Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

KOIKOI- инди рок групата от Сърбия с номинация за наградите "ММЕА"

Белградските момчета Marko Grabež (китара, вокали) и Ivan Pavlović Gizmo (барабани и семпли) започват да свирят заедно още като ученици с групата CheGuerillaz- Чегерилаз. Междувременно Марко Грабеж стана известен млад актьор от сръбските кино и телевизионни филми и сериали. Новата музикална глава в кариерата на Марко и Гизмо беше поставена през 2017 г., когато момчетата се запознават с Ивана Милькович (бас и вокал) и Емилия Джорджевич (синтезатори и вокал). Четиримата заедно основават групата KOIKOI с общата цел да създават оригинален електро-рок, инди дрийм поп и алтернативен сръбски рок. За групата им казват, че е скъпоценен камък за всички, които знаят, че изтънченият инди поп е новият пънк. Запознах се с Марко и Иван- Гизмо по време на фестивала „Евросоник“ в Грьонинген- Нидерландия. Срещата ни беше на 20-ти януари, ден след като мина официалната церемония по връчването на наградите „ММЕА“. Групата KOIKOI  беше номинирана, но не получи наградата, а беше и на крачка от наградата „Public choice“, споменаха ги като подгласници, но наградата на публиката отиде при украинката Джери Хейл. Питам Марко и Гизмо дали са разочаровани, че не получиха наградата „ММЕА“.

Не се притеснихме особено от този факт, за нас по- важно беше, че изнесохме страхотно шоу, благодарение на номинацията ни за наградата.

Гизмо добавя:

Напълно съм съгласен, това наистина беше страхотна възможност за нас да сме сред номинираните. Да сме една от 15-те нови европейски групи и артисти е невероятно постижение за нас и това ще ни донесе много позитиви за бъдещата кариера на групата. Но най- важното нещо за нас беше, че направихме страхотно шоу по време на фестивала.

Сега ни се представете, какви са ролите ви в групата и ни разкажете историята на KOIKOI, как беше създадена тя.

Казвам се Марко, аз съм китаристът и водещ вокалист в групата „КОЙКОЙ“, аз съм Гизмо, свиря на барабани и електронни инструменти, семпли, в същата група „КОЙКОЙ“ от Белград. Двамата с Гизмо свирехме в една група в гимназията, която се казваше CheGuerillaz- Чегерилаз, така че двамата се познаваме отдавна. Когато тази група се разпадна, създадохме новата КОЙКОЙ, това стана през 2017-та година. Тогава срещнахме Ика, тя свиреше на бас китара. След нея дойде Ема и така се оформи нашата четиричленна група. Около две, три години създавахме песни, в търсене на нашия автентичен звук, не бързахме да показваме нещата ни пред публика. Едва когато издадохме албума „Позиви у страну“, започнахме да пътуваме и да изнасяме концерти.

Как избрахте името на групата KOIKOI, защото на български това означава „кой кой “. Какъв е вашият случай? Отговаря Гизмо

Да, няма някаква кой знае каква невероятна история зад името на групата. Прекарахме няколко месеца в търсене на точното име, всичките имена, на които се спирахме, бяха изключително неподходящи. Един ден, докато бяхме в залата ни за репетиции, Ика ни посъветва, да погледнем навън. Там имаше двор с фонтан, където плуваха декоративни риби кой кой. И тя предложи да изберем името Кой кой. Това е цялата история, нищо повече.

Марко допълва:

Всъщност след като се спряхме на това име, продължихме да се опитвахме да търсим все пак, дали има някакво значение в името. Постоянно на някой му хрумваше идея, за значение, но в крайна сметка се отказахме и оставихме „Койкой“, просто защото ни звучеше страхотно.

