Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газът в Европа поевтиня под 50 евро за мегаватчас за пръв път от септември 2021 г.

Автор:
Снимка: Ройтерс

Европейските фючърси на природния газ поевтиняха в петък под 50 евро за мегават час за пръв път от 17 месеца насам с оглед на отшумяващата най-сериозна енергийна криза в региона от десетилетия насам, но се появяват сигнали, че по-нататъшни спадове на цените са малко вероятни.

Продължаващото поевтиняване на синьото гориво е в резултат на по-мекото от обичайното за този период на годината време, все още значителните запаси в европейските газови хранилища към края на зимата и рекордния внос на втечнен природен газ (LNG).

Към 15.00 часа българско време краткосрочните фючърси на нидерландския газов хъб TTF поевтиняват с 5% към 49,40 евро за мегаватчас, достигайки най-ниски ценови нива от септември 2021 г. 

Цените вече бележат спад с над 80% от рекордния връх в края на август 2022 г. малко под 350 евро за мегаватчас, когато намаляващите доставки на руско синьо гориво засегнаха Европа, навреждайки на икономиката в региона и тласкайки инфлацията до най-високите нива от десетилетия. Сега обаче старият континент е свидетел на рязък обрат с оглед на сравнително мекото зимно време, усилията за намаляване на енергийното потреблението и силните притоци на втечнен природен газ от САЩ до Катар.

Графика на газовите TTF фючъри (в евро за мегаватчас)


В същото време, с приближаването на Европа към края на зимния сезон газохранилищата са пълни на около 65% - доста над 10-годишната осреднена стойност от 54% за този период на  годината. Има и нарастване на производството на електроенергия от алтернативни енергийни източници, включително вятърна и ядрена енергия. Освен това усилията за пестене на енергия от домакинствата и предприятията помогна да се избегне енергиен дефицит. Нови данни показват, че търсенето на газ в Германия е било с около 8% по-ниско в началото на февруари от четиригодишната средна стойност, докато през 2022 г. Междувременно Европа продължава да търси алтернативи на доставките на руски газ, включително от Катар и Оман, докато вторият по големина износител от САЩ на втечнен газ Freeport възобнови доставките след няколко месеца на прекъсване заради пожар.

Анализаторите обаче се съмняват дали спадът в цените ще продължи още дълго. С наближаването на края на зимата и намаляването на търсенето на отопление, по-ниските цени могат да направят газа по-икономичен за производството на електроенергия в Европа от алтернативи като въглища.

'Цените на газа паднаха до диапазон, който предполага, че сега е по-изгодно да се управляват газови инсталации с най-висока ефективност в сравнение с най-нискоефективните въглищни инсталации“, отбеляза Щефан Улрих, анализатор в агенция Блумбърг.

Също така се повишава търсенето на газ от Индия до Китай. Цените могат да се повишат, ако има и продължително студено време преди края на зимата или ако има прекъсвания на доставките.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл констатира, че изявлението на Путин за далекобойните оръжия е било разбрано

Вчерашното изявление на президента Путин е било чуто от неговите адресати на Запад, констатира днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, като нарече изявлението "ясно, недвусмислено и разбираемо за всички".  На среща с чуждестранни журналисти в Санкт Петербург Путин заяви, че Русия може да достави свое далекобойно оръжие в онези региони на света,..

публикувано на 06.06.24 в 21:11

45 градуса в Кипър

В Кипър днес бяха поставени температурни рекорди, а енергийната система бе на предела си с юлски стойности на потребление. За първи път през този сезон Метеорологичната служба издаде двойно предупреждение – жълт и оранжев код за екстремни горещини тази нощ и утре. 45 градуса бяха измерени днес в район близо до Ларнака и 44,5 градуса в Никозия. Това са..

публикувано на 06.06.24 в 20:35
Президентът на САЩ Джо Байдън, френският президент Еманюел Макрон (вляво) и първата дама Джил Байдън по време на възпоменателната церемония за отбелязване на 80-ата годишнина от десанта в Нормандия, 6 юни 2024 г., в Колвил-сюр-Мер, Франция.

Байдън коментира използването на американски оръжия от Украйна срещу Русия

Украйна няма да използва американски оръжия, за да обстрелва Москва, заяви президентът на Съединените щати Джо Байдън в излъчено днес интервю за телевизионния канал Ей Би Си. Байдън на годишнината от десанта в Нормандия: Няма да обърнем гръб на Украйна САЩ ще предоставят оръжия и боеприпаси за Украйна за още 225 млн. долара Ето как отговори..

публикувано на 06.06.24 в 20:01

Четири руски бойни кораба се очакват идната седмица в Хавана

Четири руски бойни кораба се очакват идната седмица в Хавана, но няма да носят ядрени оръжия и няма да представляват заплаха за региона, съобщи министерството на външните работи на Куба. Така беше потвърдена информацията от вчера на американски правителствен източник, че Русия се готви да изпрати част от бойния си флот в Карибско море за учения съвместно..

публикувано на 06.06.24 в 19:56

Германо-Българската индустриално-търговска камара предвижда ръст на германските инвестиции в България

Близо 90 процента (89 на сто) от компаниите биха инвестирали отново в България, при 92 на сто дял година по-рано. Ще има ръст на германските инвестиции през тази година, видно от новините през първото тримесечие с обявените вече вложения от медно преработвателната компания "Аурубис България" и веригата за търговия на дребно "Кауфланд България"...

публикувано на 06.06.24 в 19:22
На остров Сими (Додеканезите), Гърция, архив.

Издирват британски журналист, изчезнал на гръцкия остров Сими

Британски журналист е изчезнал на гръцкия остров Сими. В мащабната полицейска операция по  издирването му участва и дрон, но засега няма резултат. 67-годишния водещ на Би Би Си Майкъл Мозли  е изчезнал вчера на връщане от плажа към вилата, където живее със съпругата си, съобщават от полицията на острова. В операцията заедно с полицаите  участват..

публикувано на 06.06.24 в 19:16

НСХУБ прикани кандидатите за ЕП да подкрепят Манифеста на хората с увреждания в Европа

В навечерието на предстоящите избори на 9-и юни за национален и европейски парламент, Националният съвет на хората с увреждания в България (НСХУБ) прикани българските кандидати за членове на Европейския парламент (ЕП) да подкрепят Манифеста на хората с увреждания в Европа. Документът включва поредица от предложения, за да се гарантира, че..

публикувано на 06.06.24 в 19:14