Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 100 000 души са се преместили да живеят в село през последните години

Снимка: Радио Видин

Повече от 20% от селата в България имат сериозен проблем с престъпността. Въпреки това, по данни на платформата "Живот на село", над 100 000 души са се преместили на село в последните години след пандемията. А проучване показва, че 60% от българите в Германия имат намерение да се преселят в българското село през следващите година или две. Това съобщи основателят на платформата Ивайло Вътовски. 

Според него селата се нуждаят от бюджетна автономност, за да решават своите проблеми.

Около 45 000 сделки за имоти на село са сключени в последните години след пандемията. Така около 100 000 активни жители са се преместили на село, но в повечето случаи срещат сериозни проблеми там - казва Ивайло Вътовски: 

"Доста неуредици като започнем от инфраструктурна гледна точка, през това, че някои села нямат ток, имат проблеми с водоснабдяването. От разговорите ми последната половин година с кметове и хора, които живеят там, това може би са по-изявените проблеми и включително престъпността, която присъства в цялата страна".  

Липсата на бюджет и автономност е една от причините, които възпрепятстват кметовете при решаването на тези проблеми. От платформата работят и за преодоляването на безработицата на село като събират и популяризират оферти за работа:

"Ще се опитаме в тая насока да развием това и да насърчим все повече компании да привлекат повече хора, да са склонни да дават по-гъвкави работни времена, било то и в града, за да могат хората от селата да пътуват. Другото е, да може хората от самите села да имат някакъв обмен на стоки и услуги, тъй като в много от българските села все повече от хората, които се връщат там, започват да правят някакво местно производство, малък бизнес". 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на заседанието на ресорната парламентарна комисия -  30 ноември 2023 г.

Министър Гвоздейков не е получавал предложение за участие в новото служебно правителство

Служебният министър на транспорта и съобщенията от кабинета "Главчев" Георги Гвоздейков не е получавал предложение   за участие в новото служебно правителство с кандидат за премиер Горица Грънчарова-Кожарева. Ако бъде   поканен, той ще иска да се запознае с целите и приоритетите за управление и след това ще реши. Горица..

публикувано на 09.08.24 в 14:41
село Айдемир

Заради недовършен ремонт на отводнителен канал дъждове заливат градини в село Айдемир

Заради недовършен ремонт на отводнителен канал дъждове заливат градини в силистренското село Айдемир. Има и компрометирани стени на къщи и стопански постройки. Парите са отпуснати с постановление на МС, но не е изплатена цялата сума на строителя и ремонтът е спрял. Милион и половина лева са били отпуснати от Междуведомствената комисия по..

публикувано на 09.08.24 в 14:31

Гърция търси помощ от ЕК за справяне с чумата при овцете и козите

Гърция търси помощ от Европейската комисия за справяне с чумата при овцете и козите. Няма нови положителни проби в близост до границата с България. В районите до българската граница продължават проверките на фермите с кози, но всички проби до сега са отрицателни, съобщават санитарните власти. Увеличават се случаите на заразени животни в..

публикувано на 09.08.24 в 14:10

Спад на високите нива на имиграция във Великобритания

Високите нива на имиграция във Великобритания спадат значително, след като ограниченията на визите допринесоха за рязък спад в броя на чуждестранните работници и студенти, кандидатстващи да дойдат в Обединеното кралство, показват нови данни на Министерството на   вътрешните работи. Броят на мигрантите и членовете на техните семейства,..

публикувано на 09.08.24 в 14:03
Д-р Бисера Котевска

Д-р Бисера Котевска: Децата не трябва да използват козметика под 13-годишна възраст

Д-р Бисера Котевска от болница "Токуда" свидетелства, че е паднала възрастта на децата, ползващи козметика .  "8-9 - годишни започват да си купуват различни козметични продукти. Гледат социалните мрежи. Основна тема на инфлуенсърите е как да се грижим за кожата си. Хубаво е да го правим, но това да става с правилните продукти,..

публикувано на 09.08.24 в 14:00
Антон Славчев

ПП-ДБ с 84 подписа за оставката на шефа на Антикорупционната комисия

"Продължаваме промяната" - "Демократична България" събраха 84 подписа за оставката на шефа на Антикорупционната комисия Антон Славчев, съобщи депутатът Лена Бориславова. От коалицията имат подкрепата и на "Възраждане", както и на депутатите от двете фракции на "Величие".  От ПП-ДБ очакват мнозинство за отстраняването на Антон Славчев, каза..

публикувано на 09.08.24 в 13:52
Карлес Пучдемон

Пучдемон се е завърнал в Белгия

Каталунският сепаратистки лидер Карлес Пучдемон е успял да избегне мащабното полицейско преследване. Той е напуснал Испания и се е завърнал в Белгия, заяви генералният секретар на неговата партия "Заедно за Каталуния" Жорди Турул. Пучдемон се появи вчера изненадващо в Барселона и произнесе реч в центъра на града, като веднага след това се укри отново...

публикувано на 09.08.24 в 13:50