Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата селскостопанска политика на ЕС и стратегията "От фермата до трапезата" - във фокуса на форум в София

Снимка: Виолета Ашикова

Форум, посветен на новата селскостопанска политика на ЕС и възможностите на стратегията "От фермата до трапезата", се провежда в София. Инициатори са българските социалисти в Европейския парламент. Целта на събитието, в което участват международни гости, представители на изпълнителната власт и на браншови организации, е да се представят възможностите на стратегията, на фона на въздействието на множеството кризи и на нарастващите регионални неравенства.

Стратегията на ЕК "От фермата до трапезата" обхваща цялата верига на доставки на храни и изгражда рамка за серия от законодателни предложения. Те включват промени в правилата за пестицидите и отношението към животните, мерки за намаляване на хранителните отпадъци и за етикетирането на храни, инициатива за улавяне на въглероден диоксид в земеделието и реформа на селскостопанската политика на ЕС. Пред делегатите евродепутатът Сергей Станишев посочи, че е необходим баланс между трите аспекта на стратегията – здравето на хората, интересите на селскостопанския сектор, околната среда и климата.

Той обърна внимание, че стратегията е в процес на приемане, но и че трябва да се отчетат кризите с пандемията, войната в Украйна, пряко свързана и с продоволствената криза. Всички отражения на кризите трябва да бъдат включени в политиката на ЕС.  Станишев призова за формиране на национална позиция с широка обществена подкрепа, координиране с позиции на други страни и формиране на коалиции.

Служебният земеделски министър Явор Гечев засегна трусовете с цените на горивата, достъпността и цените на торовете, транспортните пътища. Той очерта основния проблем пред стратегията "От фермата до трапезата", а именно, че тя ще се прилага на европейско ниво, на фона на увеличен внос на храни от трети страни, силно конкурентни на качествената европейска продукция:

"Трябва да сме амбициозно "зелени". Трябва да осигуряваме чиста храна, но ми се струва, че трябва да имаме продоволствена сигурност на самата Европа. Ако стратегията беше световна, всичко щеше да е наред. Но все повече внос на хранителни продукти се появяват от трети държави". 

Евродепутатът Иво Христов изрази опасенията си за осъществяване на стратегията "От фермата до трапезата" в днешните условия на кризи:

"Звучи като пожелателно мислене, тъй като имаме кумулиране на кризи - война, икономическа криза, енергийна криза". 

Снимка: Виолета Ашикова

В началните панели на форума беше представено социологическо проучване на агенция "Тренд", според което за 77% от анкетираните българи най-важна в момента е цената на стоките. 

Социологът Димитър Ганев поясни:

"Винаги ще имате най-сериозно натрупване във фактор цена. Вкусовите качества и хранителни качества са на второ и на трето място".

За повече от половината от хора у нас е важно също така храната, която консумират, да е българска. В същото време повече от половината от анкетираните не се вълнуват откъде точно идва храната, след като не е произведена у нас.

Близо 43% от хората в България не са чували за Общата селскостопанска политика (ОСП) и европейските фондове за подкрепа, стана още ясно по време на конференция "Да изхраним Европа по време на криза - предизвикателства и възможности на стратегията "От фермата до трапезата".

Пред участниците във форума Сорин Моисе - държавен секретар за земеделието от Румъния - заяви, че дебатът за продоволствената криза и стратегията в селскостопанската политика е необходим, за да се гарантира, че целите ще се превърнат в действащи практики. По думите му трябва да се говори за солидарност с Украйна и да се гарантира зеления преход, но на първо място трябва да се подкрепят европейските фермери.

Клара Агилера – евродепутат и член на комисията по земеделие в ЕП обърна вниманиече със стратегията "От фермата до трапезата" не става дума за аграрна политика, а за хранително-вкусова визия. Тя подчерта, че трябва да се говори за запазване на правата на производителите, да има адекватно субсидиране, обучение, подкрепа, но и активна земеделска политика на национално ниво. Агилера призова да има унифициране етикетиране за идентификация – за съдържание на сол, захар, мазнини и да се проследи цялата хранителна верига.

Репортаж на Виолета Ашикова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.
По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл.

Изслушват директора на Сикрет Сървис пред Надзорната комисия на Конгреса на 22 юли

Надзорната комисия, която е главният разследващ орган на Камарата на представителите в американския Конгрес, извика директора на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл, за да даде обяснение за действията на агентите при опита за убийство на кандидата за президент Доналд Тръмп по време на предизборен митинг в Бътлър, Пенсилвания.  ФБР: Стрелбата срещу Тръмп е..

публикувано на 14.07.24 в 20:59
Снимката е илюстративна, архив.

Кувейт съобщи за "гигантско петролно откритие" - находище, чиито запаси се оценяват на 3,2 млрд. барела

От петролната компания на Кувейт съобщиха, че са направили "гигантско петролно откритие" източно от Остров Файлака. Петролните му запаси се оценяват на 3,2 милиарда барела. Според главния изпълнителен директор на компанията, цитиран от АФП, залежите в това находище се равняват на производството на страната за три години.  Агенция "Блумбърг"..

публикувано на 14.07.24 в 20:31

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния прелез,..

публикувано на 14.07.24 в 20:22
Снимката е илюстративна, архив.

Иракските власти откриха масов гроб, за който се смята, че е на жертви на ИД

Иракските власти откриха масов гроб с тленни останки, за които се смята, че са на жертви на  групировката "Ислямска държава" (RO). Предполага се в него  има поне 140 тела. Те са открити на около 70 километра западно от Мосул в Северен Ирак - град, който де факто беше столица на самопровъзгласилия се халифат на "Ислямска държава". В пика на своята мощ..

публикувано на 14.07.24 в 19:58
Джейн Гудол

Загуба на местообитания, лов и трафик на бебета са сред основните заплахи за шимпанзетата

Днес отбелязваме деня на нашия най-близък генетичен роднина в животинското царство - шимпанзетата. Споделяме над 98 процента от нашето ДНК с шимпанзетата, които всъщност са човекоподобни маймуни и за разлика от същинските маймуни нямат опашка. Те имат обаче сложна система за комуникация, социална структури и точно като хората са способни както..

публикувано на 14.07.24 в 19:35
Пораженията от израелски въздушен удар в района на Ал-Маваси в Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 13 юли 2024 г.

Училище, администрирано от ООН, е взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, Ивицата Газа

Училище, администрирано от ООН, бе взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, в централната част на Ивицата Газа. Има убити и ранени. Според медии, контролирани от "Хамас", става дума за най-малко 15 убити. Говорител на израелската армия каза, че училището е било използвано от бойци на групировката за атаки срещу израелски войници...

публикувано на 14.07.24 в 19:32
Кирил Петков (вляво) и Николай Денков (на втори план в центъра) от ПП-ДБ при президента Радев (вдясно), архив.

От ПП-ДБ искат среща с президента, за да обсъдят политическата криза

От "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха среща с президента Румен Радев, за да обсъдят политическата криза и възможностите за решаването ѝ. След изключването на повечето от депутатите от парламентарната група на ДПС, групата на ПП-ДБ стана втора по сила в Народното събрание. Президентът Румен Радев заяви, че ще връчи втория..

публикувано на 14.07.24 в 19:06