Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детските травми могат да отключат заболявания след 40 годишна възраст, казва психоложката

Ирена Киркова: Най-големият проблем на двойките вече не е интимността, а общуването

Вече постигаме успехи и с децата от аутистичния спектър, ако детето е посетило рано психолог

Ирена Киркова, психолог от Българска школа по психоанализа
Снимка: Мая Данчева

"Човешката психика няма предел, въпросът е колко процента ние използваме от нашия потенциал и това определя нашия предел. Дали срещаме проблем с огромната информация, която ни "залива", това е индивидуално. Когато човек има нужда от информация, той си я търси, той си намира каналите, от които да я получи.

Има хора, сред които и аз, които усещат, че са претрупани от информация и нямат нужда от повече. В такива случаи ние влизаме в режим на самоизолация, изключвайки електронните средства. Друг е въпросът колко от нас го правят и могат да си го позволят...", разказа в "Нощен Хоризонт" Ирена Киркова, психолог от Българска школа по психоанализа.
ЕПА/БГНЕС
В последните години у нас, както и в западния напреднал свят проблемите на хората се увеличиха, защото животът сам по себе си стана още по-сложен. Забравихме да разказваме проблемите си едни на други, заедно да се надсмиваме над тях и да търсим начини за тяхното решаване. Стана модерно да се ходи на психолог.

Обект на психологията е психиката, нашите чувства, емоции, страхове, взаимоотношения, как субективно отразяваме действителността и до колко адекватно реагираме на дразнители. Основна цел е да се съхрани психиката, за да може да се справя с всички проблеми. Това се опитва да прави и Ирена Киркова.

Ирена Киркова е от Варна, там живее и практикува. Работи с широк спектър от пациенти, включително и с деца.

Ирена Киркова 

За БНР тя разказа ка по-лесно психически да се справяме с проблемите си. Защото животът е твърде сложно и необяснимо нещо. И от наси зависи дали ще погледнем на него сериозно или не толкова сериозно.

За щастие, човешката психика е склонна да забравя проблемите и да се връща с насмешка към тях. Всички ставаме герои, когато решим нашите или нечии чужди проблеми.

Тогава се появяват хумора, фолклора, поговорките, вицовете и всякакви други словесни форми, с които си доказваме едни на други, че можем да преминем всякакви перипети и да излезем победители от всякакви проблеми.

Ирена Киркова е автор на психотерапевтична книга, изпълнена е с хумор -  „Вицове за психолози“.

"Психологията за мен е предизвикателство , но аз го усещам и като призвание. Не ме натоварва, когато клиентът няма проблем, същият като моя. Ако е такъв, който съм имала и съм преодоляла, тогава мога и да предам от личния си опит, и да помогна на човека още повече.

Психологията е такава професия, при която личностното развитие върви "ръка за ръка" с професионалното развитие. Ако това не се спази, рано или късно, вие ще се провалите в професията психолог. Това важи за психолозите, които работят пряко с хора, а не четящите лекции или занимаващи се с изследвания, където няма пряк контакт и няма терапевтично въздейстиве, те са защитени от този риск", сподели още в "Нощен Хоризонт" Ирена Киркова.

По думите на Ирена Киркова психолозите имат може би чувство хумор:
"Защото моята книга им се хареса, което ми говори, че ние не сме се взели съвсем насериозно, величието не е станало устойчива наша личностна характеристика и ние не се считаме за всезнаещи, всеможещи и  последната инстанция на всичко...", каза още тя.

Според психоложката книгата е била и нейна потребност, за да разберат хората, че понякога в шегата, психолозите се опитват да внушат инстината за самите тях. А и вече не само адвокатите, не само лекарите, ще имат вицове за тяхната гилдия, събрани в книга, а и психолозите, допълни авторката.

Ирена Киркова посочи също, че постигат успех и с децата от аутистичния спектър. Много е важно детето да е посетило психолога рано и родителите да са сериозни и готови да работят, да изпълняват всички препоръки.

Тогава може да се изведе детето от аутистичния спектър, каза тя.
"Това са най-големите ни успехи. Но стане ли разликата между хронологична и психична възраст на детето над 4 години, ние не можем да постигнем нищо, колкото и да не си иска", поясни Киркова.
И добави по друга актуална тема - за емоционалните взаимоотношения между двойките:

"Ако допреди време сексът беше "основото табло на проблеми" между двойките, сега това е общуването, отношенията. Заради това те посещават най-често психолозите.

Сякаш телевизорът, телефонът изместиха човешкото общуване. Хората вече не си споделят неща, така както беше преди...Те не са така открити и пред себе си, и пред най-близкия си човек.

Освен, че са все в социалните мрежи, предпочитат да изкарват все другия виновен, не показват чувства и отношение към него, искат да запазят една предства за се биси като за - за вечно силния и вечно правия партньор...

И още - различни заболяванията може да се отключат след 40 годишна възраст, вследствие на  детски травми, ако не сме ги лекували, ако не сме ги преодолели навреме.


Защото докато сме млади, ние не им обръщаме внимание, тогава сме силни и ги подтискаме в някаква степен...

Но след години тези травми все повече се задълбочават, защото и негативният ни опит става все по-голям! Тогава те започват да оказват влияние върху нашето тяло и идват болестите", поясни още за БНР Ирена Киркова.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна

Великден наближава... Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи

Майските празници са началото на морския туризъм , каза пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори. "При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника. Затова най-предпочитана дестинация е Гърция - и заради морето, и заради факта, че гърците също са..

публикувано на 19.04.24 в 10:43

Погром в птицевъдството - 40% от кокошките носачки са засегнати от птичия грип

Само за седмица заради птичия грип са били унищожени над половин милион кокошки у нас. " Ситуацията ескалира изключително бързо. От октомври миналата година до момента заради огнища сме унищожили над 2 милиона птици – кокошки носачки, през последната седмица около 380 000 бройлери. При кокошките носачки вече са засегнати над 40% ",..

публикувано на 19.04.24 в 10:25
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Президентът да ги остави да се варят в собствен сос!

Има различни интереси, които стоят зад правителството и тези интереси трябва да се напаснат . Зад правителството стоят ГЕРБ и ДПС. Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Петър Чолаков във връзка с напрежението около смяната на министри в служебното правителство скоро след като то бе сформирано. Очаква се среща на "Дондуков" 2 за..

публикувано на 19.04.24 в 08:37
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 14:10

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва инициативата "Дай 5!", за да насърчат доброволчеството сред младите хора . Според Мария Тончина от..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Смяната на външния министър е странно решение, което води само до един извод – че правителството очевидно е политическо, а не експертно , както се очаква от едно служебно правителство. Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във външнополитическата доктрина на страната, категоричен е дипломатът относно думите..

публикувано на 16.04.24 в 08:05