Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бунтът на учениците - за правилата, проблемите и границите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вълна от стачки залива Великобритания вече месеци наред, като тя не подмина и образованието с включилите се учители, искащи подобно на здравните работници, жп работниците, гранична полиция и много други, увеличение на заплащането, съобразено с инфлацията. Доста изненадващо обаче през последните две седмици училищата станаха сцена на протести от напълно различен харектер и то от страна на ученици

Някои промени в училищата не се понравиха на някои ученици, а бунтът бързо намери благодатна почва в социалната мрежа TikTok. Видеоклипове в TikTok показват ученици, които хвърлят кошчета за боклук, маси, столове и дори урина. В цяла Англия и Уелс има училища, в които бяха проведени протести срещу правилата, които забраняват на учениците да ходят до тоалетна по време на занятия или срещу въвеждането на унисекс санитарни помещения. А също и срещу забраната момичетата да навиват политите си, за да изглеждат по-къси. Това е по-скоро свързано с недоволство срещу училищните униформи. 

Tвърди се, че в унисекс тоалетните момчета снимат момичета с телефоните си. Майка на момиче казва, че дъжеря й е престанала изобщо да ползва тоалетните в училището. Другаде ученици се бунтуват като отказват да влязат в класните стаи. 


Училищните управи не скриха големите си притеснения от протестите, които се засилиха благодарение именно на хилядите гледания и споделяния на видеоклиповете по TikTok. 

Протестите се превърнаха в нещо като модерен тренд. Най-шокиращото може би обаче е, че много родители бурно аплодират протестиращите ученици в социалните медии

Директори на училища дадоха доста интервюта през последнитe дни, в които казват, че родителите сериозно грешат като подкрепят учениците, които беснеят в училищата. Те настояват, че ръководствата на училищата имат пълно право да въвеждат и непопулярни нови правила, за да се справят с така наречения вейпинг, който е съвременна алтернатива на конвенционалното тютюнопушене, както и тормоза в тоалетните. Един от директорите на училище в Нортхемптън, в което има ученици от 4 до 19 години, бе цитиран от "Гардиън" да казва, че някои родители твърдят, че е нарушение на човешките права училищата да ограничават използването на тоалетни по време на уроци, което, според него, е нелепо твърдение. Освен това той смята, че с отношението си тези родители "легитимират" протестите, които много бързо биха могли да излязат извън контрол и да се превърнат в сериозен риск за безопасността на младите хора, като открито поставят под въпрос справедливостта на училищните правила и авторитета на учителите. Директорите припомнят, че има много по-добри и по-нормални начини да се обръща внимание на проблемите, като контактуване с училищните съвети или преки разговори с класните ръководители. 

Профсъюзът на директорите на училищата пък директно заяви, че на учениците, които вземат участие в "неприемливи" протести, подклаждани от видеокиповете в TikTok, могат да бъдат налагани дисциплинарни наказания

Ученици казват обаче, че до претестите се е стигнало, защото всъщност никой не им обръща внимание, че при техните опити да говорят с учители за проблемите им е било казано да не ги занимават с глупости. Някои деца смятат за абсурдна тежката процедура да отидат до тоалетна, ако това им се наложи, докато са в час, защото е нужна поредица от разрешения, включително и от служителя, който отговаря за тоалетните. 

Както се вижда и двете страни в спора имат своите аргументи. Едва ли някой би оспорил, че насилето няма място в училищата, защото при някои от протестите се стигна дори да се вика полиция. Говорител на министерството на образованието заяви, че е налице голяма загриженст по повод на съобщенията за безредици и ведомството ще поддържа връзка с всички училища и местни власти, за да се гарантира, че имат пълна подкрепа в този момент. 

"Винаги ще подкрепяме директорите на учебните заведения, за да се вземат мерки и да се гарантира спокойстивето в класните стаи, тъй като точно директорите са в най-добрата позиция и най-компетентните да работят със своите учители, родители, ученици и местни общности при разработването и прилагането на съответните политики", се казва още в изявлението на говорителя на министерството. 

Някои учители пък доста се подразниха от твърденията на служители от министерсвото на образованието, че с техните стачни действия дават лош пример за поведение на учениците. Не са малко обаче онези, които смятат, че учителите трябва да прекратят стачките си, да се завърнат в класните стаи и да въведат ред сред учениците си.


Това е вечна дискусия и поколенчески спор, изказа мнение в предаването "Хоризонт до обед" Пламена Николова, програмен координатор на политики за децата в Националната мрежа за децата.

