Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закуска на тревата със семейство Гьорен

2
Снимка: Личен архив

В предаването "Закуска на тревата" отново среща с Евелина и Рамзи Гьорен – семейството, което приготвя интересни рецепти.

Специално за "Хоризонт" шеф-готвачът Рамзи и неговата съпруга Евелина подготви нови предложения за нещо вкусно за почивните дни.

Яйца "Бенедикт" със сос Холандез и печени дюли с тахан, пекмез и орехи.

Яйца "Бенедикт" със сос Холандез
Необходими продукти: 2бр. хлебчета за бургери . За карамелизирания лук:1бр. лилав кромид лук,1с.л.захар ,Зехтин,Черен пипер,1ч.л.горчица,Рукола,Чери домати,2бр.яйца
За соса Холандез: 2бр.жълтъци,Сока от половин лимон,30мл.вода,40гр.масло,Бял пипер,Сол

Начин на приготвяне:
Хлебчетата се разрязват на две и се запичат, за да станат хрупкави. 
Лукът се нарязва на половина, след което половинката се нарязват на тънки полукръгове. Запържват се в тиган със зехтин. Добавя се захарта и се разбърква, след което се добавя около малко вода. 
За по-добър вкус може да добавите горчица. 
Запърженият лук се поставя върху хлебчетата. Върху него се слага рукола, след това нарязани на слайсове чери домати. 
Яйцата се пошират във вряща вода за около 2-3мин. Отцеждат се и се слагат върху чери доматите. Завършва се със сос Холандез - яйчен жълтък, лимонов сок и вода, приготвен на водна баня и  докато е още топъл към него се прибавя разтопено масло. 
Овкусява се с бял пипер и сол. 
Отгоре се поръсва с нарязан на ситно зелен кромид лук.

Печени дюли
Необходими продукти: 
3-4бр дюли 
8с.л. мед
100гр орехи
1с.л. канела 
Хартия за печене
Начин на приготвяне:
Дюлите се почистват, измиват и се разрязват на половинки. Слагат се в тавичка, застлана с хартия за печене и се пекат около 40мин. 
В купичка се смесват натрошените орехи, канела и мед. От сместа се слага в сърцевината на дюлите и отново се връща във фурната за още 10 мин. 
При сервиране се заливат с тахан и пекмез.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Genre и gender стереотипи и музикалното им преображение

Предаването чуйте в звуковия файл. Изображения: генерирани с Midjourney по описания на Лора Търколева Снимки от "Варненско лято" : Лора Търколева

публикувано на 14.08.24 в 14:22
Град Трявна

Денчо Минев, кмет на Трявна: Градът е съдба и мисия, посещава се предимно от българи!

"Пътувай с Хоризонт" ви посреща на едно различно място - Трявна. Градът е малък, но достатъчно гостоприемен и богат с минало , с история, с талант, майсторлък и дързост, за да провокира гостите си с любов, с изпитание за интелектуалното им любопитство, с изненади и желание да се върнат – независимо дали идват за пръв или за пореден път. Слушайте за..

публикувано на 12.08.24 в 11:30
Село Млечево

Предизвикателството "100 лицеви опори" е в помощ на децата от севлиевското село Млечево

Млад мъж, който прекарва летата със семейството си в севлиевското село Млечево, се е заел да превърне неуютна стая в местното кметство в малка зала за тренировки на децата по бойни спортове . Нужна е малка сума за оборудването и Християн и негови приятели се надяват да съберат, като привличат вниманието отправяйки предизвикателството..

публикувано на 11.08.24 в 19:32

Историята на чешмата с кристална вода край Доспат, дар за хората от рода на Красимир Рашилов

За да има вода, трябва да има гора, казва мъдро Красимир Рашилов - 86-годишен майстор-чешмар от Доспат.  По думите му, водите, които извират от Родопите, са кристални, а държавата е обърнала гръб на природата и водните богатства.  "Любител съм на природата, на водата, на гората и на всички останали природни забележителности. Затова хрумна ми..

публикувано на 07.08.24 в 20:26
Изпепелени домове във Виня дел Мар, Чили, 4 февруари 2024 г.

Как се бори с горските пожари Чили - страната, в която всички пожарникари са доброволци?

Чили е латиноамериканската страна с най-дългата територия в света - над 4600 км. Тази ивица осигурява изключително разнообразна екосистема от север на юг, като започва с най-сухата пустиня в света - Атакама, преминава през зона с гори, джунгли и езера и завършва със смятаната за най-чиста в света природна зона - Патагония,..

публикувано на 07.08.24 в 19:22
Поглед от италианското селище Кастелина Маритима към морето, което не се вижда от високата влажност.

Италия не помни толкова продължителни летни горещини

В Италия лятото е с продължителни горещини, придружени с висока влажност. Времето е тежко. Отразява се на хората, на селското стопанство и на природата. В 14 от общо 20 региона беше забранена поетапно от края на юни трудовата дейност на открито между 12 и 16 часа местно време. Наредбата е в сила до 31-и август. Хората не си спомнят морето и..

публикувано на 07.08.24 в 18:19
Владимир Николов

Изследването на мезозойската гръбначна фауна и динозаврите е прохождащо научно направление у нас

Поредната експедиция към Трън в търсене на следи от динозаври поема на път.  "Тръгваме обичайната група към Трън с ръководител доц. Латинка Христова от Националния природо-научен музей, с колеги от Геологическия институт на БАН и палеонтолози от СУ, тоест групата, която вече от 7 години работим в находището, разказа за "Хоризонт" палеонтологът..

публикувано на 07.08.24 в 12:25