„Огледалото си е огледало“ изпяха в пилотния сингъл към дебютния си албум „Pozivi u stranu“, четиримата от сръбската група KOIKOI. Албумът  включва 10 заглавия и беше официално представен през лятото на 2021 година. С неговото издаване KOIKOI се превърнаха в най-обещаващата нова сръбска инди рок група. Албумът излиза в пика на пандемията от Ковид 19, затова няма как да подминем тази тема с Марко и Гизмо, докато седим в една от залите на огромното пространство известно като De Oosterpoort  в Грьонинген. Около нас е шумно, защото по време на шоукейс фестивала „Евросоник“ си дават среща продуценти и музикални специалисти от цяла Европа. Различното тази година беше, че всички се радваха на първото лайв издание на фестивала „Евросоник“, след двете предишни онлайн издания, заради ковид пандемията. Гизмо е категоричен:

ДАЛЕТ:

Със сигурност пандемията беше нещо ужасно. Но същевременно извлякохме и полза, защото имахме време да правим музика, да създаваме песни. Всъщност по време на пандемията ние свирихме много, не знам как, но успяхме да си организираме изяви, беше страхотно. Така че използвахме това време, за да представяме нещата си, защото всички си седяха вкъщи и ни гледаха, така че определено се възползвахме от ситуацията.

Марко е съгласен:

Бяхме си запазили студио за записите на дебютния ни албум през март 2020 година, но малко преди това започна пандемията и беше обявен локдаун, затова трябваше да отменим записите в студиото. Това беше първото място, от където започнахме създаването на албума, всъщност ние не бяхме готови с материала за албума, затова тези няколко месеца в изолация ни дадоха възможност да работим по материала за албума. Седяхме си вкъщи, не излизахме никъде и работехме върху музиката ни, опитвайки се да постигнем нещо наистина добро, в този ужасен период. Така че по време на пандемията ние действително успяхме да завършим материала за първия ни албум.

Опишете ни работния ви процес, има ли някой който е основният композитор и идеолог.  Марко разказва:

И четиримата в групата сме автори и композираме музиката на групата ни „Койкой“. Всичките ни песни са резултат от импровизация или джем сешъни в студиото. Така че ние просто започваме да свирим и гледаме какво ще се получи. Има моменти, когато някой идва с някаква тема, изсвирена на китарата, понякога е просто една изпята нота, но определено всичко се случва в студиото.

Гизмо е съгласен:

Да и четиримата участваме и правим всичко заедно, Марко и Ика пишат текстовете, но за създаването на музиката всички имаме принос. Страхотно е, когато творческият процес се случва в стая пълна с хора, които имат еднакви идеи и съчетават всичко заедно. Интересно е и да изследваме всеки един от нас какво точно иска да изрази.

Затова и стилът на сръбската група  KOIKOI е уникален и различен от обичайните поп и рок групи. От къде идва все пак вдъхновението?Ето какво смята Марко.

Много са хората и нещата, които ни вдъхновяват и това може да се усети в музиката ни. В нея има много препратки и влияния от различни жанрове. Не се придържаме към един определен жанр, просто искаме да се чувстваме свободни и да се наслаждаваме правейки музика. Смятам, че радостта е резултат от свободата, с която създаваме музиката си. Ние не сме зациклили в едно нещо и дебютният ни албум „Позиви у страну“ е доказателство за това. Категорично съм убеден, че и вторият ни албум ще е изграден по същия начин и ще звучи напълно по друг, много по- различен начин.

Pozivi u stranu“- заглавната песен от дебютния албум на сръбската група KOIKOI, която участва на фестивала „Евросоник“ в Грьонинген на 19 януари в клуб „Вера“. Ден по- късно разговарям с основателите Марко и Гизмо и какви са техните впечатления от

фестивала Евросоник и как се чувстват в нидерландския град Грьонинген. Гизмо коментира:

Страхотно е, фестивалът е невероятен. Още от първия ден, когато пристигнахме се впечатлихме от града, от невероятните фестивални места и просто се разхождахме, срещахме се с различни хора. Всичко е страхотно и сме много щастливи, че сме тук и че сме част от всичко случващо се, да, всичко е на много високо ниво.

Марко добавя:

Да и номинацията за наградите „ММЕА“ ни даде възможността да се срещнем с много прекрасни хора, да установим контакт с групи от други страни и това е най- важното нещо, което носят тези награди, да се запознаваш с нови хора и да създаваш приятелства.

Над какво работите в момента. Думата има Гизмо

Планираме да изнесем много шоута и участия, но основното нещо, с което ще се заемем след фестивала „Евросоник“ е създаването на музика за театрална пиеса. И понеже Марко е професионален актьор може да разкаже малко повече за проекта.