"Дали каналът на изразяване ще бъде протест на улицата или протест в TikTok, това е въпрос на развитие на възможностите на мрежите, обществото и на технологиите. Колкото и да не ни се нрави бунтът срещу системата, похвално е, че младежите намират начини да го изразят и това не може да бъде спряно. Правилата в училище работят, когато те са поставени в диалог и когато те имат смисъл за тези, към които са насочени. Доста от системите не включват в диалога, когато се изграждат рамки и правила, децата и младежите, което води до съпротива и бунтове. Когато младежите не виждат смисъл от дадено правило, то естествено ще се появи съпротива. Когато нещо просто се налага, защото едната страна е авторитетът, а другата страна просто трябва да го изпълни, нормално е да се стига до конфликт", коментира тя. 

Има граници, които не могат да бъдат прекрачвани, категорична е Николова и добави, трябва да има правила и те трябва да се спазват. Според нея самите ученици трябва да разберат кое е смислено и кое е прекрачване на границата. 

Според Антоанета Василева - координатор на консултативната линия по безопасен интернет, примерът от Великобритания е позитивен и той трябва да даде обратна връзка на възрастните - какво показват на децата, и да се съобразят с техните нужди и желания

"Много интересно е защо учителите са притеснени от това, което се случва, след като те им дават пример със себе си - затова че те протестират за свои права, свързани със заплащането".

Пред БНР тя изказа мнение, че и българските ученици изпитват същите затруднения да бъдат чути и разбрани от учителите си


"И в България има десетки, ако не и хиляди примери, в които ученици изнасят проблеми пред класния ръковдител, директора или ръководството на училището по най-различни теми, включително училищен тормоз или онлайн тормоз, и не получават необходимата подкрепа и действие от страна на училището, които наистина да разрешат проблема".

В тоалетните в училище се случват ужасни неща, подчерта Василева и добави, че проблемите в това отношение от Великобритания ги има и в България. 

Според нея трябва да има комуникация, която децата и младежите да усещат като равна от страна на учителите. Тогава ще има друг тип реакция на всичко, което им се прилага като правила, смята тя. Василева е категорична, че трябва да учим децата как да разпознават провокациите и офлайн, и онлайн.

От началото на годината имаме бум в консултациите на нашата линия, отчете тя и посочи:

"Те са свързани с фишинг и технически настройки. Има все повече атаки срещу деца и младежи, свързани с опити за измами, имаме много разбити фейсбук профили, имаме покачване на сигналите за сексинг. Тези неща се случват и на територията на училището, в междучасията. Родителите трябва да имат особено внимание по темата, учителите отделно".

Мненията по темата можете да чуете в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли, съобщава БТА.  Правителство даде зелена светлина на новия ценоразпис на държавната компания "Путеви Сърбие".  Цената за ползване на магистралата от Белград до Цариброд вече ще бъде 1670 динара или около 14 евро, а за магистралата Белград - Ниш - близо 10 евро. В Сърбия днес беше дадено..

публикувано на 06.07.24 в 20:47

Интензивен трафик на част от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове на границите ни с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, съобщават от "Гранична полиция".  На "Кулата" трафикът е интензивен в посока България. През пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да преминават само леки коли и микробуси.  Интензивен трафик на леки автомобили в посока България има..

публикувано на 06.07.24 в 20:40

Национален протест на мигранти - работници в италианския град Латина

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно. Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на опозицията. Демонстрацията се проведе под лозунга "Спиране на система за правене на бизнес,..

публикувано на 06.07.24 в 20:36

13 загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Най-малко 13 души са загинали при израелски удар срещу училище в Газа, в което са приютени разселени палестинци в Ал Нусейрат в централната част на Газа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официална местна информационна агенция. Израелските военни съобщиха, че проверяват информацията. Атаката идва, след като по-рано палестинското ислямистко движение..

публикувано на 06.07.24 в 20:22

Домашен арест за жена от Монтана, издирвана за предполагаемо съучастие в трафик на хора

Окръжен съд-Монтана постанови "домашен арест" на жена от Монтана, издирвана от гръцките власти за предполагаемо съучастие в трафик на хора. Окръжен съд-Монтана отказа искането на Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на В. Й. А. от Монтана, като взе по-лека - "домашен арест"...

публикувано на 06.07.24 в 20:16

4 хиляди участници в международния фолклорен конкурс "Пауталия-2024" в Кюстендил

Около 4 хидяли индивидуални изпълнитеил и групи участват в международния фолклорен хестивал "Пауталия-2024",чието 18-о издание ще продължи и утре на две сцени - на сцена "Олга Борисова" до площад "Велбъжд" и в читалище "Пробуда-1961" в Кюстендил.  За пръв път участва и група от Швейцария, която представя обработен български фолклор...

публикувано на 06.07.24 в 20:05

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи в морските спортове

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи при туристи, упражняващи различни морски спортове. Променят условията за наемане на морски съдове. "Морето не е опасно, опасно е поведението на хората, когато влизат в него", това е любимият израз на гръцките моряци. Тази година от началото на сезона зачестиха тежките случаи на..

публикувано на 06.07.24 в 19:58