 400, няма и толкова

Пациентите с психични заболявания пушат в пъти повече от средностатистическия пушач. За това са необходими работещи системи за известяване при пожар в психиатричните отделения и болници у нас.  Това коментира пред БНР психиатърът доц. Стефан Попов - бивш началник на Клиниката по психиатрия в Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив...

публикувано на 14.08.24 в 10:43
Георги Стефанов

Климатичният експерт Георги Стефанов: На воден режим са в близо 92 общини

" Това, което виждаме като проблем в момента с Ловеч и Плевен - намалелият дебит на повърхностните води, е нещо, което се случва в близо 92 общини към днешна дата. 24 области на България, 297 населени места в момента страдат с воден режим . Реално са и много повече, защото има и такива с частичен воден режим. Те всеки ден се увеличават".  Това..

публикувано на 14.08.24 в 09:56
Магомед Рамазанов и Мирослав Колев (вдясно) с флаговете на Велико Търново и на България пред стадион

Олимпийският шампион Магомед Рамазанов става почетен гражданин на Велико Търново

Олимпийският шампион в свободната борба Магомед Рамазанов и личният му треньор Мирослав Колев бяха посрещнати от стотици спортисти и граждани на стадион "Ивайло" във Велико Търново. Борецът ще бъде удостоен със званието "Почетен гражданин на Велико Търново", а неговият треньор с наградата „Велико Търново“.  Трето олимпийско злато за..

публикувано на 13.08.24 в 13:19