Да аз съм актьор, играя в един театър в Белград, който се казва „Ателие 212“. Всъщност обади ни се един много известен италиански режисьор Паоло Манджели, който е една жива легенда. Той много беше харесал първия ни албум и това е нещо наистина ново за нас, защото до този момент не ни се е случвало да композираме музика за театър, това е нещо напълно различно. Оказа се, че на него му харесва точно това, което създаваме. Така че след като беше чул нашия албум, беше категориичен, че иска оригинална музика, нова, различна музика, нови различни текстове. Аз самият ще участвам като актьор в тази пиеса и с групата ще свирим в спектакъла.

Какво е посланието ви към българската публика- вокалистът Марко не се колебае с поканата

Пожелаваме да дойдете да видите нашето шоу в някой български град, искаме да дойдем при вас и да свирим навсякъде, Пловдив, София, въобще навсякъде. Знаем, че имате страхотни фестивали за типа музика, който правим и определено искаме да дойдем при вас, при първа възможност.

Барабанистът Гизмо е на същото мнение

Нямаме търпение, харесва ни да обменяме енергия особено по време на фестивали, но и на по- малки места, така че нямаме търпение да се срещнем с вас.

Чуйте интервюто с Марко и Гизмо в приложения аудиофайл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 25-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: Отзвук от три изключителни събития: - Бродуейският мюзикъл “Фантомът на операта“ гостува в зала 1 на НДК - Премиера на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – постановка на знаменития хърватски..

обновено на 15.04.24 в 18:53
Фантомът на операта

Отзвук от “Фантомът на операта“ в НДК

35 години след премиерата си, след близо 14 000 спектакъла и баснословни приходи, миналата година – на 16-и април, най-дълго играният на Бродуей мюзикъл – “Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър, слезе от афиша на нюйоркския Majestic Theatre заради постпандемичната криза. Знаменитият продуцент Камерън Макинтош обеща, че някой ден “Фантомът“ ще се..

публикувано на 15.04.24 в 16:05
Донка Шишманова

Помните ли... оперетната прима Донка Шишманова?

На 14 април голямата наша оперетна примадона Донка Шишманова можеше да отбележи своя 90-годишен юбилей, но си отиде от този свят преди две години. Можем само с носталгия да си спомним за нейните прекрасни героини, които сме гледали на сцената на Държавния музикален театър „Стефан Македонски“.  Винаги съм си представяла оперетната примадона точно..

публикувано на 14.04.24 в 08:30

Сборник, посветен на вековния юбилей на Лиляна Бочева, ще бъде представен на тържествен концерт

На 13 април, само ден след вековния юбилей на хоровата диригентка Лиляна Бочева, в столичната камерна зала "България" от 16 часа ще се съберат верните ѝ бодросменци, за да почетат незабравимата си дългогодишна ръководителка. Лиляна Бочева е родена на 12 април 1924 г. Тя поема ръководството на световноизвестния детски хор „Бодра смяна“ след смъртта на..

публикувано на 12.04.24 в 19:50
Лиляна Бочева и хор

Спомен за хоровата диригентка Лиляна Бочева

Днес се навършват 100 години от рождението на Лиляна Бочева - изтъкната хорова диригентка, педагожка и пианистка. Нейното име свързваме с хор „Бодра смяна“ - една от емблемите на българското детско хорово пеене.  Трудно ми е да говоря без емоции за нея - цялото ми детство премина през този забележителния хор, станах музикант благодарение на..

публикувано на 12.04.24 в 19:38
Дуо

Дуо "Атмосфери" представя нова версия на творба от Брамс

Клавирното дуо "Атмосфери", носител на наградата "Олга Камбурова" 2020 на предаването за класическа музика "Алегро виваче", започна поредица от концерти със симфонични оркестри в различни български градове.  За първи път в България Александра Дичева и Мила Михова представят Концерт за пиано на четири ръце и струнен оркестър - съвременна транскрипция по..

публикувано на 12.04.24 в 18:34
Феникс Върбанов

Феникс Върбанов с "Пулсации" в едно пътешествие към вътрешния свят на човека

Среща в "Нощен хоризонт" с истинското изкуство и стремеж за откриване на  вдъхновение за всеки по своята душевна и емоционална пътека .  Гостува  художникът Феникс Върбанов с "Пулсации" в едно пътешествие към вътрешния свят на човека , към магичния Космос, който се разкрива при досега с неговите творби. Покана за откриването на  една..

публикувано на 11.04.24 в 16:59