Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски поиска в реч пред ЕП още оръжия и преговори за членство в ЕС

Володимир Зеленски говори пред Европейския парламент в Брюксел, 9 февруари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В реч пред Европейския парламент украинският президент Володимир Зеленски поиска още оръжия и призова за бързо започване на преговорите за присъединяването на страната му към Европейския съюз.  

Украинският президент се обърна към евродепутатите с думите: 

"Европа, ние се защитаваме срещу най-голямата антиевропейска сила в съвременния свят". И заяви, че след победата във войната Украйна ще стане част от ЕС. 

Зеленски присъства на срещата на върха на Европейския съюз, ден след като се срещна с британския премиер Риши Сунак в Лондон и вечеря с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц в Париж. В срещите му настояването за предоставяне на Украйна на изтребители бе основната тема. 

"Гордея се да ви кажа, че тази сграда - символ на европейската демокрация винаги ви е подкрепяла", каза председателката на Европейския парламент Роберта Мецола: 

"Ние разбираме, че вие се борите не само за вашите ценности, но и за нашите, за тези идеали, които ни свързват като братя и сестри. Те всички ни правят европейци. Защото Украйна е Европа, а бъдещето на вашата нация е в ЕС". 

Мецола поиска европейските лидери да осигурят необходимите оръжия на Украйна, за да защити свободата си: 

"Знаем саможертвата, която вашият народ прави за Европа. И ние трябва да я почетем не само с думи, а и с действия, политическа воля, за да гарантираме по-лесна търговия и възможно най-бърз процес на присъединяване. Със средства за вашия народ, помощ за възстановяване, обучение за войските ви, военно оборудване и отбранителни системи, които са ви необходими, за да спечелите. Сега страните членки трябва да предприемат бързо следващите стъпки, за да ви предоставят системи с далечен обсег на действие и джетовете, които са ви необходими, за да защитите свободата си, която приемахме за даденост". 

Зеленски беше категоричен: 

"Срещу Украйна и украинския начин на живот започна тотална война. Агресорът иска да разруши европейския начин на живот, след като приключи с украинския. Ние обаче няма да му позволим... Русия години наред се опитва да разруши нашите ценности и начин на живот. Никой не е ценен за нея. Собственият й народ е просто средство на пренасяне на куршуми на друго място. Режимът разчита само на подчинението и сляпото следване. Той инвестира в ксенофобията и се опитва да я превърне в нещо нормално на нашия континент. Опитва се да ни върне в 40-те години на миналия век. Ние казваме "не". 

Че Русия не трябва да спечели тази война, каза по-рано и президентът на Франция Еманюел Макрон: 

"Беше много важно, че вчера успяхме да проведем разговор с президента Зеленски, да го приема в Париж заедно с канцлера Шолц. За мен това беше начин да покажа нашето единство, че ще бъдем до Украйна до края и да препотвърдим посланието, което за мен е основно - че Русия не може и не трябва да спечели тази война". 

Западните страни засега се въздържат от изпращането на военни самолети, но европейската обиколка на Зеленски вероятно ще промени нагласите, коментират световните агенции. 

По публикацията работиха: Николай Петров, Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС и Лондон преговарят за споразумение за лесно движение на хора между 18 и 30 години

ЕС иска да постигне споразумение с Обединеното кралство, което ще улесни хората на възраст между 18 и 30 години да учат и работят в чужбина след Брекзит, съобщи Би Би Си. Медията уточнява, че това би било ограничено споразумение, а не възстановяване на свободното движение на хора, позовавайки се на Европейската комисия.  Обединеното кралство вече има..

публикувано на 19.04.24 в 05:24

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Динамично начало на туристическия сезон отчетоха в Кипър. За втори пореден месец броят на туристическите пристигания бележи ръст в сравнение с много успешната минала година, а пътническият трафик на летищата на страната вече надмина нивата отпреди пандемията.  Туристическите потоци към Кипър се засилват въпреки геополитическото напрежение в Източното..

публикувано на 19.04.24 в 05:18
Президентът Володимир Зеленски.

Мъж е арестуван в Полша за заговор за убийство на Зеленски

В Полша е арестуван мъж, който е обвинен, че е планирал да сътрудничи с руските разузнавателни служби, за да помогне за евентуалното убийство на президента на Украйна Володимир Зеленски. Това обявиха полските власти, цитирани от Би Би Си.  Според прокуратурата в Полша мъжът на име Павел К. е имал задача да събира информация за полско летище, използвано..

публикувано на 19.04.24 в 05:15

В Англия се увеличават заможните жени, които пушат, сочи изследване

В Англия се наблюдава увеличение на броя на жените от средната класа и по-богатите жени под 45-годишна възраст, които пушат, сочи изследване на Лондонския университетски колеж. Процентът на жените в посочената група, които пушат, е нараснал от 12% на 15% между 2013-2023 година, показва проучването. Жените в по-неблагоприятно социално положение са..

публикувано на 19.04.24 в 03:54

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Съединените щати са наложили вето на искането на Палестина пред Съвета за сигурност на ООН да стане пълноправен член на организацията, предадоха Франс прес и "Гардиън". По този начин Вашингтон блокира признаването на палестинската държава от ООН. 12 държави от 15-членния Съвет за сигурност са гласували в полза на искането на Палестина, Съединените щати..

публикувано на 19.04.24 в 03:43
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява самостоятелно и ще трябва да води преговори с други партии, успели да влязат в хърватския Сабор...

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница. По време на войната в Босна през първата..

публикувано на 18.04.24 в 23:00