Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Меджидиев: Започва подборът на лекари и медицински сестри за бъдещите медикоптери

Снимка: БГНЕС

От следващата седмица започва подборът на лекари и медицински сестри, които ще бъдат обучени за работа с бъдещите медицински хеликоптери. Това съобщи здравният министър Асен Меджидиев след заседание на работната група за въвеждане на спешната медицинска помощ по въздух.

Първите две оперативни бази за хеликоптери ще бъдат на територията на военновъздушното училище в Долна Митрополия и на летище "Враждебна" в София. Хеликоптерите, които ще бъдат взети на лизинг, първоначално ще летят само през деня, обясни генералният директор на Държавния авиационен оператор Златко Златeв.

"По принцип ще ни трябват първоначално десет екипа - по пет на база, които ще включват един лекар и една медицинска сестра. Решението на здравното министерство е първоначално те да бъдат анестезиолози, анестезиолог-реаниматори, но ще започнем първоначално обучението най-малко с 20 лекари и 20 медицински сестри, за да имаме и резервни варианти".

Генерал Златко Златев, генерален директор на Държавния авиационен оператор, посочи, че Планът за възстановяване и устойчивост предвижда в страната да бъдат определени пет оперативни бази за разполагане на хеликоптерите.

"На този етап предвиждаме една от базите да бъде в Долна Митрополия, Плевен, а другата на летище "Враждебна". Планирано е да започнем само през деня и между другото това е световна практика. Най-много една база дори и в Германия работи на цикъл 24 часа. Трябва да се има предвид и че говорим за нов тип летателни апарати и нов тип подготовка", допълни той.

Очаква се първият хеликоптер, който ще бъде осигурен от италианската фирма Леонардо, да пристигне у нас на 15 декември.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всеки десети член на СИК във Великотърновско - подменен

Всеки десети нает член на секционни избирателни комисии в област Велико Търново е подменен.  Не малка част от сменените са от ръководните състави на комисиите и не са минали обучение. Заедно с допълнителната работа по вота 2 в 1 и видеозаснемането, това ще затрудни броенето на бюлетините, коментират от Районната избирателна комисия. За да..

публикувано на 08.06.24 в 08:08

След големия пожар: Възстановено е движението по магистралата Атина - Коринт

В Гърция е възстановено движението по магистралата Атина - Коринт и в двете посоки, съобщават от полицията. Загасен е пожарът, който беше предизвикан от катастрофа на цистерна с бензин и заради който трафикът беше спрян. Ключова магистрала в Гърция затворена заради катастрофа и пожар От силния огън пострада въздушният мост Истмос...

публикувано на 08.06.24 в 08:03

Израел нанесе нови удари в Ивицата Газа

Израел нанесе нови удари в Ивицата Газа на фона на буксуващите дипломатически усилия за прекратяване на конфликта. Израелски танкови подразделения са напреднали към югозападните покрайнини на град Рафах до границата с Египет, според местни жители. Танкове са забелязани в квартал Ал Изба близо до крайбрежието. Снайперисти са заели..

публикувано на 08.06.24 в 07:51
Нидерландия първа гласува на изборите за Европейски парламент в четвъртък

Редица страни гласуват за евродепутати днес

В Чехия днес продължава гласуването за евродепутати, което започна през изминалия ден - заедно с Ирландия. Началото гласуването даде в четвъртък Нидерландия. В Италия евроизборите също са два дни - днес и утре. В страната през двата почивни дни се провеждат и местни избори - в близо 3 700 населени места, и регионални избори в..

публикувано на 08.06.24 в 07:44

Подготовката за изборите в Турция е протекла без трудности

Преди обяд днес ще бъде запечатана избирателната секция в генералното консулство на България в Истанбул. Това съобщи за БНР генералният консул на страната ни Васил Вълчев и подчерта, че подготовката за изборите е протекла без трудности. 166 са разкритите секции за гласуване в Турция, като това отново е държавата с най-много избирателни..

публикувано на 08.06.24 в 04:39

Ден за размисъл преди изборите 2 в 1, агитацията е забранена

Днес е ден за размисъл преди изборите за Народно събрание и за членове на Европейския парламент в неделя. Предизборната кампания приключи в полунощ.   До приключването на изборния ден в 20 ч. на 9 юни се забранява агитацията за партия или за кандидат. Социологическите агенции не трябва да оповестяват допитвания до общественото мнение по повод изборите..

публикувано на 08.06.24 в 03:47
Народен театър „Иван Вазов“

"Седемте стола" на сцената на Народния театър

Комедията „Седемте стола“, продукция на ловешкия театър по класиката на Илф и Петров „Дванайсетте стола“, ще се играе за първи път на голямата сцена на Народния театър тази вечер от 19 часа.   Главната роля в спектакъла „Седемте стола“ играе Пенко Господинов - професор и преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, както и заместник-ректор на академията. За..

публикувано на 08.06.24 в 03:30