Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Татяна Дронзина: Пред Си Цзинпин се отвори пътят към пожизнен президент

Татяна Дронзина
Снимка: Личен архив

"Миналата година Конгресът на Китайската комунистическа партия отмени ограниченията в броя на мандатите и във възрастта, точно поради това лидерът Си, който е на 69 години, получи безпрецедентен трети мандат. От друга страна това му отвори пътя към статуса на пожизнен президент. Аз се боя, че Си Цзинпин ще бъде наистина такъв". 

Този коментар направи пред БНР проф. Татяна Дронзина, д-р на политологичните науки, преподавател в Софийския университет "Климент Охридски".

По думите ѝ китайският лидер се е огради от "верни и лоялни на него хора, а ако има вътрешнопартийна опозиция, тя е или много слаба, или въобще я няма".

В предаването "12+3" проф. Татяна Дронзина прогнозира:

"Засилване на връзките на Китай с Русия. Не вярвам, че Си ще може да изпълни ролята на медиатор във войната на Русия в Украйна. Стреми се да запази отношенията и с едната, и с другата страна, не знам доколко ще успее да го направи".

Тя изтъкна като "нова интрига" съперничеството на Китай с Индия.

Интервюто на Снежана Иванова с проф. Татяна Дронзина в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Прехващане на изстрелян от Русия дрон над Киев.

Нови руски атаки с ракети и дронове в Киевска област

Нова вълна от руски атаки с ракети и дронове последва в Киевска област и други региони на Украйна тази нощ след вчерашните интензивни въздушни удари.  В столицата Киев няколко пъти отекнаха експлозии и се задейства противовъздушната отбрана. Около полунощ бе съобщено за навлизане на дронове на украинска територия от юг и североизток. Въздушна..

публикувано на 27.08.24 в 07:42

Шефовете на ФРОНТЕКС и "Гранична полиция" се срещат с медиите

Изпълнителният директор на агенцията на Европейския съюз за гранична охрана ФРОНТЕКС Ханс Лейтенс, който е у нас по покана на министъра на вътрешните работи, и директорът на главната дирекция "Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов ще се срещнат с представители на медиите.  На вчерашната среща Калин Стоянов - Ханс Лейтенс двамата заявиха,..

публикувано на 27.08.24 в 07:36

Парламентът заседава извънредно, за да се закълне новото правителство

Очаква се днес да се проведе извънредно заседание на парламента, за да се закълне новото служебно правителство на Димитър Главчев. В новото служебно правителство с премиер Димитър Главчев има само три промени – нови са министрите на вътрешните и на външните работи, както и на транспорта. Именно промяната на върха в МВР беше залогът за..

публикувано на 27.08.24 в 07:23

Президентът издава указ за назначаване на служебен кабинет "Главчев 2"

Президентът Румен Радев издава указ за назначаване на служебен кабинет с премиер Димитър Главчев.  Трима ще бъдат новите министри – на вътрешните работи, на външните работи и на транспорта.  С друг указ държавният глава ще насрочи избори за 51-во Народно събрание за 27 октомври. Това ще бъде седмият парламентарен вот за последните три години...

публикувано на 27.08.24 в 07:20

ООН обяви глобален зов за помощ заради увеличаващото се морско равнище

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обяви глобален зов за помощ заради промените в климата на срещата на върха на тихоокеанските острови в Тонга. Той представи изследвания, които сочат, че морското равнище в региона се покачва много по-бързо от средните нива за останалите части на планетата. "Катастрофа от световен мащаб излага на опасност този..

публикувано на 27.08.24 в 05:27

Ще има по-малък среден добив на зърно в Европейския съюз, сочат прогнози

Европейската Службата за наблюдение на културите (MARS) намали повечето си прогнози за среден добив на зърно за Европейския съюз тази година, особено що се отнася до царевицата, тъй като горещото време продължава да оказва влияние върху културите в Югоизточна Европа, включително България, съобщи агенция Ройтерс.  В публикуван месечен доклад на службата..

публикувано на 27.08.24 в 05:19

Един намушкан и 145 арестувани в последния ден на карнавала в Нотинг Хил

Един човек е бил намушкан с нож в последния ден от карнавала в Нотинг Хил в западен Лондон, съобщиха от столичната полиция. Арестувани са 145 души. От полицията съобщиха, че няма опасност за живота на ранения. Повечето от арестуваните са за притежание на нападателно оръжие и наркотици. Има обаче и арестуван мъж, издирван за опит за убийство през юли в..

публикувано на 27.08.24 в 04:43