Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Полето за маневриране на Лукашенко се стесни. Изпитва носталгия по времето, когато можеше да се представя за миротворец"

Александър Класковски: Лукашенко всячески бяга от участие във войната. Старае се да не затъва в тази авантюра

"Можем да твърдим, че утре или след седмица от територията на Беларус няма да има нападение срещу Украйна"

Александър Класковски
Снимка: Личен архив

Тази седмица президентът на Беларус Александър Лукашенко беше обявил голямата си годишна пресконференция, но в последния момент я отложи. Официалното обяснение беше: "спешна промяна в графика на президента". Не след дълго се разбра причината за промяната в графика - изненадваща, неочаквана и предварително непланирана визита в Москва. За какво са си говорили Лукашенко и Путин не стана ясно, но срещите между двамата винаги са съпроводени от спекулации за ново сухопътно настъпление в Украйна от територията на Беларус с участието на въоръжени сили на страната. Беларуският политически анализатор от проекта "Позiрк" (в превод: "Поглед") Александър Класковски смята подобен сценарий за малко вероятен, поне засега.

"Предишния път, когато Путин пристигна в Минск, през декември миналата година, също имаше много спекулации, че най-накрая кремълският владетел ще притисне по-малкия си брат Лукашенко и ще го принуди да се включи с войските си във войната. Сега тези спекулации се повтарят. Във всички случаи обаче за каквото и да се договорят в този смисъл Путин и Лукашенко при закрити врата, те няма да го съобщят пред широката публика.

Сега разузнаването разполага с такива технологии, че с помощта на спътник например могат да бъдат преброени палатките на полигоните в Беларус. Украинското и западното разузнаване много добре знаят колко руски войници има в момента в Беларус - около 11 хиляди. Това не е достатъчно за ефективно настъпление срещу Украйна. Преди година от територията на Беларус към Киев тръгнаха по различни данни между 35 и 40 хиляди. Сега украинците са по-добре подготвени да отразят евентуален удар от север и ще са необходими поне 60 хиляди души, както твърдят военните експерти.

Сега няма такъв брой войници - 10-11 хиляди руснаци и то неотдавна мобилизирани, които се подготвят на беларуските полигони. Те все още не са готови да воюват. По данни на експертите беларуските боеспособни подразделения наброяват около 12 хиляди души. Можем достатъчно уверено да твърдим, че утре или след седмица от територията на Беларус няма да има нападение срещу Украйна. Ако наистина започне да се готви такава операция, западните и украинското разузнаване ще я проследят внимателно."

Ден преди да дойде в Москва за срещата си с Путин Лукашенко даде пресконференция пред тесен кръг чуждестранни журналисти, на която направи някои гръмки изявления. Предложи войната да бъде прекратена и дори покани президента на Съединените щати Джо Байдън в Минск, където да се срещне с руския си колега Владимир Путин. Вие публикувахте статия на тази тема, която озаглавихте "Лукашенко иска да стане гълъб на мира, но с руско ядрено оръжие". Какво цели всъщност беларуският лидер?

"Тези изявления показват, че Лукашенко изпитва носталгия по времето, когато можеше да се представя за миротворец, да получава геополитически дивиденти и да подобрява отношенията си със Запада. През 2014 г. например той се дистанцира от руското анексиране на Крим. Но сега не може да влезе втори път в същата река, защото е много по-зависим от Кремъл.

В рубикон се превърнаха събитията през 2020 г. - масовите протести против фалшифицирането на президентските избори в Беларус. След това Лукашенко беше принуден да търси подкрепа от Путин за сметка на засилването на зависимостта на Беларус от Русия. Полето за маневриране на Лукашенко се стесни, въпреки че той се чувства неуютно в ролята на агресор.

От една страна той трябва да се представя за най-близкия съюзник на Кремъл, за да продължи да получава от него икономически преференции. От друга разбира, че е въвлечен в авантюра, която може да свърши лошо. Затова се старае, доколкото е възможно, да не затъва до гуша в тази авантюра, т.е. да не изпраща войниците си на война. Лукашенко, разбира се, не иска, но ако си представим ситуация, при която Путин постави въпроса ребром и каже "Саша, трябва ми помощта ти", много ще му е трудно да се измъкне."

