Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Виновната жертва-хроника на предизвестената демагогия

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

И най-мъдрият си е малко прост, както се казва в известната пиеса, а тук, в България, е доста популярен един канибалски тип мислене, че и най-голямата жертва си е малко виновна. Това е, бих казал, доста неприятна социологическа черта, която се забелязва в националния ни характер.

Примерно, някой ревнив съпруг ликвидира близката на сърцето му законна съпруга, защото я подозира в леко поведение.

И винаги се намират коментатори, които ще кажат: "Ами тая жена защо е нарушила нормите на достойно поведение и святата клетва на венчилото! Тази жертва е донякъде правилно убита". Така казват определен тип моралисти и привърженици на обичайното патриархално право.

В Турция и Сирия стана земетресение с огромно количество жертви, а виртуозният кинорежисьор и патриарх на българското кино Максим обърна внимание, че земетресението станало в навечерието на юбилейна годишнина от обесването на Васил Левски. Тоест далечните потомци на османските поробители по Божие допущение днес плащат за греховете на дедите си и гинат в жестоко земетресение, като някакви содомяни и гоморяни.

Точните думи на режисьора бяха: “Трагедията - 150 години от обесването на Левски, трагично се стовари в Турция... амин".

Представяте ли си как свадливият, но справедлив Господ Бог седи и гледа от свода небесен с календарче в ръка и брои годините, без да бърка датите по стар и по нов стил.

И като вижда, че наближават точно 150 години от екзекуцията на нашия национален герой - бум! - размества тектоничните плочи и разлюлява Земята не много далеч от центъра за вземане на решения в някогашната Османска империя.

Не звучи адски умно, ала това схващане стана доста популярно в някои патриотични среди - въпреки, че авторът -Максим, изтри тоя мисловен сопол. Този патриарх на българското кино е като някакъв Максим Горки. Горки на руски означава лют, горчив, печален и жалък.

В София пък психопат уби психолог.

Психопатът бил въоръжен и опасен бивш полицай, сума години тормозел съседите си. Жертвата, известен психолог, се оплаквал в полицията и по телевизията, но полицаите му казали, че нищо не могат да направят. И в крайна сметка психологът бе застрелян.

Като в новелата на Маркес: хроника на една предизвестена смърт. В тази новела се разказва за убийство в малко градче, за което всички знаят, че ще се случи, но никой нищо не предприема, за да го предотврати. Дори самите убийци не искат тази смърт, но така или иначе никой не ги спира и убийството става факт.

Не вярвах, че и за софийския психолог-жертва ще се намерят хора да му вържат кусур, че сам си е виновен. Само че се намериха и такива мислители.

Някъде прочетох такова мнение: ами той като е психолог, защо не е намерил начин да успокои нападателя си!

Друг мислител, психолог и бивш кадър на МВР, сиреч колега и на жертвата, и на убиеца, излезе по телевизията да каже, че убитият подавал сигнали неправилно и затова станала трагедията. Трябвало да се оплаче не в полицията, а в прокуратурата, тогава можело и да му се размине.

Друг телевизионистичен полицай пък каза, че притежателите на оръжие в България са много онеправдани.

Веднага се сетих за едно онеправдано нощно шкафче с пистолет, но това е тема за отделна еротична поема.

Синдромът на виновната жертва се наблюдава и в отношението към страшната война в Украйна.

Плашеща маса от сънародниците ни изнамира всякакви доводи, за да докаже недоказуемото - че жертвата е виновна, а нападателят се отбранява на територията на чужда, суверена държава. 

Психопатът влиза в дома на психолога и го застрелва, за да защити културно-историческите си ценностите и психическото си богатство. 

Омразата към жертвата Украйна и вменяването на вина биват и откровено кръвожадни, и демагогски замаскирани като борба за мир. 

Тези наши сънародници минават за русофили, но аз съм опонент на това схващане - т.нар. специална военна операция вреди жестоко на Русия и в тоя смисъл подкрепата за Путин е чиста русофобия. А пък аз съм най-големият русофил в България. 

