Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 3 000 са загиналите в Турция и Сирия след двата земни труса над 7 степен по Рихтер

Спасителни екипи издирват жертви и пострадали в срутила се сграда след земетресението в Турция, Диарбекир, 6 февруари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 2 300 са вече жертвите на опустошителните две земетресения със сила над седма степен по Рихтер край югоизточния турски град Газиантеп, по последни данни на турската страна. Ранените са над 14 000. В Сирия са загинали повече от 1 440 души.

В Турция до момента са спасени 7840 души. Продължава издирването на оцелели сред сринатите хиляди сгради, а президентът Реджеп Ердоган обяви едноседмичен национален траур.

Трусовете са усетени далеч зад пределите на двете пряко засегнати страни. 

България е сред държавите, които вече оказаха помощ, като изпрати в Турция спасители с два самолета "Спартан". 

От Министерството на външните работи съобщиха, че по информация на местната изселническа общност български и турски гражданин, живеещ в град Искендерун, е в неизвестност след като сградата, която е обитавал, е била разрушена от земетресението. Вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев заяви, че се проверява информация за един пострадал с българско гражданство. Това земетресение е най-силното в Турция след труса от 17 август 1999 година, когато загинаха 17 000 души. 

Часове след първия трус от 7,8 по Рихтер в 4:17 сутринта близо до Газиантеп в Турция, по обед около 13:30 стана още едно земетресение с магнитуд 7,5 в окръг Кахраманмараш.  

Трусовете са усетени и в Ливан, Кипър и Израел, отчетени от сеизмографите и в Дания и Гренландия. Регистрирани са и над 100 вторични, някои - над шеста степен.  

Оцелели описват случилото се като апокалипсис. Шок и ужас беше показан в кадри от Южна Турция и Северна Сирия с падащи здания и хора, оплакващи най-близките си.  

Турските служби за извънредни ситуации са получили над 2800 съобщения за срутени сгради. Граничещият със Сирия окръг Хатай е сред най-тежко засегнатите от труса – в образувалите се ями по пътищата пропадат цели коли. Сериозна е ситуацията в Газиантеп, Малатия, Диарбекир, Адана, Османие. 

Президентът Реджеп Ердоган заяви, че това е най-голямото бедствие от десетилетия: 

"Не знаем колко ще нарасне броят на загиналите и пострадалите, тъй като работата на спасителите продължава в развалините на много сгради в зоната на трусовете. Но надеждата ни е, че ще се възстановим от това бедствие с възможно най-малко човешки жертви". 

"Има предложения към Анкара за помощ от 45 страни, включително НАТО и Европейския съюз", съобщи още президентът. 

Хора в цяла Турция масово се втурнаха към центровете за кръводаряване, за да помогнат на пострадалите. 

Помощ предложиха редица държави, сред които Съединените щати, Русия, Китай, Индия.

Жертвите в Северна Сирия на катастрофалния среднощен трус са над над хиляда, а ранените са над 3 000. 

Земетресението не е било усетено в турската столица Анкара, разказа пред БНР Айше Каяпинар, преподавател в Националния военен университет в столицата. 

Каква е обстановката в Адана при продължаващите вторични трусове описа за "Хоризонт" Ибрахим Йълмаз: 

"В Адана сега сме спокойни, обаче сме на улицата, на поляните. Не можем да влезем в къщите, защото трусовете продължават всеки час, на два часа веднъж. Тук е по-спокойно от източните градове, например Анте, Диарбекир, обаче не можем да влизаме вътре. Със семействата си сме в колите. Голямо земетресение. Люляхме се като в люлка. Сутринта, 4:17 ч. беше. Със зор избягахме на улицата. Хората в колите са с одеяла, ще нощуват навън".

България също се включва с помощ за пострадалите от мощното земетресение в югоизточната ни съседка:

България е готова да окаже всякакво съдействие на съседна Турция със специализирана техника и спасителни екипи, които да окажат помощ на местните власти при разчистване на развалините от земетресението и търсенето на оцелели хора, заяви служебният премиер Гълъб Донев.

До момента към Турция са изпратени 73 спасители, над 30 единици специализирана техника и 5 кучета на БЧК. Страната ни е в готовност да окаже и друга подкрепа, подчерта Донев:

"Разбира се, при заявка от турската страна да предоставим и допълнителна хуманитарна помощ за пострадалите. Очакваме да получим списък на необходимостите, които има от турска страна, включително палатки, най-необходимото, вода, храни и така нататък, медикаменти, за да окажем пълна подкрепа на пострадалите. В непрекъсната връзка сме и с посолството на Турция в Република България. Също така и нашите екипи там на място от местните власти ще получат също информация, така че сме в непрекъснат контакт и връзка", заяви премиерът Гълъб Донев.

Посланикът на Република Турция в България Айлин Секизкьок в специално интервю за Програми на турски език на Радио България благодари за съпричастността на България:

"Приятел в трудни дни се познава. Веднага, щом беше обявена новината за земетресението, в ранните часове на деня ми се обади президентът Радев и заяви, че българската държава е готова да ни помогне с всички възможни средства. Той ни увери, че България ще е с нас. Преди малко излетя и първият самолет със спасителни екипи. Изпратени бяха медицински и хуманитарни помощи. Веднага след това потеглиха и коли с помощи и екипи от спасители. Господ да ги благослови! За нас помощта от съседна България е много важна и значима", каза посланик Секизкьок.
Десет европейски екипа са изпратени в най-пострадалите райони. В подкрепа на турските власти работи и европейската спътникова система "Коперник". От Брюксел изразиха готовност за оказване на помощ и на Сирия, също тежко засегната от земетресението. 

Интервю на Георги Марков с Нора Чолакова, кореспондент на БТА в Турция, и Преслава Лилова от БЧК в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Петков

Петков вижда нормално управление при прекъсната зависимост на Борисов от Пеевски

България не може да има нормално управление, ако зависимостта на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната. Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира думите на лидера на ГЕРБ, че след изборите няма шанс да бъдат заедно в управлението след вчерашното отстраняване на Росен Желязков от поста председателя на НС...

публикувано на 26.04.24 в 12:17
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които се отнасят за събития от 2017-2021 г. - преди той да стане министър на земеделието през март 2022..

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът се е оказал непосилен, тъй като заплащането му е авансово, без да се знае дали събирането им няма..

публикувано на 26.04.24 в 11:50
Снимката е илюстративна

Конкурсът за чиста журналистика Web report приключва на 30 април

"Това е конкурс, който обединява медиите – малки и големи, национални и регионални, в каузата за чиста журналистика. Това е конкурс на обединение в едно време на разделение ." Това каза пред БНР Калина Петрова, заместник главен редактор на портала Dir.bg, организатор на конкурса за свободна и чиста и журналистика Web report. Конкурсът се..

публикувано на 26.04.24 в 11:48

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини, сочи проучване

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини на децата си . Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а 95% от общопрактикуващите лекари съветват родителите да ваксинират децата си с всички ваксини от задължителния..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

Коклюш в 21 области, но без извънредна епидемична обстановка

У нас вече има епидемия от коклюш, но няма да бъде обявена извънредна епидемична обстановка, съобщи за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.  По думите му има потвърдени случаи на инфекцията в 21 области в страната. На днешното заседание на Министерския съвет ще бъдат представени мерки за ограничаване на..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

"Български пощи" възстанови приемането на писма и колети за Израел

От днес "Български пощи" възстановяват приемането на писма и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски пратки. От пощите посочват, че е възможно да има забавяния в доставките заради промени в полетите на авиопревозвачи, наложени от обстановката в Израел. 

публикувано на 26.04.24 в 11:35