Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Мирчев: Вчерашното решение на ЦИК е удар срещу демокрацията

По въпроса с листите на ПП и ДБ се търси интрига, подчерта той

Снимка: Личен архив

Вчерашното решение на ЦИК е удар срещу демокрацията, заяви пред БНР Ивайло Мирчев от "Демократична България". Вчера ЦИК реши финалните данни от машинните и хартиените бюлетини да се записват заедно в секционните протоколи.
"Това решение е позор на ЦИК. То е взето с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП. Същата хартиена коалиция в момента обезсмисли машините и проверката на гласуването с машини", коментира той в предаването "Преди всички".

От ПП и ДБ събират доброволци за всяка секция, "за да противостоим на манипулациите, които ни се готвят", обясни Мирчев.

"Имаме различия с ПП, но те са на основа на виждания по отношение на конкретни политики. ПП имат много по-силна социална част. Ние сме доста стриктни по отношение на изпълнение на бюджета, по отношение на десни мерки", призна той относно новото обединение между двете партии.

Според него по въпроса с листите по скоро се търси интрига – там няма толкова различията. По думите му по този въпрос винаги ще има някакви разногласия и напрежение.

В ДБ няма никакъв проблем, има вътрешен проблем в ПП по този въпрос, подчерта Мирчев.

Той обяви, че листите на новото обединение ще бъдат обявени на 25 февруари.

Няма да има разединение, категоричен е Ивайло Мирчев и подчерта, че ДПС и ГЕРБ се опитват да внесат такива динамики между двете партии. По важните теми ние се обединяваме и така ще бъде, декларира той. По думите му на избори се отива с ясна програма и изисквания.

"Нашата цел е да спечелим първото място, не просто за да си го закичим на ревера, а за да опитаме да направим всичко възможно да получим първи мандат и с него да сформираме реформаторско правителство", подчерта още Мирчев. И добави:

"Хората са разочаровани. Не виждат новия лъч. Виждат, че ГЕРБ си отива, но не е ясна формулата след това. И ние имаме сериозна отговорност към тази ситуация. Това е причината да направим това обединение с ПП".

В коалиция "Трактора" Мирчев включва "ГЕРБ, ДПС и БСП, с любезното съдействие на "Български възход" и "Възраждане"". Изпуснахме изключително важен шанс България да стане част от еврозоната след няколко месеца, подчерта той. Според него при желание законопроектите са щели да бъдат приети. НС показа, че няма желание да приеме изискванията на ЕК, изказа мнението си той.

Мирчев подчерта, че е малко резервиран към датата 1 юли за влизане в еврозоната. Такава практика няма и това ще са огромни усилия. Все пак той е изключително впечатлен от работата на финансовия министър. Още в първия ден на новото НС ДБ и ПП ще внесе всичко, което не е внесено като законопроекти по отношение на кандидатстването на страната в еврозоната.

Надявам се, че всички ще гледаме в една посока, каза Ивайло Мирчев.

"Ако някой си мисли, че съпротивата е от идеални чувства, да разсее тези съмнения. Става дума за определени интереси в определени бизнеси, които не искат да попадат под контрола, който Брюксел би упражнил върху тях, и искат да продължат балканския си начин на работа и на правене на бизнес. Точно на това от ПП и ДБ твърдо сме решили да се противопоставим".

По думите му максималният размер на бюджетния дефицит трябва да е не повече от 3%, за да можем да влезем в еврозоната.

Когато няма ясна стабилна власт, администрацията не работи по нужния начин, коментира Ивайло Мирчев. Според него част от високата инфлация е в резултат на раздутите социалните разходи:

"Трябва да сме много внимателни оттук нататък. По-нататъшно рязко повишаване на социалните разходи може да изиграе още по-лоша роля по отношение на инфлация".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Родопският драматичен театър - домакин на фестивала "Талантите на Смолян"

Родопският драматичен театър "Николай Хайтов" е домакин на фестивала "Талантите на Смолян", който започва в 10:00 часа. Организатори са община Смолян, Превантивно-информационният център по наркотични вещества и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Фестивалът няма конкурсен характер, а целта..

публикувано на 27.04.24 в 10:08

Засякоха 22 китайски военни самолета в Тайванския проток

Тайван е засякъл в Тайванския проток 22 военни самолета на Китай, съобщи министерството на отбраната в Тайпе. Самолетите са навлезли в тайванското въздушно пространство. Ройтерс отбелязва, че нарушението е засечено ден след като завърши тридневното посещение на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Китай. По време на визатата..

публикувано на 27.04.24 в 09:59
Густав Гресел

Густав Гресел: Украйна трябва да остане в отбрана до 2026-а

След забавяне от половин година, във вторник американският Конгрес одобри окончателно отпускането на военна помощ за Украйна. Президентът Джо Байдън веднага подписа закона, а Пентагонът изпрати на Киев оръжие за 1 милиард долара. Вчера министърът на отбраната Лойд Остин обяви най-мащабният пакет от оръжейни поръчки за украинската армия – още 6..

публикувано на 27.04.24 в 09:55

Щефани Бабст за помощта за Украйна: Можем да продължим напред само с "коалиция на желаещите"

Американският Конгрес най-накрая деблокира 61 милиарда долара помощ за Украйна. В Европа се чуха въздишки на облекчение. В столиците на Стария континент разтревожените политици месеци наред четяха тайнствени подробности от процедурата по гласуването в Конгреса. "Но те не бива да скръстват ръце", предупреждава Щефани Бабст, бивш ръководител на екипа..

публикувано на 27.04.24 в 09:52

Военни унищожиха невзривен боеприпас в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски са унищожили невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал "Възраждане", съобщиха от Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Дейностите по унищожаването й са били извършени на учебния център "Сливница" при стриктно спазване на мерките за безопасност.

публикувано на 27.04.24 в 09:51

Малки лазарки на гости на БНР

Малки лазарки гостуваха на БНР. Момичетата от Детски танцов състав "Шопчета" при 133 СУ "А. С. Пушкин в София с ръководител и учител Илия Петков, които съхраняват българските традиции, изпълниха две песни - "Вилай мома, Лазаре" и  "Играли са куклици в студиото на програма "Хоризонт" и предаването "Закуска на тревата". В народната..

публикувано на 27.04.24 в 09:38

Започва традиционният празник за Лазаровден и Цветница в Ловеч

Майстори занаятчии, цветари и производители, както и фолклорни изпълнители от цялата страна ще се съберат днес в Ловеч, където ще бъде открит традиционният пролетен празник за Лазаровден и Цветница. Тази година празникът ще се проведе на три площада в града. В стария квартал "Вароша" близо 40 майстори ще демонстрират традиционни български..

публикувано на 27.04.24 в 09:30