Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не стреляйте по 48-ото НС, то толкова може." Артистичен поглед към отишлия си парламент

Снимка: Ани Петрова

48-ото Народно събрание остава в историята с много драматизъм и заслужили артистични изпълнения. В този парламент на преден план изпъкнаха театрални заложби и философски уклон. Един от характерните белези на вече разпуснатия парламент бяха среднощните заседания.

"Пак започнахме да говорим по средата на нощта за важните въпроси за българските граждани", тревожеше се Кирил Петков от ПП.

"Радвам се, че в 2 без 15 сме се събрали на това приятно заседание", не остана по-назад Андрей Гюров от ПП.

Депутатите се отдаваха на музиката, киното и литературата. 

"Обръщам се към Вас, г-н председател, да Ви кажа, че няма процедура, която да се казва: "Не стреляйте по пианиста, той толкова си може", гласеше една от репликите на Елисавета Белобрадова от ДБ по повод "закачки" на тази тема между председателстващия Росен Желязков от ГЕРБ  и Рамадан Аталай от ДПС.

Снимка: БГНЕС

"Това навярно е "малка нощна вербална музика", предполагаше Росен Желязков.

В обращение бяха термини като "цирк", "панаир" и "зрелища".

Не само класика имаше в парламента, имаше и съвременни пърформанси. Авторът на един от тях бе Искрен Митев от ПП:

"Г-н Сабрутев, ще оставя това кошче тук, за да можете да оставите този доклад на място, където заслужава да бъде оставен."

Росен Желязков, Вежди Рашидов и Йордан Цонев на председателската трибуна в пленарната зала Снимка: БГНЕС

Какво ли не видя в своя край в 48-ото Народно събрание… Рухнаха сценариите за съдебна реформа, за бюджет, за правителство.

Общата равносметка на Любен Дилов-син за изминалите две години на сцената на жълтите павета беше:

"Пълен хаос и пълен волунтаризъм, парламентарен." 

"Никой вече не ви вярва. Сбогом, аматьори!", артистично отбеляза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

"В нашето правителство няма артисти, а има министри", е друга знакова реплика от близките месеци, която ще запомним, но тя не е на парламентарен герой, а на служебния премиер Гълъб Донев.

"Вече си представях заглавията в медиите - Гълъб Донев отлетя от Министерския съвет", сподели още той, докато все още имаше надежди за съставяне на правителство.

"Искате ли да ви кажа как Гълъб Донев ще прави бюджет? Перо по перо", шегуваше се междувременно Бойко Борисов.

Неразбориите в парламента бяха съпъствани и от такива около сградата, свързани с реденето на емблематичните жълти павета  Снимка: БГНЕС

"България затъва все по-дълбоко от тези театри на сенките, които ние разиграваме тук", изтъкна пък дълбокомислено Христо Иванов от ДБ. 

"На изпроводяк сега, дето се вика, освен една панихида, не виждам какво точно можем да направим", не скри песимизма си той. "Отиваме на избори – това е реалността."

В архива ще останат и откровения като това на Радостин Василев от "Продължаваме Промяната":

"Уважаеми г-н Рашков, Вашата лекция по НПК предизвика тежки психически разстройства в колегите от ГЕРБ и ви моля – въздържайте се от толкова тежки експертни изказвания от трибуната, защото те водят до много сериозни ментални изкривявания."

Още фамозни изпълнения от сцената на Народното събрание чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гергана Василева Румен Иванов

Гергана Василева - маратонецът с множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите

Гергана Василева е маратонец множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите.  От 15 години Гергана Василева живее с диагнозата множествена склероза, но болестта не й пречи да бъде маратонец, колоездач, съпруга, майка и журналист. Нито за миг тя не се отказва да  живее пълноценно. Предстоят й 6 маратона, на 6 континента заедно с Румен..

публикувано на 10.07.24 в 17:33
Милена Кирниколова

Милена Кирниколова - гост в "Горещо сърце" за победите в Шотокан карате-до за 2024 година

Милена Кирниколова е известен инструктор по карате в Плевен. Нейните възпитаници непрекъснато печелят престижни отличия. Тя е гост в "Горещо сърце" по "Хоризонт". Истинска гордост са победите на световното първенство по карате в японската столица Токио.  Самата Кирниколова завоюва бронз при ветераните в родината на този спорт.  Тя е изключителен..

публикувано на 08.07.24 в 10:37
Ясен Пенчев

Ясен Пенчев- един от осемте стипендианти в програмата за талантливи наши кандидат-студенти

В разгара на кандидатстудентската кампания , когато пътя си избират хиляди зрелостници у нас, ще ви срещнем с отличника на випуска от Природо-математическата гимназия в Габрово . Той отдавна е наясно с какво иска да се занимава и решава да продължи образованието си в България.  Ясен Пенчев е един от осемте стипендианти в програмата за..

публикувано на 07.07.24 в 09:05
Ангел Иванов (вдясно) в разговор с протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм

"Той е, неговото име е...": "Епархийски глас" в "Изотопия" преди избора на нов Български патриарх

Три седмици по-късно: от светски към църковен вот. Преди историческия избор на нов +Български патриарх: Какво означава за нас това и как и къде църковните традиции намират място в ежедневието ни, както и къде се срещат и противоречат ли си православието и съвремието? По тези и други въпроси в "Изотопия" си говорим с Ангел Иванов - писател,..

публикувано на 29.06.24 в 11:22
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за..

публикувано на 23.06.24 в 06:35