Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски е поискал бойни самолети по време на двустранните си срещи с европейски лидери в Брюксел

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, президентът на Украйна Володимир Зеленски и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в кулоарите на специалното заседание на Европейския съвет в Брюксел, 9 февруари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е поискал по време на двустранните си срещи с европейски лидери в Брюксел бойни самолети, докато страната му се подготвя за пролетна офанзива на Русия.

Междувременно се разбра, че новият санкционен пакет срещу Русия ще бъде на стойност над 10 млрд. евро и ще включва политически и военни лидери на страната, както и нейни пропагандатори. 

"Надявам се всички срещи да доведат до реални резултати. За да оцелеем, ни трябват тези оръжия", каза Зеленски:

"Европа ще бъде с нас до победата. Чух го от няколко европейски лидери … Чух за готовността да ни предоставят необходимото оръжие и подкрепа, включително самолети".

"Не мога да се върна обратно без резултати", каза още президентът на Украйна. "Надявам се разбирате, че когато помагате на Украйна, помагате и на себе си", добави той.

По-рано Зеленски произнесе реч в Европейския парламент, която бе прекъсвана многократно от аплодисменти.

"Срещу Украйна, украинците и украинския начин на живот започна тотална война. Агресорът иска да разруши европейският начин на живот, след като приключи с украинския. Ние обаче няма да го позволим", каза той:

"Европа, ние се браним срещу най-голямата антиевропейска сила в днешния свят. Ние се защитаваме. Ние, украинците, на бойното поле, заедно с вас."

Русия трябва да плати за разрушенията и за пролятата кръв, заяви категорично Фон дер Лайен. През следващите дни Еврокомисията ще предложи следващия санкционен пакет срещу Русия, съобщи тя на съвместен брифинг със Зеленски и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел:

"Ще наложим санкции на редица военни и политически лидери. Ще поставим на прицел пропагандаторите на Путин, защото техните лъжи тровят публичното пространство в Русия и в чужбина. Второ, пакетът ще включва допълнителна забрана за износ на стойност над 10 млрд. евро. Това ще изтощи допълнително руската военна машина и ще продължи да разклаща основите на нейната икономика".

"Международната общност работи усилено, за да гарантира, че справедливостта ще възтържествува. Следващата стъпка е създаването на трибунал за военните престъпления на Русия", каза още тя:

"По този въпрос продължават дискусиите за точната му структура. Но аз ви уверявам, Володимир, ние имаме политическа воля да държим отговорни извършителите на тези деяния, в т.ч. и за престъпления на агресия. А щом има политическа воля, трябва да намерим и начина".

Зеленски изрази увереност, че страната му ще стане част от ЕС и поиска преговорите да започнат тази година. "Видяхме, че можете да постигате резултати бързо и качествено", каза председателката на ЕК.

Докладът на Еврокомисията за напредъка на Украйна ще бъде представен през пролетта.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава борбата с пожара край Стрелча

Единайсети час продължава борбата с пожара край Стрелча.   В момента там гори иглолистна гора. Единият фронт на огъня, в посока към Стрелча, е овладян.   В момента усилията са насочени към другия фронт, в посока Копривщица.   Тежка техника прокарва просеки там, но работата е затруднена от труднодостъпния терен.  На място са всички..

публикувано на 16.07.24 в 21:43

Частично бедствено положение е обявено за района на Горска поляна

Частично бедствено положение за района на Горска поляна обяви кметът на община Болярово Христо Христов. В ранния следобед в близост до пограничното село пламна пожар, като за момент застраши и газокомпресорната станция "Странджа" до българо-турската граница. По последни данни пожарът се е разпространил към село Воден, като по пътя си е засегнал..

публикувано на 16.07.24 в 21:24
Андрей Гюров

БНБ взе решение за установената несъвместимост на Андрей Гюров като подуправител

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решение във връзка с правните последици от установената от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост на Андрей Гюров в качеството му на подуправител, ръководещ управление "Емисионно", и член на УС на БНБ.  Андрей Гюров не участва в гласуването. УС на БНБ заседава по..

публикувано на 16.07.24 в 20:47

Пожарът в с. Ореш, който изпепели 2 къщи, е погасен, няма пострадали хора

Пожарът в свищовското село Ореш е потушен, продължава гасенето около населеното място. Полицията и пожарникарите са евакуирали хора. Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Изгорели са две къщи, има немалко пострадали имоти. Цяла нощ противопожарни екипи остават в селото. Пожарът е загасен, но само вътре в селото,..

публикувано на 16.07.24 в 20:17
ГКПП-Гюешево

Граничните власти на България и РСМ на среща на ГКПП-Гюешево заради пожарите

Граничните власти на България и на Северна Македония се срещат тази вечер на ГКПП-Гюешево във връзка с пожарната обстановка в пограничните райони, каза за БНР областният управител на Кюстендил Александър Пандурски.  Началникът на Регионалния граничен сектор-Кюстендил, който държи границата от Олтоманци със Сърбия до Кулата, Светлин Костадинов..

публикувано на 16.07.24 в 20:11

Проливен дъжд наводни много пътни отсечки във Великотърновско

Във Великотърновско бурята с проливен дъжд тази вечер наводни много пътни отсечки.  Има много нападали дървета, чието отстраняване започна.  Няма информация за наводнени къщи и пострадали хора.  Край горнооряховското село Първомайци местните хора се организираха и с резачки премахнаха от жп линията София - Варна паднало дърво, което е било препречило..

публикувано на 16.07.24 в 19:55

Кирил Петков към депутатите: Кажете дали сте за или против корупцията

Който не подкрепи законодателния пакет, предложен от "Продължаваме промяната-Демократична България", на практика се обявява срещу борбата с корупцията. Това заяви съпредседателят на коалицията Кирил Петков. Той се обърна към депутатите от 50-ия парламент: "Колеги, много е просто. Става дума да си кажете - ние за корупцията ли сме или против корупцията...

публикувано на 16.07.24 в 19:26