Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не мога да си представя европейската и американската ядрена енергетика без "Росатом""

Михаил Крутихин: Петролните санкции срещу Русия работят

Снимка: Ангел Григоров

На 5 декември миналата година влезе в сила одобреният от Съединените щати, страните от Г-7 и Европейския съюз ценови таван от 60 долара за барел върху морските доставки на руски суров петрол. Тогава известният анализатор на петролния и газовия пазар Михаил Крутихин прогнозира в интервю за “Събота 150” значително съкращаване на добива в Русия, криза в петролната индустрия и намаляване на бюджетните приходи. Крутихин каза още, че тези процеси ще се засилят с въвеждането на аналогичните ограничения върху петролните продукти. Това стана факт миналата неделя. Ценовият таван върху дизеловото гориво е 100 долара за барел, а върху нафтата и мазута - 45 долара. Нашият кореспондент в Москва Ангел Григоров отново разговаря с Михаил Крутихин, който междувременно е напуснал Русия. 

Тази седмица европейските лидери се събраха на среща в Брюксел, на която обсъдиха десетия поред пакет от санкции срещу Русия. Очаква се той да бъде обявен на 24 февруари, когато преди година руските сили нахлуха в Украйна, и поредният санкционен пакет да бъде на стойност 10 милиарда евро. Ще засегнат ли новите ограничения дейността на “Росатом”? Българският президент Румен Радев заяви, че София няма да подкрепи подобни санкции и е готова да им наложи вето.

"Това е много болезнен въпрос, защото не мога да си представя европейската и американската ядрена енергетика без “Росатом”. Кой се занимава с обогатяването на уран? Да, Казахстан продава много уран, но не разполага с технологиите за обогатяването му. Това са руски технологии.

Колко години ще са необходими, за да се отървете от “Росатом”? Не мога да си представя, защото “Росатом” е навсякъде. Русия е водеща в тази област. Тя не само има технологии, някои от които, между другото, все още не съществуват на Запад, но и разполага с мрежа, която не може да бъде заобиколена".

През декември миналата година, когато беше въведен ценовият таван върху износа на руски суров петрол прогнозирахте в интервю за “Събота 150”, че това ще доведе до съкращаване на добива в Русия и до намаляване на бюджетните приходи. На 5 февруари влезе в сила и ограничението върху петролните продукти. Остава ли актуална прогнозата ви? 

"Даже още през ноември казах, че приходите във федералния бюджет ще намалеят с една трета. Данните са пред мен и ето, че през януари приходите спаднаха с над 35 на сто. Тогава казах, че приходите от продажбата на петрол и газ ще намалеят наполовина. Отново в актуалните данни четем: през януари тези приходи са с 46,4 процента по-малко. Спрямо януари миналата година бюджетните разходи са се увеличили почти с 60 на сто.

Войната трябва да се плаща. Възникна колосален дефицит. В момента виждаме, че покриват дефицита с обичайните методи. Първо, трябва да се вземат пари от всички, които разполагат с тях. Ясно е какво ще стане с населението. То ще продължи да страда. Ще се увеличи инфлацията. Ще продължи да пада курсът на рублата. Доколкото разбирам, едно евро вече се продава не за 70, а за 78 рубли.

Разпродават валута, по-точно юани. Започнаха да разпродават и злато. Помолиха компаниите да преведат в бюджета някакви пари, извън данъците. Миналата година взеха от “Газпром” един трилион и 200 милиарда рубли просто така, плюс данъците. Сега правят същото с други компании. Мисля, че паричните запаси в Русия, ликвидната част на Фонда за национално благосъстояние, ще се изчерпят за година и половина".

Какво ще последва, когато свършат парите?

"Първо, рублата със сигурност рязко ще се обезцени. Така ще има много рубли, с които да плащат на военните заводи, на армията, на службите и на заетите в бюджетния сектор. Хората ще обеднеят, жизненото равнище ще се влошава. За войната ще плащат не само компаниите, но и обикновените хора".

От друга страна, макроикономическите показатели на Русия в края на миналата година не изглеждат чак толкова лошо. Напротив. Спад на брутния вътрешен продукт под 3%, годишна инфлация в рамките на 12 на сто и рекордно ниско равнище на безработицата - по-малко от 4%.

"Появиха се данни, че брутният вътрешен продукт на Русия ще се увеличи. Даже Световната банка направи съответните изчисления. Правилно! Брутният вътрешен продукт отразява икономическата активност. Предприятията работят, разменят си продукция, но всичко отива за нуждите на войната. Когато работят предприятията, които произвеждат снаряди, бронирани машини и Бог знае какво още, брутният вътрешен продукт се увеличава. Но този брутен вътрешен продукт отива на фронтовата линия, където украинските въоръжени сили успешно го унищожават. Това обаче не носи нищо на хората.

Най-удивителното е, че безработицата фактически не се увеличава. Въпреки че някои отрасли прекратиха дейността си почти напълно. Например автомобилната промишленост, но не само. В петролните компании казват “продължаваме работа, не уволняваме хората, дори и да сме на загуба, ще продължим да се трудим”. Трудно ми е да обясня това. Имаше едно забележително сравнение. Бяха изчисли колко души трябва да работят, за да произведат единица продукция в “Ексън Мобайл” и съответно в “Роснефт”. Оказа се, че в “Ексън Мобайл” са десет пъти по-малко. Представете си каква е производителността на труда в най-голямата петролна компания в Русия! Затова ще държат хората, ще ги хранят по някакъв начин. Все едно няма никаква безработица. Поредната имитация!".

