Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В руините на бедствието - свидетелски разкази от земетръсните райони

"Нашият дом не е много пострадал, но има пукнатини. В момента общината организира проверки, оценка на риска върху сградите. Чакаме да ни кажат кога ще можем да се приберем."

Това каза пред БНР Деница Иибююкюджу от Газиантеп.

"Много хора спят в колите си. Има организирани палаткови лагери. Много от обществените сгради са отворени – джамиите, училищата, спортните салони."

Снимка: ЕПА/БГНЕСПродължават да се усещат последващи трусове, уточни тя. По думите ѝ местни болници се нуждаят от отоплителни уреди и одеяла.

"Времето е много студено. Всяка една помощ е добре дошла."

Иибююкюджу определи организацията в Газиантеп като добра, но изтъкна, че в Кахраманмараш и Хатай, както и в околностите им, положението е много критично.

Създава се паника, има и много дезинформация, допълни тя и разказа, че много хора са получили съобщение, че предстои друг голям трус, а впоследствие се оказало, че е лъжа, разпространена от младеж.

"Масово напускат Газиантеп. Много хора още след първия трус тръгнаха, заминаха възможно по-далече оттук."

В Пазарджък ситуацията е много тежка, има много напълно разрушени сгради, както и много с изключително тежки материални щети, свидетелства пратеникът на БТА Нора Чолакова.

Температурите са под нулата. Много хора нощуват в палаткови лагери, други спят директно под звездите в мразовитите февруарски нощи.

За огромен брой хора няма никаква информация, отбеляза тя.

Друг град – Нурдагъ, е напълно сринат със земята.

Илюстративна снимка: ЕПА/БГНЕС

"Хората казаха, че все още до тях не достига помощ. Казват, че това е най-тежкият катакрлизъм в страната за последните 100 години", каза още Чолакова. По думите ѝ местните жители вярват, че държавата е зад тях, но е въпрос на време да им помогнат.

Няма ток, няма вода. Хотелите не приемат гости, защото сградите са високи и има притеснения от нови трусовете. В ниските им части обаче са приютени хора, допълни картината журналистът. 

Повече по темата чуйте в звуковите файлове.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Движението на влаковете от Подбалканската линия е спряно заради дерайлирали вагони

Движението на влаковете от Подбалканската линия в участъка Мирково - Долно Камарци е спрян заради инцидент. 5 празни вагона на частен товарен влак са излезли от релсите минути преди 15 ч. в участъка между гарите Мирково и Долно Камарци. Композицията е била от 20 вагона, няма пострадали. Към мястото са изпратени техника и екипи за вдигане..

публикувано на 01.08.24 в 17:00

Главчев ще пита НС, ако му се наложи да номинира еврокомисар

Премиерът Димитър Главчев заяви, че оглавяваното от него служебно правителство не трябва да номинира кандидат за нов български еврокомисар, тъй като скоро може да бъде сменено или от редовен, или от друг служебен кабинет. Срокът, в който България трябва да предложи кандидатура, е 30 август. Ако все пак се наложи номинацията да бъде направена от..

публикувано на 01.08.24 в 16:53
кърмене

Д-р Станислава Хитрова: Мит е, че майката, приемаща медикаменти не трябва да кърми

Най-често жените се опасяват дали ще се справят добре относно техниката на кърменето и техниката на поставяне на бебето на гърда. Чувстват се несигурни през първите дни, дали имат достатъчно кърма да се нахрани бебето. Тези притеснения трябва да се преодолеят. Това споделя д-р Станислава Хитрова, неонатолог в столичния „Майчин дом“ в..

публикувано на 01.08.24 в 16:45
БМП

Бюджетната комисия в НС одобри купуване на боеприпаси за бойните машини "Страйкър"

Бюджетната комисия одобри ратификацията на договора за закупуване на боеприпаси за бойни машини "Страйкър". Общата стойност на договора е над 64 милиона долара, която ще се плаща на вноски през годините.  Министърът на отбраната Атанас Запрянов увери, че няма да има оскъпяване на вече договорената сума.  Всяка партида ще бъде тествана, преди да бъде..

публикувано на 01.08.24 в 16:35
Българска агенция по безопасност на храните

БАБХ забрани животновъдните изложби и животинските пазари

Агенцията по храните налага временна забрана за провеждането на животновъдни изложби и животински пазари в страната. Причината е влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция, където има все по-голямо разпространение на чума по дребните преживни животни. Мярката е в допълнение към вече предприетия засилен контрол на всяка пратка животни..

публикувано на 01.08.24 в 16:33
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

Кондева: Изписването на цялата терапия по НЗОК на една рецепта - от 1 септември

Изписването на цялата терапия по Здравна каса на една рецепта ще влезе в сила от 1 септември.  Това съобщи пред депутатите от здравната комисия ресорният министър Галя Кондева. Скоро ще бъдат обнародвани нормативните промени, с които се въвежда това, както и възможността за частично изпълнение на рецепта в различни аптеки, когато лекарствата се..

публикувано на 01.08.24 в 16:31
Димитър Главчев

Главчев отхвърли критиките на президента за назначенията на служебния кабинет

Премиерът Димитър Главчев отхвърли критиките на президат Румена Радев към назначенията, извършвани от служебното правителство, сред които са смените на областни управители и назначаването на нов началник на правителствения авиоотряд.  Главчев заяви, че всички процедури по тези кадрови промени са спазени и отрече да е политически зависим, както..

публикувано на 01.08.24 в 15:59