Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Плевен съветва гражданите да се запознаят с необходимите документи по програмата за саниране

Снимка: Радио ВИДИН

В новата програма за саниране в Плевен са предвидени 50 милиона лева. До момента няма подадени документи от желаещи сдружения на собственици.  Ролята на Общината в този етап от програмата е да приеме, окомплектова  и придвижи документите. Тя обаче не оценява и не класира. Кой ще бъде класиран решава специална комисия, която е в Регионалното министерство. .За да се стигне до този момент, Общината е създала улеснения.  

На началната страница на общината има сектор, където хората могат да видят какви документи са необходими, обясни заместник-кметът Стефан Милев.

"До 9 май те трябва да бъдат подадени в община Плевен чрез Центъра за работа с граждани. Имаме и хора, които на място могат да направят консултация относно изискванията на програмата. В сайта излизат телефоните и имената на тези хора".

Към момента все още няма подадени, посочи Милев. 

"Запитванията се разясняват.  Притеснява ни, че към момента няма подадени заявления. Срокът, в който трябва да се обработят тези документи, ще стане много кратък. Декларации за 100 процента съгласие, които преди не се изискваха, сега ще са необходими. Работата на общините ще бъде доста сериозна".

Тези 50 милиона няма да могат да бъдат инвестирани до 31 май, но се надяваме на един по-голям интерес на хората към тази програма. Програмата е за 1.2 млрд. и е пусната в цяла България. Тези енергийни обследвания и издаването на технически паспорти трябва да бъдат извършено от оторизирани фирми. Реално броят им  е значително по-малък от интересът, който към момента има. Това ще доведе до невъзможност на някои от сдруженията да подадат в срок документи. Притеснява ни и фактът, че могат да попаднат на фирми, които не са добре запознати с програмата. В сайта на МРРБ има линк към фирмите, които са лицензирани за такъв вид дейност".

Средствата, които в момента собствениците инвестират за изготвянето на енергийни обследвания и технически паспорти, ще бъдат възстановявани единствено, когато сдружението  бъде одобрено за финансиране. Има и референтна стойност, която е заложена от Министерството на регионалното развитие, разясни още заместник-кметът.

От община Плевен апелират хората да се информират по възможно най-бързия начин какви документи трябва да подготвят. 

"След това да намерят фирма, която да извърши тези технически обследвания. Да подадат документите в срок. Смятаме ,че след 31 май големите многофамилни сгради няма да могат да съберат средствата, които са необходими. Във всеки следващ период процентите, които дават за безвъзмездна помощ намаляват". 


По публикацията работи: Мария Сивкова-Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилват се международните критики към Израел

Засилват се международните критики към Израел заради новата му операция на окупирания Западен бряг на река Йордан. Тя започна вчера като според Тел Авив целта ѝ е да бъдат разбити терористични клетки.  Девет палестинци загинаха в нападнатите градове в сряда, още петима са убити днес. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш поиска незабавен край на..

публикувано на 29.08.24 в 14:49
Габриела Руменова, създател на платформата

Габриела Руменова: Има нелоялни търговски практики в кампанията за намаление на ученически пособия

Кампаниите за намаление на ученически стоки започнаха преди 2 седмици и не малко охра се възползваха от тях, но дали са възползвали реално от намаление, не е ясно. Това коментира в интервю пред БНР Габриела Руменова, създател на платформата "Ние потребителите". За пореден път тя предупреди, че има нелоялни търговски практики...

публикувано на 29.08.24 в 14:48

Любослав Костов, КНСБ: В бюджет 2025 да се заложи поне 10% ръст на заплатите!

От 1 януари догодина минималната работна заплата ще бъде 1077 лева вместо досегашните 933 лева – това е записано в проект на правителствено постановление, който беше публикуван за обществено обсъждане. Съгласно Кодекса на труда минималната заплата се определя по специален механизъм и е 50% от средната за страната за период от 12 месеца ...

публикувано на 29.08.24 в 14:10

Заради горещините гроздоберът започва с месец по-рано в Сандански и Петрич

Горещото лято и продължителната суша принудиха лозарите от Санданско-Петричкия район да започнат гроздобера с месец по-рано.  Това досега не се е случвало, коментират собствениците на малки семейни лозя. Както и в други  неблагоприятни години  те нито очакват помощ от държавата, нито цени, които да покрият разходите им. Дори проблемите не могат..

публикувано на 29.08.24 в 14:08

Областният на Плевен се среща с Главчев заради безводието

В Плевенско продължава безводието. Продължават и усилията на институциите да се справят с този проблем. Какво ще поискат от държавата –Според  управителя на ВиК инж. Климент Тодоров скоро не се вижда краят на водния режим. Безводието създаде и проблеми при гасенето на пожарите това лято, сподели областният управител на Плевен и коментира..

публикувано на 29.08.24 в 13:49
Проф. Ива Христова

Проф. Ива Христова: В близките дни очаквам още заразени със западнонилска треска

Официално няма други случаи на заразени със западнонилска треска, освен тримата установени досега. Има обаче много проби за изследване, така че очаквам в близките няколко дни да има още случаи .  Това заяви пред БНР директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.  " В момента сме в пика на това заболяване ,..

публикувано на 29.08.24 в 13:47

16-годишен с опасност за живота след падане с електрическа тротинетка в Плевен

16-годишно момче е с опасност за живота след падане с електрическа тротинетка в Плевен. От Областната дирекция на полицията предупреждават, че се увеличават произшествията с такива тротинетки. Непълнолетният е настанен за лечение в болница "Д-р Георги Странски" с  тежка черепно-мозъчна травма и с опасност за живота. Извършен е оглед на..

публикувано на 29.08.24 в 13:44