В западната преса се появиха публикации, в които подробно се описват контрабандните маршрути за износ на руски петрол. Твърди се, че с въвеждането на ембаргото върху петролните продукти контрабандата само ще се увеличава. Съгласен ли сте с тези прогнози?

"Преди три дни имаше статия в “Ню Йорк Таймс”, в “Блумбърг” също. Общо взето издания, които трудно могат да бъдат заподозрени в разпространяване на пропаганда. Те пишат, че санкциите не са се отразили особено на руския петролен отрасъл. Трябва обаче да броим не танкерите, а парите. Правителството официално преброи парите и показа с колко са намалели. Каква е задачата на санкциите? Да се попречи на финансирането на войната. И тази задача се изпълнява успешно.

Появиха се два вида публикации. В първите се твърди, че всъщност Русия продава петрол много по-скъпо от ценовия таван. По данни на руското правителство средната цена на барел руски петрол през януари е била 49 долара. А във въпросните публикации пише, че индийците плащат по 90 долара.

Нека си представим, че притежавате индийски нефтопреработвателни заводи и имате възможност да купите евтин петрол. Нека бъде по 50 долара. И изведнъж плащате 90 долара. Как става това? В “Ню Йорк Таймс” пише, че по данни на индийската митница, които не съм виждал, Индия плаща за руския сорт “уралс” точно толкова, колкото и за сорта “брент”. Това лъжа ли е? Мисля, че е лъжа, защото Русия при всички случаи получава по-малко пари. Защо тогава Индия увеличава руските доставки 16 пъти, след като получава петрол от Кувейт, Саудитска Арабия и Ирак? Това е първият въпрос, който ме кара да се замисля.

Вторият въпрос са тези контрабандни схеми. Някакъв неясен призрачен флот от танкери, които са купили и които превозват нанякъде петрола. От това би имало смисъл, ако тези танкери превозваха скъп петрол, заобикаляйки контрабандно всички забрани. Защо ви е тази контрабанда, след като всяка нормална световна компания е готова да застрахова и превозва вашия петрол накъдето пожелаете, защото цената му е под установения таван".

Да разбирам ли, че според вас петролните санкции все пак работят?

"Вече повече от четвърт век се занимавам с петролния и газовия пазар. Анализирам движението на парите в този отрасъл. И виждам, че руското правителство получава много по-малко пари.

Нека допуснем, че съществуват контрабандни танкери с неясни собственици. Рязко поскъпнаха превозите. Това означава, че тези собственици получават допълнителни доходи от превозването на руски петрол. В руския бюджет ли отиват тези пари? Не. Печелят собствениците на нефтопреработващите заводи в чужбина, които получават евтин руски петрол и продават петролни продукти на нормална цена. Имат изгода и собствениците на въпросните танкери, които превозват руския петрол на висока цена. Руският бюджет не получава нищо от това. Т.е. санкциите работят".


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

218 курсанти и кадети от НВУ "Васил Левски" и сержантския колеж във Велико Търново се дипломираха

218 курсанти и кадети от Националния военен университет "Васил Левски" и Професионалния сержантски колеж във Велико Търново се дипломираха на тържествена церемония тази вечер в центъра на Велико Търново. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, който е завършил военното училище в старопрестолния град преди 50 години, връчи..

публикувано на 27.07.24 в 21:36

Отнеха сините флагове на 22 гръцки плажа

При внезапна проверка от страна на Гръцкото дружество по защита на природата бяха отнети сините флагове на 22 гръцки плажа. Оказа се, че те не спазват стандартите за отличието "син флаг". Плажовете с отнет "син флаг" не спазват изискванията за качество на услугата, лесен достъп до морето на хора с увреждания, чистота и безопастност. Тази година..

публикувано на 27.07.24 в 21:16

Блинкън е загрижен за действията на Пекин спрямо Тайван и подкрепата му за войната на Русия в Украйна

На среща с китайския министър на външните работи Ван И държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън изрази загриженост във връзка с действията на Пекин спрямо Тайван и подкрепата му за войната на Русия в Украйна, съобщава Ройтерс. Блинкън, който по-рано критикува Китай, че ескалира напрежението с Филипините, е определил действията му спрямо..

публикувано на 27.07.24 в 20:52
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще присъства на празника на Вършец

За първи път български патриарх ще присъства във Вършец на официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана". Негово Светейшество Патриарх Даниил ще бъде посрещнат във Вършец на 2 август, когато е официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана".  В 18 часа в храм "Свети Георги Победоносец"..

публикувано на 27.07.24 в 20:44

Атанас Запрянов: МО е в координация с МВР за извозване на невзривените фойерверки от Елин Пелин

Министерството на отбраната е в координация с Министерството на вътрешните работи за извозване на невзривените фойерверки от складовете край Елин Пелин. Това заяви във Велико Търново служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: "По отношение на Елин Пелин извършваме една координация с МВР когато стане възможно да се влезе в терена, какви действия..

публикувано на 27.07.24 в 20:22

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия, където са базирани стратегически бомбардировачи. Това съобщи изданието "Украинская правда", като цитира съобщение на Главното разузнавателно управление на украинската армия. В съобщението се уточнява, че са нанесени щети на бомбардировач ТУ-22М3, както и че разстоянието от украинската граница до..

публикувано на 27.07.24 в 20:01

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските за потушаване на пожара в Славянка

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските от двете страни на границата в района на планината Славянка.  Очаква се ново покачване на температурите в Гърция от утре, което повишава риска от разпалване на огнища, предупреждават от Гражданска защита. Днес вятърът разпали нови пожари по островите в Егейско море. Поради бързата..

публикувано на 27.07.24 в 19:49