Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пристигащите нелегално във Великобритания с лодки през Ламанша няма да имат право на убежище

Британските гранични сили возят мигранти, открити в Ламанша
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Риши Сунак заяви, че всеки, който пристигне в Обединеното кралство нелегално с малка лодка през Ламанша няма да има право да кандидатства за убежище, съгласно нов закон, който се очаква да бъде оповестен следващата седмица. В същото време има съобщения, че трафикантите на хора предпочитат да се установят във Великобритания, за да инвестират печалбите си в страната.

Министрите ще имат задължението да "задържат и бързо да отстранят" всеки, който дойде във Великобритания през Ламанша, заяви вътрешният министър Сюела Брейвърман. Риши Сунак отново припомни, че "прекратяването на потока от малките лодки" е един от петте му основни приоритети. Очаква се Брейвърман да внесе законодателството във вторник в Камарата на общините.

В момента търсещите убежище имат право да остават в страната, за да бъдат разгледани случаите им. Новото законодателство обаче им отнема това право, като те ще бъдат пращани или в Руанда или в "сигурна трета страна", ако молбите им бъдат разглеждани.

Благотворителни организации, като британският Червен кръст, изразиха загриженост от новото законодателство.

Междувременно в ексклузивен материал Скай нюз цитира трафикант на хора, пожелал анонимност, който твърди, че повечето трафиканти предпочитат да се установят на Острова и да инвестират печалбите си във Великобритания. Медията не разкрива самоличността на мъжа, само се казва, че той е кюрд и е първият трафикант, съгласил се да даде интервю на "четири очи". Той е дал големи подробности за това как действат трафикантите, как оправдават престъпните си деяния, какъв е техният бизнес модел и отношенията им с френската полиция.

"Три четвърти от трафикантите са във Великобритания. Парите, които правят в Северна Франция, ги инвестират във Великобритания. Те живеят там, животът е по-лесен", казва трафикантът и допълва, че независимо от тяхната националност три четвърти от трафикантите живеят във Великобритания, наемат къщи под чуждо име и карат коли без шофьорски книжки.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

България е домакин на международна платежна конференция на EACHA

Представители на БНБ и БОРИКА, заедно със 160 делегати, очертават тенденциите в платежната индустрия за следващите 12 месеца. България е домакин на 11-та международна платежна конференция на Европейската асоциация на клиринговите къщи (EACHA). Близо 160 делегати от 26 държави в Европа, заедно с представителите на компанията домакин - "Борика",..

публикувано на 22.05.24 в 22:49
Мария Спираки

Гръцки евродепутат: Имам уверение от ЕК, че България и Румъния ще бъдат в Шенген и по суша до края на годината

Гръцки евродепутат лобира за приемане по суша в Шенген на България и Румъния, за да се прекратят опашките с часове по границите. Евродепутатът Мария Спираки от управляващата партия "Нова демокрация" съобщи, че е получила писмено уверение от Европейската комисия за приемането на България и Румъния в Шенген по суша до края на тази година...

публикувано на 22.05.24 в 22:35
Държавен фонд “Земеделие”

ДФЗ изплати над 5,1 млн. лв. на фермерите за борбата им с вредителите

Държавен Фонд "Земеделие" изплати над 5,1 млн. лв. по схемата за компенсиране разходите на фермерите, свързани с изпълнение на Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения. Общият бюджет по схемата е 10 млн. лв., като останалата част ще бъде платена през есента.  По тази схема се подпомагат градинари , отглеждащи трайни..

публикувано на 22.05.24 в 22:21

Градушка с размер на лешник падна в София (обновена)

Близо 90 сигнала са били подадени на телефон 112 заради бурята в София. Основната част са за наводнени приземни етажи, запушени канализационни шахти и за паднали дървета и клони. Най-много сигнали за инциденти са подадени от кварталите "Младост", "Мусагеница" и "Сухата река". Това съобщиха за БНР от пожарната в София. Няма постъпили..

обновено на 22.05.24 в 21:08

Проф. Владимир Чуков: Конфликтът в Газа ще окаже влияние и върху европейските избори

"Виждаме един конфликт, който изригна, излезе извън Газа, извън Израел, извън Близкия изток и дойде в Западна Европа, в САЩ. Той проникна в университетите, в гражданското общество , стана силна мотивация за активизирането на определени слоеве. Ще окаже влияние и върху европейските избори ". Така проф. Владимир Чуков, арабист и университетски..

публикувано на 22.05.24 в 21:00

МС задели още 1 млн. лв. за ваксини срещу коклюш

Министерският съвет одобри допълнително 1 милион лева по бюджета на Министерството на здравеопазването. Средствата са предназначени за закупуване на ваксини за безплатна имунизация срещу коклюш на бременни жени, организиране на имунизационния процес, разкриване на имунизационни кабинети и осигуряване провеждането на лабораторна диагностика на..

публикувано на 22.05.24 в 20:47
УМБАЛ

Няма опасност за живота на пострадалия от мълния мъж

Няма опасност за живота на докарания в "Света Анна" мъж, до който падна мълния в София. Това съобщиха от болницата. Мълнията е паднала в непосредствена близост до 30-годишния човек в 18:53 часа в района на бензиностанция в кв. "Младост" 1. Мълния удари млад мъж в София Градушка с размер на лешник падна в София (обновена) Мъжът е  контактен..

публикувано на 22.05.24 в 20:32