Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Атанасова: Децата имат нужда да изразят творчеството в себе си

Синхронно пеене в „Жестим“ и театър „Мим-арт“ за деца с увреден слух

Силвана Павлова: Мечтаех да работя с такива деца

2
Силвана Павлова и Мария Атанасова (от ляво на дясно)
Снимка: Пламена Бачийска

Мария Атанасова и Силвана Павлова са създатели на групата за синхронно пеене с мимика и жест „Жестим“ и театър „Мим-арт“. Мария Атанасова е създател и ръководител на „Жестим“, театър „Мим-арт“ и сдружение „Тишина“. Силвана Павлова е професионален жестов преводач, свързана с дейността на хората с увреден слух.

"Създадох група "Жестим" съвсем случайно. Бях на работа в училището за деца с увреден слух в кв. "Павлово". Тяхното желание за изразяване на емоции, радост, за щастие ме подтикна да им покажа как да стане това нещо. Аз имах опит с театрални състави на чуващи деца. Но тук разбрах, че може да се получи същото нещо. Макар и по друг начин да изразят творчеството в себе си. Защото ги виждах как общуват в междучасията, усещах техният вътрешен ритъм, тяхната вътрешна музика, която нямаше как да изкарат на преден план", разказа Мария Атанасова в предаването "Нощен Хоризонт" на БНР. 

"За първи път видях синхронно пеене в Съюза на глухите. Мария Михайлова ми го показа. Аз видях, че и с децата това може да се получи. Още повече,че аз бях с тях постоянно, имаше възможност това да стане бавно и спокойно да работя с тях. 1996 година беше това и аз така ги вкарах в музиката.

Докато стигнем до сценичното изпълнение на дадената песен има един дълъг процес, стъпка по стъпка, децата научават тоновата стълбица, рисувам им я, лицето им се променя с всеки тон и ритъм. С ръце, с потупване, с танци, учим текста, избираме жеста, един дълъг път, докато стигнем до истинската сценична изява. Тогава вече и хореографията е готова, песента е изработена, текстът е заучен и аз трябва само встрани от тях леко за им показвам, за да не нарушавам ритъма", каза още Мария Атанасова.

Мария Атанасова основава групата за синхронно пеене и танци „ Жестим” през 1996 год. Тя е образувана от глухи деца, които интерпретират песните на родни известни артисти с мимика и жест – езикът на глухите хора.

Някои от тях са завършили НАТФИЗ „ Кр. Сарафов” с подготовка и дееспособност на професионални артисти – мимове и са намерили креативна реализация в основания от нея театър „ Мим – арт” – единственият театър в България, в който вземат участие професионални артисти с увреден слух.

Дейността им е пример за успешно интегриране, тъй като в него се включват и чуващи професионални актьори, както и утвърдени и доказали се режисьори и хореографи. Трупата на театъра има множество участия и награди от международни фестивали в Полша, Франция, Москва, Словакия.

"Първата песен с децата беше "Похвали се зайче, на своето майче". Беше много артистично и мило. Всичко беше весело и приятно", спомни си още Атанасова.
Мария Атанасова и Силвана Павлова (от ляво на дясно)
"Моята първа връзка с глухия свят беше, когато оглуша моят братовчед ненадейно на 4 години. И го записаха в училището в кв. "Павлово", което е единствено за децата с увреден слух в София, като в България са общо три училища. Там видях какво прави Мария Атанасова и в този момент си казах, аз много искам да съм като тази жена. Тогава съм била на 14 години. Моята любима песен беше "Детсво мое"....Но реално започнахме да работим заедно, вече от 15 години, когато вече бях в Съюза на глухите, бях завършила своите курсове и те имаха нужда от преводач. Така моята мечта те сбъдна", сподели пред "Нощен Хоризонт" Силвана Павлова.

Силвана Павлова като част от глухо семейство е съпричастна с всички етапи на развитие на глухите хора – с техните предизвикателства и успехи. Познава в дълбочина социокултурната глуха среда. Работи като професионален жестов преводач от 15 години. Тя е магистър-теолог по образование и като такъв е основател на първото неделно училище по православно обучение за деца с увреден слух в България. Основател е на Фондация „Развитие и интеграция“ (ФРИ), чиято мисия е да работи за повишаване качеството на живот, за увеличаване на възможностите за реализация и съхраняване на духовните ценности на хората в риск, техните семейства и общности.