Александър Лукашенко и Владимир Путин, 17 февруари 2023 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

И все пак възможно ли е в определен момент, при определено стечение на обстоятелствата, Александър Лукашенко да скочи в последния момент от влака, чийто машинист е Владимир Путин?

"Макар че Лукашенко често разсъждава за славянското братство, за общите исторически корени и т.н., всъщност той мисли само как да запази властта си. За него най-важното не е да остане предан на Москва, а да си остане самодържец в Беларус. Ако си представим развитие на събитията, при което украинците действително победят и отблъснат Русия до границите от 1991 г., в самата Русия започнат междуособици, както неведнъж е ставало в миналото, тогава ще се появи удобен момент за скачане от влака или за отплуване по-надалеч от потъващия руски "Титаник".

Знаейки колко хитър е Лукашенко, мога да прогнозирам, че в такава ситуация ще прояви гъвкавост. Няма съмнение, че ще се бори до последно. Той е изключително властолюбив и вече почти 30 години прави чудеса в стремежа си към политическо оцеляване. В този смисъл вероятно тепърва ни очакват интересни сюжети." 

Какви са въпросителните около учредяването на трибунал за престъпления срещу мира в Украйна?

Донецк, Източна Украйна, 17 февруари 2023 г.  Снимка: ЕПА/БГНЕС

В статията, за която вече стана дума, пишете, че Минск и Киев водят собствена задкулисна игра. Какво ви кара да мислите така?

"Виждаме, че украинските власти водят много прагматична политика. Целта им е в никакъв случай да не допуснат откриването на северен фронт. Затова се стараят някак си да омайват Лукашенко и да не го дразнят, за да не се включи с войските си в тази така наречена "специална военна операция". И ако е възможно да се разбере с Путин от територията на Беларус изобщо да не се нанасят удари по Украйна. Защото Лукашенко разбира, че това не е в негов интерес и че засилва вината му на съучастник в агресията. И макар че плановете на Европа да създаде някакъв специален трибунал в Хага засега да изглеждат доста мъгляво, мисля, че все пак подобна перспектива го тревожи.

Ако за Путин, както изглежда, морето е до колене, то Лукашенко е по-хитър и повече мисли за собствените си перспективи. Честно казано, за разлика от Путин той няма никакви имперски амбиции. За него е достатъчно да бъде самодържец на собствената си относително малка територия. Затова всъщност интересите на Путин и Лукашенко не съвпадат. Лукашенко всячески бяга от участие във войната и неслучайно подчертава ролята си на миротворец.

Друг е въпросът, че Европа и Западът като цяло гледат на него като на марионетка на Путин и не виждат в негово лице сериозен самостоятелен играч, с когото могат да се договарят. В Киев също някои казват, че Лукашенко е марионетка и че Беларус е окупирана от Русия. В същото време виждаме, че не отзовават посланика си от Минск. Освен това стана известно, че Украйна лобира за изключването на Беларус от санкционните пакети. И наистина приеха няколко пакета санкции срещу Русия, в които не включиха Беларус. Изтече информация, че украинската страна даже е предложила на Лукашенко някакъв таен пакт за ненападение.

Има още един момент, който предизвиква по-скоро усмивка и той е, че президентът на Украйна Зеленски упорито избягва срещи с лидера на беларуската демократична опозиция Светлана Тихановска. Смята се, че целта е да не бъде дразнен Лукашенко. Това изглежда малко наивно, защото въпросът за участието или неучастието във войната зависи от волята на Путин, а не от това дали Зеленски ще се срещне с Тихановска."

Тази седмица Александър Лукашенко се срещна в Минск с новия секретар на Организацията на договора за колективна сигурност ИмангалиТасмагамбетов. Лукашенко заяви, че в скоро време останалите членове на организацията, т.е. Армения, Казахстан, Киргизия и Таджикистан, трябва да се определят на коя страна са в конфликта в Украйна. Това просто реторика ли е, или беларуският лидер наистина вярва в консолидирането на военния съюз?

"Мисля, че Лукашенко повтаря тези свои призиви донякъде по инерция, без да се надява на консолидиране на страните от Организацията на договора за колективна сигурност, защото всеки дърпа чергата към себе си. Вероятно на екзистенциално равнище му е неприятно да са само двамата с Путин срещу 50-те държави, които подкрепят Киев, дават му оръжие и въвеждат санкции срещу Русия и Беларус. Мисля, че и този път призивът му ще увисне във въздуха. А и самият Лукашенко, както вече казах, е верен съюзник на Русия по-скоро на думи и не се "натиска" особено да воюва.  

