Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Инициативата "Емоциоландия" е фокусирана върху подрастващи от детските градини. Поради големия интерес се очакват и нови дати

Седмица на емоциите учи врачанските малчугани на емоционална интелигентност

Хубаво е, когато положим основите в ранна възраст, след това имаме възрастни в добро психично здраве, отбелязва детски психолог

Снимка: Ива Антонова

Регионалната библиотека "Христо Ботев" във Враца обяви Седмица на емоциите. Във фокуса на инициативата, наречена "Емоциоландия", са най-малките посетители на библиотеката. Под формата на забавни игри деца от втора до четвърта група научават и разпознават базови емоции като радост, тъга, страх и гняв. Целта на инициативата е да се подкрепи развитието на емоционалната интелигентност още от ранна възраст.

"Инициативата сме я разработили заедно с библиотечните специалисти под формата на игра. Тя е насочена към възпитаниците на детските градини от втора, трета и четвърта възрастова група", пояснява детският психолог Надежда Евгениева. 

Надежда Евгениева

Всеки делничен ден до края на седмицата тя е на място в детския отдел на регионалната библиотека във Враца за съвместната им инициатива, която има за цел да насърчи развитието на емоционалната интелигентност при децата

"Под формата на игра да запознаем децата с базовите емоции – те да ги назовават, да ги разпознават. По този начин да спомогнем за развитието на техните социални и емоционални умения. Хубаво е, когато положим основите в ранна възраст. След това има възможност да надграждаме и да имаме нормално функциониращи възрастни, с добро психично здраве."

"Това са базовите емоции. Направили сме ги в кръг, като колело на емоциите. Децата имат възможност да си изберат емотиконче с лицевото изражение на всяка от тези емоции и да го залепят на това, което е изброено на колелото", разказва още Евгениева.

"Другата игра, която сме планирали, включва лего конструктор с емоциите. Чрез конструктора децата също много добре възприемат нови знания", допълва детският психолог.

Интересът към инициативата е голям. Затова се планират и нови дати, така че всички желаещи да се запишат, да могат да го направят.

На входа на библиотеката срещаме първите, успели да бъдат част от "Емоциоландия".

"Ние сме от детска градина "Слънце", група "Звездичка". Нашите деца днес се започнаха с емоциите, заредиха се положително и бяха доста изненадани."

Снимки: Ива Антонова

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До Алфа Кентавър и обратно: мечта за космически кадети и джедаи със сателити

На по-късен етап от мисията маякът се намалява, за да не замърсява радиофона . Обикновено маяците са химните на държавите , които изстрелват сателитите, или други подобни, така че имперският вейдърски марш си е попадение, казва Виктор. "Когато университети изстрелват сателити, много често го правят с цел експеримент,..

публикувано на 03.06.23 в 16:53
 Пламен Мадемов и Николета Петкова при фотодокументалната изложба „Разруха по Рихтер

С изложба „Разруха по Рихтер“ почетоха 110-ата годишнина от земетресението в Горна Оряховица

С фотодокументалната изложба „Разруха по Рихтер“ историческите музеи в Горна Оряховица и в Стрелча почетоха 110-ата годишнина от земетресението , унищожило железничарския град, и паметта на д -р Стайко Стайков, основоположник на сеизмологията в България. Земетресението започва в 11,34 часа на 1 юни 1913 година . За две седмици 79..

публикувано на 03.06.23 в 10:54

Ботев като вдъхновение

Над 70 години неизменна част от традиционните Ботеви чествания във Враца  е Националният туристически поход по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до връх Околчица . Походът е най-мащабната родолюбива туристическа проява у нас. В нея участват предимно ученически групи от цялата страна. Участниците преминават по Ботевия път за пет дни ...

публикувано на 02.06.23 в 11:11
 Марта Стоянова, 7 клас, Ярослава Парамей, 3 клас, от Одеса, Арина Бородай, 5 клас от Мелитопол и Любов Енчева, учителка от с.Преслав, Запорожие на гости в Хоризонт до обед на 1 юни 2023

Да си ученик и учител във време на война

Как живеят, как учат и за какво мечтаят децата от Украйна, които вчера отбелязаха традиционният украински училищен празник „Последен звънец на годината“ в столичния театър „Театро“ на ул. „Върбица“ 12 разказва репортажът на Виктория Петрова от закриването на учебната година в  Украинския образователен център в София. Там се обучават 150..

публикувано на 01.06.23 в 10:53

Броят на децата с увреждания се увеличава рязко в последните години

Рязко се увеличават децата с увреждания през последните години, отчитат великотърновски педиатри и общопрактикуващи лекари. Центърът за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания в град Дебелец започна информационна кампания с джипитата и педиатрите, за да насочат вниманието им към ранното откриване на проблемите в..

публикувано на 01.06.23 в 09:10
Николай Денков

Порочна сватба - ще има ли правителство на инат?

На фона на поредните изтекли тайни записи, безпрецедентната война на прокуратурата с политиците и хладният повей от Президентството, първите две политически сили опитват да разтопят ледовете помежду си и да сглобят кабинет - със самопожертвователната компромисност на Бойко Борисов, повторното видимо отдръпване на Христо Иванов и настъплението..

публикувано на 01.06.23 в 07:08
Снимката е илюстративна

"Плащаме данъци и живеем буквално като говеда." Защо улица в центъра на Русе се оказва ничия грижа?

Живеещите на ул. "Витоша" в централната част на Русе се оплакват, че пътната настилка е в окаяно състояние. Улицата е в непосредствена близост до полицейско управление. " Преди 40 години нашите родители направиха ремонт на улицата със собствени средства . Улицата е в това състояние, защото никой не обръща внимание на този обект", разказва..

публикувано на 01.06.23 в 06:47