Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Русия вече е загубила войната, тя е в пълна изолация"

Велизар Шаламанов: България има нужда от депутинизация

"Изходът от войната може да бъде само един, ако всички сме единни и не се поддаваме на руска дезинформация"

Велизар Шаламанов
Снимка: Стопкадър, БНТ

"Изследване на индекса на риска в света показва, че заедно с възприемането на Русия като основен риск за сигурността в света се повишава авторитетът на Украйна и на всички страни, които помагат на Киев. Един много добър пример за това е Полша".

Това каза пред БНР Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната, специалист по национална сигурност. Коментарът му е в контекста на предстоящата 59-а Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността.

Експертът обясни, че Конференцията вече е станала институция, която се занимава с тенденции, а не с оперативни въпроси и предположи, че "конкретната кампания на Русия в Украйна едва ли ще бъде дискутирана, но ще се дискутира въпросът за индекса на риск в света".

В предаването "Нещо повече" Шаламанов коментира още, че Русия вече е загубила войната срещу Украйна, тъй като е изпаднала в пълна изолация - и политическа, и дипломатическа, и икономическа:

"Няма сценарий, при който Русия успява да унищожи Украйна и бива възприета от останалия свят. Изходът от войната може да бъде само един, ако всички сме единни и не се поддаваме на дезинформация от руска страна".

По думите на специалиста по национална сигурност България има нужда от депутинизация:

"Основна цел за нас трябва да бъде редовно правителство, което да се ангажира с депутинизацията на страната. На първо място - помощ за Украйна, ускорено превъоръжаване на армията ни и заемане на нашето място в НАТО и ЕС. ... Вместо да отказваме западната помощ, която ни е предлагана многократно в последните месеци, да се възползваме от нея. Това е помощ и с въоръжение и техника, и с многонационални сили, и финансови инструменти, които се предлагат на България".

Велизар Шаламанов подчерта, че войната само на оперативно и тактическо ниво е военно дело, иначе е сериозен политически и морален въпрос

"Украйна успя да се противопостави на Русия в резултат на морално и политическо превъзходство и на единство в Украйна и в Западния свят. В момента наблюдаваме война, която трябва да докаже при какво съотношение качеството може да надделее над количеството. Засега количеството е на страната на Русия. За нея няколко милиона жертви изглежда са приемливи, което не е така за нашия свят. Помощта за Украйна със съвременна военна техника ще позволи по-бързо да бъде прекратена тази война и тя да не се превърне в касапница".

Според него трябва редовно правителство, което да спре "недоразумението" - президентът Румен Радев да се поставя над парламента и над обществото, като заема позиции, които са в пълно противоречие с нашия цивилизационен избор, с решенията на парламента и с постиганите консенсусни решения в НАТО и ЕС. 

Той посочи, че България може да помогне на Украйна с боеприпаси, танкове, артилерия и самолети МиГ-29 и Су-25:

"В момента България е от ключова важност, за да бъде съкратено времето, в което два съседни народа се избиват заради безумните идеи на хора в Кремъл". 

Интервюто на Диана Янкулова с Велизар Шаламанов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Високите температури налагат ограничения на скоростта на влаковете

Високите температури налагат и днес ограничения на скоростта на влаковете, съобщават от Националната компания "Железопътна инфраструктура".  Ограниченията се правят ежегодно в участъци с критично високи температури на релските.  От железопътната компания обясняват, че тези превантивни мерки няма как да бъдат избегнати. В противен случай ще има сериозни..

публикувано на 16.07.24 в 16:29
Андрей Гюров

Андрей Гюров очаква УС на БНБ да отхвърли отстраняването му от поста подуправител

Андрей Гюров очаква Управителният съвет на БНБ да отхвърли отстраняването му от поста подуправител и ръководител на управление "Емисионно" заради несъвместимост. Това се казва в позиция на Гюров, разпространена в социалните медии, изпратена и до БНР.  Гюров в отпуск от БНБ, антикорупционната комисия е установила несъвместимост На 16 юли УС на..

публикувано на 16.07.24 в 16:14
Д-р Зорница Тоткова

Д-р Зорница Тоткова: Високите температури правят водачите не толкова бдителни на пътя

В жегите агресията на пътя се засилва , това предупреждава доц. Зорница Тоткова от Институт за изследване на населението и човека при БАН .  Тя е и психолог, който направи преди година проучване в областта на транспортната психология .  В жегите да тръгваме на път с кола с климатик. И с нагласата да не бързаме в очакване на дълго планираната..

публикувано на 16.07.24 в 16:06

Такси и инфраструктура намалиха работата на фериботния терминал край Силистра

Няма увеличение на натовареността на работа на фериботния терминал за тежкотоварни автомобили край Силистра, след началото на ремонта на Дунав мост. Дори е намаляла, сравнено с началото преди три години, въпреки организирания денонощен режим на работа и на двете платформи – българската и румънската. Факторите за това са много – таксите,..

публикувано на 16.07.24 в 16:03

14-годишно момиче загина в катастрофа край Ивайловград

Момиче на 14 години от Ивайловград е жертва в катастрофа, станала след полунощ на пътя между село Хухла и Ивайловград, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Хасково. Момичето е пътувало в автомобила на 18-годишен шофьор. Младежът е загубил контрол над колата и е последвал удар в ограда и преобръщане на автомобила.  Ранени са и връстнички на..

публикувано на 16.07.24 в 16:03

Експерти са категорични: Обходен път на Плевен трябва да има

В Плевен кръгла маса събра по неотложни проблеми на града представители на архитектите, инженерите в инвестиционното проектиране, камарата на строителите, кметове и други, които имат отношение към стратегически проекти. Те са свързани с пътната инфраструктура и организацията на движението в региона. За пореден път се обсъждаше..

обновено на 16.07.24 в 15:58

Клиенти на Банка ДСК сигнализират за необяснимо намаляване на суми по сметките

Клиенти на Банка ДСК сигнализираха пред БНР, че са установили необяснимо намаляване на суми по сметките им.  От банката съобщават, че става дума за технически проблем, при който плащания с карта са били отчетени втори път и при това дублиране салдото намалява.  Технически екип работи, за да бъде отстранен този проблем още днес.  Това ще стане..

публикувано на 16.07.24 в 15:55