По всичко личи, че един от аргументите, които Лукашенко споделя с Путин при разговорите им на четири очи е, че ако изпрати войниците си в украинската месомелачка, там веднага ще ги направят на кайма. А коварното чудовище НАТО дрънка оръжие на западните ни граници. Поляците вече готвят нападение в гръб, литовците също са агресивни. Затова по-добре да държа войските си на западната граница, за да не могат проклетите натовци да ударят в гръб руските братя. Така разсъждава Лукашенко и неведнъж е заявявал това и публично. Мисля, че Путин приема донякъде тези аргументи. Версията, че чак толкова извива ръцете на Лукашенко и иска от него беларуските войски да се включат във войната не ми изглежда много убедителна."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Шишков

Арх. Иван Шишков: Политиката ни заприлича на пътищата ни - дупки и кръпки

Нашата политика заприлича на нашите пътища – много дупки и много кръпки . Това каза пред БНР бившият служебен регионален министър арх. Иван Шишков. Според него политиката трябва да излезе от пътищата, а отношението към този процес трябва да е еднозначно и в една посока : "Всички ние трябва да направим така, че в рамките на следващите 4-5..

публикувано на 14.07.24 в 10:14

На митинг в Детройт Джо Байдън отново потвърди намеренията си да остане в предизборната надпревара

На митинг с избиратели в Детройт президентът Джо Байдън отново потвърди своите намерения да остане в предизборната надпревара за Белия дом. На митинг пред 2000 поддръжници на Демократическата партия Байдън определи себе си като "шампион на народа, който се намира под обсадата на силите на елита във Вашингтон". "Аз съм кандидатът на тази партия, защото..

публикувано на 13.07.24 в 19:15

Аднан Хускич: На политическо ниво отричането на геноцида в Сребреница не спира

В четвъртък - 11 юли - босненските мюсюлмани отбелязаха с поклонение на мемориалното гробище Поточари 29-ата годишнина от клането в Сребреница, признато от съдилищата на ООН за геноцид срещу местното мюсюлманско население. Повече от 8000 възрастни мъже и момчета бошняци са отведени от там на 11 юли 1995 година от армията на босненските сърби и..

публикувано на 13.07.24 в 10:42

Бивш наркозависим: Mечтите и целите остават на заден план

Възрастовият праг на зависимите от наркотици пада до 12-13-годишни деца. За негативната тенденция съобщи Валентин Русимов от терапевтичния център за лечение на зависимости "Отвори очи". Центърът се намира във варненския квартал "Виница" и е създаден по инициатива на отец Георги Фотакиев. С подкрепата на православната църква от над 20 години отец..

публикувано на 12.07.24 в 09:46

Матю Бойс: Действията на Украйна все още са доста ограничени, нуждаят се от повече свобода

" Атаката върху детската болница беше неочаквана, невероятна, трагична. Това не беше просто трагична и ужасна атака, беше цинична, дори престъпна атака , защото това са невинни хора. Става дума за болница. Това е поредното безумие в една поредица от нападения срещу невинни цивилни мишени през последните две и половина години. Това нарушава военните..

публикувано на 11.07.24 в 11:08
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Закрепи се единството в НАТО

"Това, което виждаме от срещата на върха, е, че се закрепи единството в НАТО . Беше приета обстойна декларация, която посочи пред какви заплахи ще бъде изправен НАТО и какви ще бъдат основните задачи. Отново се подчерта значението на чл. 5, което е ангажиментът на всички страни да защитават съюзниците в случай на необходимост".  Това коментира..

публикувано на 11.07.24 в 10:10

18-годишният Мариян Давидов от Смолян се нуждае от помощ за лечение в Турция

Между 1000 и 2000 евро на ден са необходими за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян. На 14 юни т.г., момчето замина да се лекува в клиника в Турция и до момента престоят му струва 60 хиляди евро.  Всичко започва в началото на тази година, когато изведнъж младежът се разболява от обикновен вирус, а на по-късен етап се..

публикувано на 10.07.24 в 16:40