Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1500 загинали в Сирия и Турция в резултат на опустошителното земетресение

По последни данни над 1500 души са загинали в Сирия и Турция в резултат на опустошителното земетресение близо до южния турски град Газиантеп рано тази сутрин. Съобщава се и за няколко хиляди ранени, за разрушения и щети по сградите. В района на първия трус в област Кахраманмараш се намират лагери със сирийски бежанци.

Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер и дълбочина около 18 км разлюля югоизточна Турция, близо до границата със Сирия, рано тази сутрин, докато хората още спяха. Земетресението е било усетено от милиони хора в Турция, Сирия, Ливан, Кипър и Израел.


В Турция жертвите са най-малко 912 души и повече от 5000 души бяха ранени, заяви президентът Раджеп Ердоган. той също така каза, че това е най-голямото бедствие в страната от 1939 г. насам, като добави, че в резултат на него са се срутили 2818 сгради, предаде Ройтерс.

Най-малко 560 души бяха убити в Сирия и повече от 1000 души бяха ранени, съобщи сирийската държавна информационна агенция (SANA), цитирайки високопоставен здравен служител.

"Броят на жертвите от земетресението нарасна до 560 загинали и 1089 ранени“, каза Ахмед Дамирия, помощник на сирийския здравен министър. Смята се, че броят на жертвите, отчетен от държавните медии, включва само тези, които живеят в контролирани от правителството райони, напомня Ройтерс.

Спасителен екип на Белите каски пък съобщи, че най-малко 221 са били убити и 419 ранени в сирийските райони, контролирани от бунтовниците, съобщава Франс прес.

През следващите часове бяха регистрирани над 40 вторични труса, някои с магнитуд над 6,0 по Рихтер. Турция обяви извънредно положение в засегнатите провинции и призова хората да не използват мобилни телефони, за да могат спасителите да координират операцията. Спрени са полети на летищата в окръг Хатай и в Газиантеп.

Петролният терминал в турския град Джейхан прекрати работата си заради труса. Пристанищата в югоизточна Турция също са засегнати, като някои са напълно затворени, а други - със забавена дейност. Операторът на турските петролопроводи "Боташ" съобщи, че засега не са установени щети по управляваните от него тръби и петрол продължава да тече както по направлението Киркук-Джейхан, така и по трасето Баку-Тбилиси-Джейхан. 

В Сирия президентът Башар Асад свика извънредно заседание. Много от сградите в засегнатите райони понесоха щети по време на избухналия преди близо 12 години конфликт в Сирия. Влаковете в северната част на страната са спрени като предпазна мярка. Пътищата и мостовете се проверяват.

Ръководителите на ЕС и НАТО изразиха съпричастност с пострадалите от бедствието и изразиха готовност двете организации да окажат необходимата помощ. Обещания за подкрепа дойдоха и от редица държави, сред които САЩ, Израел, Украйна, Русия, Германия, Франция, Гърция и други.

"Това е може би най-силното земетресение в този район от около 100 години", каза пред БНР проф. Николай Милошев, ръководител на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Той уточни, че при тази сила на земетресението вероятно вторичните трусове ще продължат повече от година:

"Първите вторични трусове може би са нанесли повече щети върху сградите. Силното земетресение ги е увредило, а последващите са ги разрушили".

По думите му трябва да се въведе строителство, при което и мощни земетресения да не могат да разрушават сградите.

"В световен мащаб въпросът "Кога ще има земетресение?" все още стои. И в Япония се изненадват от земетресения, и в Турция, в цял свят е така", коментира той. 

Интервю на Даниела Големинова с проф. Николай Милошев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работиха: Явор Римски, Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент. Също до днес кметовете на общини определят местата за обявяване на избирателните списъци и уведомяват..

публикувано на 24.04.24 в 04:18

Президентски избори в Северна Македония

Избори за президент има днес в Република Северна Македония. За доверието на гласоподавателите се борят седем претенденти,  сред които настоящият държавен глава Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. За първи път албанската опозиция в страната ще участва в избори с една обща кандидатура. Продължаването на евроинтеграционния..

публикувано на 24.04.24 в 04:06

В Италия заловиха крадец, маскирал се като Мики Маус

В Милано е задържан крадец, който дълго време обирал хора, маскиран като Мики Маус. Действал маскиран като Мики Маус заедно с предполагаемият си съучастник, дегизиран като Мини - и двамата герои  от прочутите  анимационни  филми на Дисни.  Подвизавал се е необезпокояван в центъра на Милано с цел да ограби родителите на децата, които, привлечени от..

публикувано на 24.04.24 в 03:49

Започва Световната имунизационна седмица

Днес започва Световната имунизационна седмица, организирана от СЗО. Този път събитието е посветено на 50-годишнината на Разширената имунизационна програма, която има ключово значение за ваксинирането на милиони деца по света. През последните години обаче има спад в броя на поставените ваксини.  При създаването на Разширената имунизационна програма през..

публикувано на 24.04.24 в 03:27
Димитър Главчев

Служебният премиер ще се срещне с представители на земеделците

Служебният премиер Димитър Главчев и новоизбраният министър на земеделието Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделския бранш.  Очаква се на срещата да присъства и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, а в предварителния дневен ред е обявено, че ще се обсъждат въпроси от „спешен порядък“. Без предварително да е посочена..

публикувано на 24.04.24 в 03:07

Пореден протест заради качеството на водата в Брестовица

Жители на пловдивското село Брестовица организират пореден протест заради качеството на водата в пловдивското село, която от 4 години е замърсена с манган и е негодна за ползване.   В  края на работния ден те ще блокират Околовръстния път на Пловдив и Пещерско шосе.  Хората от Брестовица заявиха още миналата седмица , че не могат  повече да живеят по..

публикувано на 24.04.24 в 02:31
село Роза, община Тунджа

Започва работата по проекти от инициативата "С Тунджа в сърцето"

В 14 села на община Тунджа започва осъществяването на проекти по гражданската платформа „С Тунджа в сърцето“. Предстои кандидатстването и по втория етап на инициативата през юни.   За реализацията на проектите са заделени 30 хиляди лева от общинския бюджет, като разработките са в направления с  екологична и културна насоченост.  За първия етап са..

публикувано на 24.04.24 в 02:25