Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата поиска от САЩ информация относно последния списък "Магнитски"

Снимка: БГНЕС

Две седмици след като петима българи бяха санкционирани по глобалния закон „Магнитски“, прокуратурата поиска от министерството на правосъдието на Съединените щати информация на какви основания е станало това. От държавното обвинение се мотивират със започнали заради санкциите проверки у нас.

Във втория списък „Магнитски“ попаднаха бившите министри на финансите и енергетиката -  Владислав Горанов и Румен Овчаров, някогашните шефове на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов и Александър Николов, както и Николай Малинов, шеф на сдружение " Русофили за възраждане на отечеството".

В писмото, изпратено чрез българското правосъдно министерство, се уточнява, че информацията се иска във връзка със започнали у нас проверки срещу петимата. По преписките се извършва проверка с оглед събиране на данни за извършени престъпления от български граждани по българския Наказателен кодекс. Ако бъдат установени данни за такива престъпления, те биха попаднали в обхвата на Конвенцията на ООН срещу корупцията.

От прокуратурата искат да знаят въз основа на какво САЩ  ги уличава в корупция. „Информацията на компетентните американски власти би помогнала за изясняване на предмета на образуваните проверки и за евентуално бъдещо наказателно разследване", се мотивират от там. 

Веднага след като Финансовото министерство на САЩ обясни,  че санкционира Горанов, Овчаров, Генов, Николов и Малинов, в няколко странично прессъобщение, в което говореше ту за партньорство, ту за независимостта на съдебната власт, прокуратурата обясни, че на практика работи срещу петима още преди санкционирането им, като изброява разследване, свързано с Горанов по сигнал на Божков, дело срещу Овчаров, както и разследване срещу него и Генов и Николов, както и дело за шпионаж срещу Малинов. Именно тогава анонсира и намерение да иска доказателства от властите в САЩ.

Точно по същия модел действа държавното обвинение по първото издание на списъка "Магнитски". Поискана беше информация защо са санкционирани Делян Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков. Информация така и не дойде, а прокуратурата не откри никакви нарушения или престъпления на Пеевски  и  Желязков, а по отношение на укриващия се в Дубай Божков – той все така си остана задочно обвиняем за десетки престъпления, както беше и преди санкциите. Междувременно тримата бяха включени в  нов санкционен списък – на Великобритания.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Двойка минава покрай украински знамена, издигнати в памет на загиналите украински войници, на площад

И Киев, и Москва обявиха, че са постигнали успехи на бойните полета

И двете страни в руско-украинската война обявиха днес, че са постигнали успехи на бойните полета в Донбас и край Курск. Руското министерство на отбраната увери, че укрепва граничните области на Белгород, Курск и Брянск, за да предотврати и ограничи нови украински атаки. А в овладените руски територии в Курска област бе установена украинска..

публикувано на 15.08.24 в 17:51

Преговори в Доха за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

В Доха бяха подновени преговорите за примирие в ивицата Газа и освобождаване на заложниците, които са в ръцете на палестинската терористична организация "Хамас". Към момента няма официално потвърждение, че групировката е изпратила официални представители в катарската столица. Палестинското министерство на здравеопазването, управлявано от..

публикувано на 15.08.24 в 17:30
Германският канцлер Олаф Шолц.

Растящо недоволство от правителството в Берлин

Ново социологическо изследване в Германия сочи растящо недоволство от правителството на тройната коалиция. Повече от половината анкетирани не одобряват работата на канцлера Олаф Шолц. Липса на лидерски качества - това е основната критика на германците към канцлера Олаф Шолц, който ръководи тройна коалиция на неговите социалдемократи със..

публикувано на 15.08.24 в 16:55

Величка Таседжикова: Много са проблемите в образованието, но сред тях не е пропаганда на ЛГБТ

Имаме много проблеми в образователната система, но пропагандирането на различна от традиционната сексуална ориентация не е сред тях. Това каза пред БНР Величка Таседжикова - директор на столичното 70-о ОУ "Св. Климент Охридски" и секретар на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета, в коментар на поправките в Закона за..

публикувано на 15.08.24 в 16:51

Още по-строг режим на водата в Тетевен

Тетевен преминава на още по-строг режим на водата заради продължаващото засушаване и намалелия дебит на основния водоизточник, който захранва града. Режим на водата от днес в Ловеч Водата ще се спира през деня от 12:30 ч. до 16:30 ч., както и през нощта от 22  ч. до 6 ч. сутринта.  На воден режим е и тетевенското село Глогово.

публикувано на 15.08.24 в 16:45

Депутатите изслушват Цветан Василев по видеовръзка от Белград

И четвъртият опит за събиране на кворум в Народното събрание за продължаване на пленарното заседание се провали. Регистрираха се едва 94 народни представители и председателстващата заседанието Росица Кирова го закри, въпреки опита на депутата от БСП Георги Свиленски да се изкаже от парламентарната трибуна.  Така няма да се проведе и..

публикувано на 15.08.24 в 16:41
Президентът Румен Радев

Президентът е подписал указа за обнародването на Закона за предучилищното и училищното образование

Държавният глава Румен Радев е подписал указа за обнародването на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с което е изразил отношението си към тях. Това се посочва в прессъобщение от прессекретариата на президента в отговор на отправени въпроси за това какво отношение ще вземе държавният глава относно гласуваните от Народното..

публикувано на 15.08.24 в 16:34