Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Помощи от цяла Европа за Турция

Илюстративна снимка: В Съюза на българските спасители (СБС) в Благоевград приемат помощи за пострадалите от земетресението в Турция - 8 февруари 2023 г.
Снимка: БГНЕС


Одрин се превърна в разпределителна точка за международните помощи след земетресението в Турция и Сирия. Десетки доброволци, сред които и ученици, помагат в разпределителните пунктове, които са отворени денонощно.

В предаването "Преди всички" специалният пратеник на БНР в Одрин Даниела Костадинова, разказа, че организацията в помощ на пострадалите е била сериозна. 

В Одрин се събират храни и стоки от първа необходимост, посочи тя и добави, че всички съпреживяват трагедията

"Хората имат жилищни нужди. На първо време са им необходими палатки, контейнери. От Турската държава и от целия свят се осигуряват", разказва Хасан от Одрин, който има роднини в опустошената от земетресението област Хатай. 

В официалните медии не се говори за мародери, в социалните мрежи има такива информации, но те са с цел пропаганда, изказа мнението си той. Според него няма такова нещо. Хасан предполага, че ако има мародери, те по скоро са бежанци, които правят това от нужда. 
6 тира с помощи за пострадалите от бедствието в Турция тръгнаха от Хасково
Помощи от цяла Европа

Потокът от товарни камиони, микробуси и лични автомобили с помощи е непрекъснат. Те носят дрехи, обувки, памперси, одеяла, отоплителни уреди, храна и всякакви неща от първа необходимост. 

Шофьори споделиха пред БНР, че на границите не е имало проблеми, освен в Унгария. Там ТИР-овете са ги държали 12-13 часа, посочи един от шофьорите. 

"Тираджиите не могат да пътуват, спряха ги, казват - ще изчакате. Колоната беше спряла, не минаваше нищо. В момента дори най-бедните помагат за Турция".

В най-големия разпределителен център в Одрин работят и ученици от града. Децата са ангажирани към осигуряването на логистична помощ. Едно от децата сподели, че дори когато отворят училишата на 20-ти февруари, той пак ще идва да помага, когато има възможност. 

Първите помощи в Одрин са дошли от България. Сега там потокът от ТИР-ове с помощи не спира, каза заместник валията. 

"От Германия имаме много голяма помощ. Благодарим на всички съседи - България, Македония, Гърция. Продължават да идват помощи. 1 година ще продължава събирането на помощи за хората".

Всички хотели и студентски общежития в Одрин са готови да настанят хора от пострадалите райони. 

Седмица след най-тежкото природно бедствие в Турция, хората са сплотени, мотивирани и изключително добре организирани, сподели впечатленията си Даниела Костадинова.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
"Четири нощи бяхме в района, пет дена. Три от тях прекарахме почти на крак. Една вечер спахме на стол. Хората, които са пострадали, от шока, който изживяват и от добро възпитание, някои изобщо не посмяват да кажат, че имат нужда от нещо. Или казват само "одеяло", "суха храна", разказа пред БНР Сервет Дениз, която е доброволец и преводач, помагала е в Елбистан и Кахраманмараш.

В Елбистан са се постарали да се свържат с възможно най-много хора по селата, за да им занесат от каквото се нуждаят.

"Температурата през деня беше около минус 6, през нощта около минус 15-16 градуса. Пътищата бяха заледени. Имаше много помощи, доброволци много. Въпросът беше как ще бъдат разпределени, особено за тези хора, които бяха по селата. В първите два дена нямаше каквато и да било връзка с тях", каза тя.

Проблемът с палатките лека-полека започна да се разрешава, обясни Сервет Дениз, като описа как е преминала евакуацията на жители от пострадалите градове.

По селата хората опъват палатките в дворовете си. Там сградите не са толкова разрушени. Много хора от градовете също се насочват към селата и в една палатка живеят по 20-30 души, посочи тя.

"Палатките са нужни най-вече за селата. В градовете имаше райони с палатки, но хората много не ги предпочитат. Спи се направо на земята."

Тези хора се нуждаят от професионална психологическа помощ, сподели още Сервет Дениз.

"Това е, което виждам. Сгради, храна, вещи – по някакъв начин се изпращат, но това как ще бъде преодоляно психически, хората как ще свикнат с това, че децата, семействата им ги няма, е труден въпрос, който изисква професионална помощ."

Повече по темата чуйте в звуковите файлове.
По публикацията работиха: Анастасия Крушева, Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правителство отмени участието на България като страна-партньор на изложението Webit

Служебното правителство отмени участието на България като официална страна-партньор на Международното изложение Webit поради редица несъответствия с пазарните механизми. Изложението ще се проведе на 30 и 31 октомври в София. От правителствената информационна служба посочват, че до момента от страна на Фондация Webit (Webit Foundation) не е..

публикувано на 14.08.24 в 19:59

Без участие на "Хамас" в насрочените за утре в Катар преговори за прекратяване на огъня в Газа

"Хамас" няма да участва в насрочените за утре в Катар нови преговори за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, но служител, информиран за преговорите, посочи, че посредниците се очаква да се консултират с палестинската група след това, предаде Ройтерс. Решението на ръководството на палестинската групировка беше последвано от изявления на..

публикувано на 14.08.24 в 19:43
Снимката е илюстративна.

Верижна катастрофа в района на моста над Площада на авиацията в София

Верижна катастрофа затруднява движението на столичния булевард "Цариградско шосе" в посока Орлов мост, в района на моста над Площада на авиацията. На място има полицейски екипи. Няма пострадали хора.

публикувано на 14.08.24 в 19:40

МС одобри близо 1,5 млн. лв. компенсации за децата, неприети в държавни и общински детски градини

Правителството одобри близо милион и половина лева (1,45568 млн. лв.) за компенсации на семействата, чиито деца не са приети в държавни и общински детски градини поради липса на свободни места. Средствата се предоставят за 1464 деца от столична община и за 7 от община Пловдив. Компенсациите се изплащат за периода от 1-ви май до 30-ти юни и..

публикувано на 14.08.24 в 19:23

Хосписът в Банкя, в който при пожар загина човек, е незаконен, работел без лиценз

Пожар избухна този следобед в хоспис - дом за възрастни хора, в центъра на град Банкя. Един човек загина, трима са ранени. Има опасност за живота на един от пострадалите. Пожар в дом за възрастни хора в Банкя, има жертва и пострадали Огънят е пламнал около 15:00 часа. На място са пристигнали няколко екипа на Спешна помощ и Пожарната. Огънят е..

публикувано на 14.08.24 в 19:05

Прокуратурата с подробности за акцията с кредита, отпуснат от ББР на фирма на Гайтански

Служители на Антикорупционната комисия, прокурори и полицаи влязоха в имоти и офиси, свързани с бизнесмена Румен Гайтански-Вълка и с бившия директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев. Акцията е във връзка с разследване на кредит в размер на близо 150 милиона, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за..

публикувано на 14.08.24 в 18:21
Владимир Савов

Зам.-председателят на КФН, който подаде оставка, отива на работа в Азия

Със 109 гласа "за", 36 "против" и 16 въздържали се Народното събрание освободи от длъжност заместник-председателя на Комисията за финансов надзор Владимир Савов, който подаде оставка. В комисията Савов ръководеше управлението "Застрахователен надзор".  Освободиха зам.-председателя на КФН От парламентарната трибуна той подчерта, че вече 10..

публикувано на 14.08.24 в 18:20