"Нека кажем, че слухово увредените деца са в различна степен на загуба на слуха. Има и на 100% загуба, но има и такива с остатъчен слух. Като цяло се работи с костната система и тази ритмика. Подава се сигнал, за да могат те да влязат в самия ритъм. Всичко останало, което е между самото жестово пеене, тази движенческа импровизация тя е именно е, за да се съхрани самият ритъм и да не се пропусне в дължината на цялото произведение", разаказа още Силвана Павлова.
Мария Атанасова и Силвана Павлова (от ляво на дясно)
Силвана работи за равнопоставеността, личностното развитие и социалната реализация на талантливите млади хора  в неравностойно положение чрез развитие на неформалното образование и изкуството. Зад гърба си има множество проекти като консултант по подкрепена заетост и като жестов преводач с огранизации като „Съюз на глухите в България“, „Асоциация на родителите с увреден слух“, сдружение „Тишина“ с прилежащия им театър „Мим-Арт“, с театър „Цвете“, театър „ Драмеди“ и много други.

Силвана Павлова е преподавател на жестов език от повече от 10 години в Богословски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Съавтор е на първия жестов речник с богословски термини с амбиция за по-широко популяризиране на религиозното обучение, както и за публицистично предаване с осигурен достъп чрез жестов език, но не в квадратче в десния тъгъл. Силвана Павлова е кръстница и подкрепя три деца, някои вече младежи, с увреден слух, лишени от родителска грижа.


Още по темата в звуковия файл.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мария Кетева дарява хранителни продукти на Дома за стари хора в село Фатово

19-годишна студентка от Смолян събра хранителни продукти в благотворителна кампания за хората от Дома във Фатово. „Щедростта е дар, който принадлежи на душата. Не зависи от това, което имаш, а от това което си! Ценим благородният жест на всеки един дарител, подкрепил каузата“. Това написа във Фейсбук страничката на дома директорът Снежана..

публикувано на 05.05.24 в 09:31

Майстори от Северозападната задруга за стари занаяти подариха на врачани параклис в живо дърво

За Великден майстори от Северозападната задруга за стари занаяти подариха на врачани параклис. Той е оформен в хралупата на стара черница в двора на етнографския музей във Враца.  Засега в естествената кухина в дървото има красиво изографисана икона на св. Богородица, пана с иконостасна дърворезба, метален кръст и свещник. Те са..

обновено на 05.05.24 в 09:01

2000 лв. бяха събрани в помощ на 27-годишната Силвия Пенева на великденски благотворителен базар

На Възкресение възкресяваме вярата в доброто и обичта между хората. Доказаха го стотици горнооряховци, които се събраха в двора на храма „Свети Три светители“ и се включиха в благотворителния великденски базар, за да подпомогнат лечението на 27-годишната Силвия Пенева. Младата жена се нуждае от операция в Турция, за да може да ходи нормално...

публикувано на 05.05.24 в 08:07

Благодарни пациенти откриха плоча в памет на д-р Ивелин Тончев

В навечерието на великденските празници признателни пациенти и обществеността на няколко села в община Добричка откриха паметна плоча на д-р Ивелин Тончев. Стотици благодарни за отношението, професионализма, човешката съпричастност и грижите хора се събраха пред кметството и читалището в село Смолница. Датата на освещаването на паметната..

публикувано на 05.05.24 в 07:02

Хищни, хитри, манипулатори, експлоататори... Суперсилите на растенията

"Това е много малък хербариум, между 15 000 и 20 000 вида . Има с над милион и половина образци. Цяла сграда – само хербариум. Ние сме още малки, скромни". Така ботаникът гл. ас. д-р Сълза Палпурина описва хербариума на Националния природонаучен музей в предаването "Изотопия" , докато показва експонатите, скрити за посетителите, но..

публикувано на 02.05.24 в 23:06

5 мандата и един Хеър – Ниймайер, който винаги играе роля на вота в Кърджали

До 7 май партиите в Кърджали трябва да обявят своите листи и техните водачи за участие в извънредните национални избори на 9 юни. Засега единствено партия „Възраждане“ съобщи имената на кандидатите и първа се регистрира в Районната избирателна комисия. Пет са мандатите за област Кърджали.  Четири от тях получава ДПС, като интригата за последния..

публикувано на 02.05.24 в 13:55
 Севдалин Духнев

Севдалин Духнев за това как се прави и как се бие тъпана в далечна Америка

В поредния епизод на рубриката “Америка - илюзии и реалности” гост е Севдалин Духнев - майсторът на тъпани и мебели. Роден в Силистра , живял в София, от 20 години заедно със семейството си е част от българската общност в Чикаго. Казва, че не прави планове за бъдещето, но много му се иска един ден да се върне там, където е роден и да продължи да..

публикувано на 29.04.24 в 10:24