Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон: Франция ще съпроводи Украйна до победата и мира

Зеленски, Макрон и Шолц в Елисейския дворец, 8 февруари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Франция е готова да съпровожда Украйна към победата, мира и Европа", заяви френският президент Еманюел Макрон преди извънредната среща в  Париж с украинския си колега Володимир Зеленски и германския канцлер Олаф Шолц.

Украйна може да разчита на Франция и Европа, които ще продължат да помагат с всички средства за победата и възвръщането на законните ѝ права. В това увери френският президент Макрон в краткото изявление пред медиите преди тристранната работната среща късно вечерта.

"Трябват ни оръжия възможно най-бързо" - настоя от своя страна украинският президент, който постави въпроса за военни самолети и тежко въоръжение, нужни според него за по-скорошен край на войната.

Съюзниците на Украйна ще я подкрепят военно, колкото е нужно, увери и германският канцлер Шолц. "Русия не трябва да печели тази война" - подчерта той и увери, че Украйна е част от европейското семейство.

"А сега ще работим" - заключи френският президент. Трите страни  изясняват позициите си за военната помощ за Украйна преди утрешното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно финансово право" в King’s College London, Dickson Poon School of Law. В периода 2022 г. - 2023 г. е бил..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в размер на 1 млрд. долара и че доставката на тези оръжия ще започне до часове. Американският президент..

публикувано на 24.04.24 в 21:08
Асен Василев и Кирил Петков

Асен Василев: Внесохме искане за оставката на председателя на Народното събрание

Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание, съобщи пред журналисти в Пазарджик съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Асен Василев.  Той уточни, че искането, освен от депутати от ПП-ДБ, е подписано и от народни представители от "БСП за България". "Беше внесено искането за оставката на Росен Желязков с..

публикувано на 24.04.24 в 20:10
Румен Радев

Радев: Партиите, които уж воюват с Путин, внасят масово руски газ през посредници

През миналата година България е внесла 1,7 милиарда кубика руски газ и затова капацитетът по 13-годишния договор между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ" за доставка на втечнен природен газ, остава неизползван. Това заяви президентът Румен Радев: "Партиите, които уж воюват с Путин, когато се върнаха на власт, вместо да финализират тези..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Проучване: 11% одобряват увеличаването на вноските за пенсия

Българите искат по-високи пенсии, но без да се увеличават вноските и възрастта за пенсиониране, а с по-добра събираемост. Това сочи изследване на парламента, което беше представено в социалната комисия.  70% искат нова реформа на пенсионната система. Най-доброто решение е да се подобри събираемостта на вноските, смятат 41% от анкетираните. Половината от..

публикувано на 24.04.24 в 19:43

Т. нар. украинска помощ за земеделците ще бъде изплатена до 15 май

Най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъдиха на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации.  Премиерът заяви, че т. нар украинска помощ ще бъде изплатена до 15 май: "Взехме решение и се..

публикувано на 24.04.24 в 19:36
Стоил Алипиев

КЗП е наложила санкции за близо 600 000 лева от януари 2023 г. до края на март 2024 г.

От януари 2023 година до края на март тази година Комисията за защита на потребителите е наложила санкции за близо 600 000 лева, събрани са над 353 000 лева, от които около 10% - с помощта на НАП. Това съобщи председателят на комисията Стоил Алипиев по време на блиц контрол в парламентарната Подкомисия за наблюдение на дейността в областта на..

публикувано на 24.04.24 в 19:29