Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Шарков: В много държавни институции няма интегрирана система за киберзащита

"Те са изграждани парче"

киберсигурност
Снимка: neurope.eu

В много държавни институции системите са изграждани на парче и при тях няма интегрирана система за защита. Това обясни пред БНР д-р Георги Шарков, ръководител на Лабораторията по киберсигурност към „София тех парк“, бивш национален координатор по „Киберсигурност“.

„Някои от тях са изграждани със собствени средства-непрофесионално или полупрофесионално“

А три години и седем месеца след хакерската атака срещу НАП в СГС ще се проведе разпоредително заседание срещу двамата подсъдими, които Прокуратурата идентифицира.

Кристиян Бойков е задържан за хакерската атака срещу НАП

Според Шарков определението на тази атака като „дигитален Чернобил“ съвсем не е случайно.

Този теч на персонални данни има ефект, подобен на радиоактивно заразяване. Последствията се виждат по-късно. Мерките, които се взимат, се бавят доста, а имаше доклади с предупреждение за изтичане на лични данни, изготвени от ДАНС“.

Трябва да се прилагат систематично мерките, разписани в Националната стратегия по кибер сигурност и в Закона за кибер сигурност, убеден е Георги Шарков.

Всяка година има голяма знакова атака и срив в системите, посочи още той.

„ В Търговския регистър, в „Български пощи“. Щетите са сходни и симптомите са много ясни. На 2 февруари излезе решение на Административния съд, който разгледа делото срещу НАП и посочи защитни мерки, които трябва да се въведат“.

Случва се стартиращи фирми за киберсигурност да набират клиенти, хаквайки една система, за да покажат къде са слабостите й, обясни Георги Шарков.

„Не бива да се действа така. Има Етичен кодекс и правила какво се прави, когато се открие слабост в една система. Съществуват редица начини да се въздейства, за да се отстрани“

Беше подсказано, че обвиненият за атаката в НАП Кристиян Бойков преди това е хаквал сайта на МОН, но никой не е обърнал внимание, напомни още Шарков.

Вътрешните процедури и организацията, кибер хигиената и изискванията към служителите са важни“.

Заложените в Закона за киберсигурност мерки за национална координация трябва да се прилагат системно, посочи още той.

„В Министерството на електронното управление бяха направени системни стъпки. Но дигитализацията се развива по-бързо и заплахите нараснаха много“.

Гражданите също предоставят данните ни на напреднали методи за фишинг, отбеляза експертът.

В момента се обсъждат много европейски регламенти, свързани с киберсигурността, обясни Шарков.

„На продукти и услуги, както и мрежовата информационна сигурност, свързана с  Директива 2, в която са включени над 16 различни сектора. Един от недостатъците на предишните наредби и на закона е, че обхвата на дигитализирани услуги беше много малък. В момента почти всички услуги, които се предоставят в държавата, попадат в тази специална категория и повишените изисквания към критичните инфраструктури са и в сферата на данните. Има елементи на киберотбрана за обектите от национална важност“.

Контролиращият орган е ясно записан в закона, посочи още той.

„Тогава беше държавна агенция „Електронно управление“. В момента е Министерството на електронното управление. Контролиращият орган първо издава препоръки за различните нива на информационна сигурност. Всички препоръки, които бяха предвидени по закона и тогавашните наредби, са на базата на една остаряла Директива за мрежова информационна сигурност".

Цялото интервю на Силвия Великова с д-р Георги Шарков може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лични документи

Фалшиви български документи са открити при разбиването на мрежа за трафик на мигранти в Гърция

Гръцката полиция разби мрежа за трафик на нелегални имигранти. В центъра на Атина са задържани двама чужденци - на 28 и 46 години, които снабдявали нелегалните имигранти с чужди документи. Сред тях са открити и български лични карти, както и българска шофьорска книжка.  Част от намерените лични документи са фалшиви, а други са откраднати от реални..

публикувано на 27.04.24 в 20:40

Възстановяват опожарения храм във Вършец

Възстановяват опожарения храм "Свето Възнесение Господне" в квартал "Заножене" във Вършец, строен през 1872 година. Храмът изгоря в нощта преди Цветница през 2023 година. Възстановяването започна с 80 000 лева.  "В тази една година са събрани 40 000 лева от дарения. Сумата бе удвоена от епархията", уточни Архимандрит Антим, протосингел на..

публикувано на 27.04.24 в 20:23

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз" и "Боташ" да работят по споразумението

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз“ и "Боташ" да работят върху споразумението между двете компании. Това става ясно от съобщение на енергийното министерство след среща в Истанбул между министрите на енергетиката на двете страни Владимир Малинов и Алпарслан Байрактар. България и Турция ще продължат съвместното си..

публикувано на 27.04.24 в 19:53
Сградата на Родопския драматичен театър.

Близо 400 деца участваха във фестивала "Талантите на Смолян"

Близо 400 деца участваха във фестивала "Талантите на Смолян". Той няма конкурсен характер и се проведе в сградата на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов". Четири часа и половина продължи концертът на талантливи деца и ученици от целия град включени във формации към читалища, училища, хореографски групи. Фестивалът се превърна отново..

публикувано на 27.04.24 в 19:48

278 избирателни секции в Кюстендилско

Ще са гласува в 278 секции в Кюстендилския регион, като в комисиите ще бъдат ангажирани  2222 души, обявиха от Районната избирателна кочмисия. Броят на СИК-те се запазва и е почти един и същ на честите вотове последните години.  Възможни са малки промени в броя на секционните комисии до деня на вота, на това няма да затрудни организацията и..

публикувано на 27.04.24 в 19:41
Германският финансов министър Кристиан Линднер.

Германия: Ще продължим да подкрепяме Украйна, но е необходимо огромно увеличение на разходите

Германия ще продължи да оказва подкрепа на Украйна като защита срещу амбициите на руския президент Владимир Путин, но е необходимо огромно увеличение на разходите, каза днес министърът на финансите на ФРГ Кристиан Линднер на партийна конференция в Берлин, цитиран от ДПА. „Подкрепяме Украйна, защото тя е първата ни отбранителна линия срещу..

публикувано на 27.04.24 в 19:31

Русия изпрати още военни в Очеретине

Русия изпрати още военни части в Очеретине в Източна Украйна, за да подсили офанзивата си в района, но украинската армия контролира по-голямата част от селото и очаква доставките на американски оръжия да обърнат ситуацията в полза на Киев, заявиха днес украинските въоръжени сили, цитирани от Ройтерс и БТА.  След като през февруари руските сили..

публикувано на 27.04.24 в 19:29