Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музика, любов и светлина в навечерието на празника на любовта

2
Доц. Милена Георгиева и Харилаос Ксенодохидис

За музиката, любовта и светлината в навечерието на Празника на любовта - 14 февруари - това темата на разговора в "Нощен Хоризонт" на БНР.

Харилаос Ксенодохидис е от съседна Гърция, но среща любовта и пише музика тук, в България. Той е самоук музикант. Свири на китара, композира и пее.

През 2019 та записва първия си албум Inner Crisis, а вторият Emotional Intelligence, който ще ви представим тази нощ,  през 2022 ра. Неговият стил е прогресивен и психеделичен рок. Музикалните послания са за любов, търсенето на любов, болката, неразбирането и чистотата в чувствата.

"Ние артистине пеем за любовта, търсим любовта и си задаваме този въпрос, какво е искрена любов, а за да отгворим на този въпрос, трябва да отговорим какво не е. Започваме от негативното и отиваме към позитивното. Това го прилагаме и в музикалните си стилове и албуми", разказа в "Нощен Хоризонт" Харилаос Ксенодохидис.
Харилаос Ксенодохидис
Едновременно с правенето на музика Хари прави и наука, отново у нас. През миналата година защитава дисертация по биофизика към Медицински университет Пловдив. Неговите научни търсения са в областта на физиологичните пътища на синтез на хормона на щастието, познат ни като серотонин и как този биологичен процес може да бъде повлиян от различни видове светлина.

Една от песните си в новия албум Хари посвещава на Милена Георгиева.

Професионалните им пътища в областта на биологията се пресичат, любовта към музиката също и така се ражда тази балада.

Доц. Милена Георгиева от Института по молукулярна биология на БАН е един учен с интереси в разгадаването на тайните на човешкия геном.

"Аз съм един от най-големите фенове на музиката на Харилаос Ксенодохидис. В тъжните емоции се крие много голяма красота и много голяма дълбочина на душата. Трогната съм, че има и песен за мен в албума", каза в "Нощен Хоризонт" Хари.

"Всеки ден живеем в невероятна война - финансова, религиозна, национална и аз търся нещо, което да ни обединява, да ни съединява всички нас. Това е музиката. Особено когато музиката е искрена, когато не го правиш само за пари, за слава, а го правиш, за да се изразиш. И тези последните печелят сърцата на хората", сподели още за БНР Хари.

А според Милена и Хари любовта е еднаква навсякъде.

"Хората имат нужда навсякъде от любов, но без да изискваш от любовта", смята Хари.

"Всеки възприема любовта по различен начин - това е от семейното възпитание. Тоест любовта е и невропсихологична  - защото зависи как си отглеждан, как родителите я демонстрират пред децата, затова даваме и въприемаме различно любовта - затова и любовта е индивидуална", поясни от гледна точка на своята наука какво е любовта доц. Георгиева.

Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Заради опасност от мълнии отлагат с два дни фестивала SOFIA LIGHTS. Билетите важат

С два дни се отлага началото на фестивала за имерсивни арт инсталации SOFIA LIGHTS, който ще се проведе в парк-музей "Врана". Това съобщи пред БНР Ясен Гешев от организаторите на събитието. Фестивалът трябваше да започне днес, но заради метеорологичните условия и опасността от падането на мълнии ще започне в събота сутрин и ще продължи..

публикувано на 25.07.24 в 11:18

Николай Захариев: Д-р Илиев искаше духът на джаз фестивала да се доближи до този в Монтрьо

Идеята на д-р Илиев беше фестивалът в Банско (сега в Боровец) като дух да се доближава до този в Монтрьо. Това е много висока топка . Това каза пред БНР Николай Захариев, музикален директор на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Вече трета година фестивалът се провежда в планинския курорт Боровец. Захариев е дългогодишен музикален..

публикувано на 22.07.24 в 10:00

Виктория Бешлийска: "Нишка" е роман за изследването на женската сила

Сила.  Това е думата, която обединява седемте героини в новия роман на Виктория Бешлийска – "Нишка" . Женската сила като совалка на стан свързва съдбите на Скарлада, Ана, Зорка, Дана, Ружа, Мария и Йова. Няколко смели български жени, които принадлежат на различни времеви периоди.  Седем жени – дъщери, съпруги, майки, носещи отговорност..

публикувано на 22.07.24 в 09:10

Изключителен успех и престижни награди от 31-я Международен конкурс на ЮНЕСКО във Франция за деца от арт школа „Колорит“

Броени дни остават до откриването на Олимпийските игри в Париж. Но преди да бъде запален олимпийския огън в Париж на 26 юли, 4 500 деца и младежи от цял свят участваха в конкурса на  ЮНЕСКО на тема „Олимпийските игри от древна Гърция до съвременните игри. Спортни таланти със споделени ценности“. Изключителен успех и престижни награди заслужиха  деца..

публикувано на 21.07.24 в 05:33
Людмила Данова

Доброто винаги тържествува в разказите на Людмила Данова

"Вещица беше Виола" е един много интересен и полезен сборник с разкази на писателката Людмила Данова. Разказите в преобладаващата част не са необичайни, не са езотерика, но са почерпени от действителни случаи и събрани в образа на Виола - гадателка, лечителка, билкарка, която има мисията да помага на хората и иска, и Бог й дава шанса да остави..

публикувано на 21.07.24 в 04:38
Концерт от „Дни на класиката“ в Балчик през 2023 г.

"Дни на класиката" в Балчик ще се проведат за 15-и път

Петнадесетото издание на музикалния фестивал "Дни на класиката" започва на 20 юли, събота , в Балчик.  Тази година в центъра на вниманието е клавирната музика, защото Община Балчик се сдоби с два нови рояла . Средствата за тях бяха събирани в дългогодишна кампания, която започна през 2017 г.  Големият концертен роял пристигна през есента на..

публикувано на 18.07.24 в 17:04
 Проф. Ваня Добрева

Ваня Добрева: Когато човек се докосне до света на Александър Божинов, разбира, че животът е усмивка

Темата за историята като шарж, през живота и творчеството на родоначалника на българската карикатура Александър Божинов представяме в "Нощен хоризонт" с проф. Ваня Добрева . С нея говорим за човека, който положи основите на политическата карикатура в България и остави незаличима следа в историята на нашата култура.  Самият Александър Божинов..

публикувано на 16.07.24 в 12:17