Затова приемам лично похвалата на посланик Митрофанова, която бе упълномощена да заяви тия дни пред ТАСС, че България е русофилска страна - и това е вековен исторически факт! 

Когато си способен демагог, 

лъжата скача като акробат. 

Кроткият Авел беше психолог, 

а брат му Каин беше психопат.

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ново производствено съоръжение за детски козметичен продукт в Троян

Във фармацевтичния завод в Троян беше открито ново  производствено съоръжение за детски козметичен продукт, а компанията е инвестирала 15 милиона евро за новата мощност в завода. Един от топ-козметичните продукти за деца, на к омпанията вече  ще се произвежда само в Троян. Годишният производствен капацитет на завода за новия продукт ще е 45 милиона..

публикувано на 06.06.23 в 23:40
Министрите Йоловски и Тодоров

Александър Йоловски встъпи в длъжност като министър на електронното управление

"За мен електронното управление е кауза, в която вярвам и винаги съм изповядвал. Знам и вярвам, че в министерството и Изпълнителната агенция "Инфраструктура на електронното управление" има достатъчно хора, които споделят моята визия, с които заедно ще вървим напред. Това заяви новоизбраният министър на електронното управление Александър Йоловски на..

публикувано на 06.06.23 в 23:21
Кирил Вътев и Явор Гечев (вдясно)

Приоритет за министър Вътев е производство на повече и по-качествени храни с български суровини

Основната цел, която новият министър на земеделието Кирил Вътев си поставя е в страната да започне производство на повече и по-качествени храни, за които да се ползват български, а не вносни суровини. Това Вътев обяви при влизането си в агроведомството и каза, че неслучайно Министерството на земеделието отново ще се нарича Министерство на земеделието..

публикувано на 06.06.23 в 23:15
Милена Стойчева и Александър Пулев.

Милена Стойчева прие поста министър на иновациите и растежа от Александър Пулев

Новоизбраният министър на иновациите и растежа Милена Стойчева прие поста от служебния министър Александър Пулев на официална церемония в министерството. "Включвам се в това правителство с ясното съзнание за ключовия исторически момент, в който се намира страната ни. Вярвам, че с опита си ще помогна духът на сътрудничество и отворено мислене да..

публикувано на 06.06.23 в 22:58
Георги Гвоздейков (вляво)  и Христо Алексиев.

Зеленият транспорт ще бъде водещ приоритет на министър Георги Гвоздейков

Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети, заяви новият министър на транспорта и съобщенията инж. Георги Гвоздейков на церемонията по приемане на управлението от досегашния ръководител на институцията Христо Алексиев. Работата по плана за оздравяване на "Български пощи" и изпълнението на Проектите по плана за възстановяване и..

публикувано на 06.06.23 в 22:51
Кръстю Кръстев (вляво) и Найден Тодоров.

Новият министър на културата Кръстю Кръстев официално встъпи в длъжност

Спокойствие в системата обеща при встъпването си в длъжност новият министър на културата Кръстю Кръстев. По думите му не е нужно да има огромно количество от задачи, които да се изпълняват, но те трябва да се поставят в точното време, точното място и това за него е рецептата за успех. Той пое поста от маестро Найден Тодоров. Ето какво си казаха Тодоров..

публикувано на 06.06.23 в 22:50
Иванка Шалапатова и Лазар Лазаров.

До две седмици социалният министър ще представи екипа и приоритетите си

До две седмици социалният министър Иванка Шалапатова ще представи екипа и приоритетите си – това обяви тя при приемането на поста от предшественика си Лазар Лазаров. Шалапатова подчерта, че водещи за нея са професионализмът, откритостта и ефективната работа с конкретни резултати: "Ще очаквате от мен много идеи, както и конкретни планове за това да..

публикувано на 06.06.23 в 22:39