Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наистина ли проектът за воден цикъл в Смолян е довел до поскъпването на водата?

От началото на годината жителите на планинската Смолянска област плащат една от най-високите цени на водата в страната.

КЕВР одобри стойността за един кубик вода да е 4,62 лв., което прави цената третата най-висока след Силистра и Разград. Поскъпването среща съпротивата на хора от различни населени места в областта, а във Фейсбук групите скокът в цената вече се обвързва с реализацията на проекта за водния цикъл в Смолян, финансиран по европейската оперативна програма Околна среда.

ТВЪРДЕНИЕ: Реализирането на проекта за водния цикъл на Смолян е причината за резкия скок в цената на водата в областта

Реконструкцията, подмяната и изграждане на ВиК инфраструктура, т.нар. "воден цикъл" е проект, който се финансира основно по оперативна програма "Околна среда", а местното участие е около 10%

Решението на КЕВР от края на миналата година цената на водата за района да поскъпне до 4,62 лв. за един кубик с ДДС е обжалвано от кмета на Смолян Николай Мелемов в Административния съд - София град.

Омбудсманът Диана Ковачева се противопостави срещу драстичния скок на цената на водата в Смолян. С подписка и писмо до областния управител жителите на община Доспат заявиха готовност за ефективни протести. Хората от девинското село Осиково пък с писмо до главния прокурор обявиха гражданско неподчинение и отказват да плащат водата.


Последва посещение на главният прокурор Иван Гешев, а Окръжната прокуратура в Смолян възложи на КЕВР и Регионалната здравна инспекция да извършат проверки. Изискани са документи от ВиК - Смолян, съобщи на брифинг говорителят на прокуратурата Станчо Станчев:

"След получаване на материалите от така възложените проверки ще бъде извършена преценка от страна на Oкръжна прокуратура - Смолян за по-нататъшни действия, какви следва да бъдат предприети в тази насока. Но искам да уверя, че прокуратурата ще направи всичко възможно да бъдат изпълнени законовите изисквания по отношение качеството на водата в село Осиково и няма да пожалим и усилия в тази насока".

ВиК Смолян е изцяло държавно дружество, чийто принципал е министърът на регионалното развитие. Компанията обслужва 10 общини в областта - Баните, Девин, Борино, Доспат, Златоград, Мадан, Неделино, Рудозем, Смолян и Чепеларе.

В цената на водата се калкулират три компонента - доставяне на питейна вода, отвеждане и пречистване на отпадъчни води. Всеки от компонентите има своя цена, обясни модела на ценообразуване управителят на ВиК – Смолян Румяна Янчевска. Тя заяви, че цената за доставянето на питейната вода е 2,57 с ДДС, за отвеждане на отпадъчните води е 71 стотинки. Най-голям е скокът за пречистването на отпадъчните води - 1,34 ст. Причината е, че там най-силно се е усетило поскъпването на тока.

Тя беше категорична, че в община Доспат няма населено място, което плаща цена 4,62 лв.:

"Там има 8 населени места, половината плащат цена 2.57 само за доставка на питейна вода и 3.28 в населените места, където се плаща и канализация. Там (в Доспат) нямаме цена 4,62 лв. Такава има в Борино, където от миналата година вече работи пречиствателната станция за отпадни води".

Така оказва се максимално скъпа цена на водата 4,62 лв. заплащат жителите на населени места с пречиствателни станции - Смолян, Мадан, Рудозем, Борино и Златоград.

На 30 декември КЕВР одобри размера на цената за тази година. По думите на Румяна Янчевска фактор за увеличението е и поскъпването на строителните материали, които се използват при отстраняване на авариите.

По проекта за воден цикъл на Смолян стойността на безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда“ е 70 млн. лева. Парите са предназначени за проектиране, изграждане, реконструкция, рехабилитация или подмяна на канализационни мрежи. По него е предвидено да се подменят и изградят общо 22 км водопроводи и 46 км канализация в областния град.

От своя страна ВиК участва с около 10% съфинансиране, отделно е ДДС-то, което ще се възстановява.

Управителят на ВиК - Смолян Румяна Янчевска обясни, че, за да се осигури съфинасирането от страна на дружеството по проекта за воден цикъл, има сключени три договора с Европейската банка за развитие, като единият от тях е безлихвен. Тя определи като стечение на обстоятелствата, че тази година са първите плащания на главници по тези кредити и затова скокът е по-голям, но в плана за следващите години това няма да е така.

"Не трябва да се сърдим на Европейския съюз. Напротив, трябва Смолян да бъде благодарен за това, което се случва с всички плюсове и минуси в процеса на строителство, които сме ги коментирали - забавяне на асфалтиране и други неща, но в крайна сметка ние ще получим една много подобрена и разширена инфраструктура, която иначе не биха могли нито общината, нито ВиК да си я позволят.....Приходите, които идват от един район, не могат да покрият разходите, които са необходими, за да може нормално да функционира ВиК мрежата. Значи имаме 3 общини, които запазват баланса. Естествено град Смолян, който балансира цялата група, Девин покрай минералната вода и Чепеларе в някои от годините също, там малко по-различно. Може би като курортен град всъщност това също има значение, защото има и външни посетители и съответно повече консумация на вода, говоря за миналата година, грубо. Т.е., ако не е градът Смолян с неговото потребление, няма да могат да се покрият нуждите на останалите общини и населени места...".

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Твърдението, че реализирането на проекта за водния цикъл на Смолян е причината за резкия скок в цената на водата в областта е ПОДВЕЖДАЩООскъпяването е мотивирано от нарастващата инфлация, водеща до значително повишаване на цените на основни стоки и материали в областта на строителството.

------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheckПоследвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десетки се включиха в Похода за семейството в София,

Десетки граждани се включиха в Похода за семейството в София, като се обявиха за утвърждаване на брака като добродетелен съюз само между един мъж и една жена, в подкрепа на християнските и общочовешките семейни ценности и добродетели. Основното, което събра хората в Похода за семейството, са християнските добродетели, които са в основата на всяко едно..

публикувано на 15.06.24 в 19:16

Германия въведе временен контрол на границата с Нидерландия

Германия въведе временен граничен контрол на границата с Нидерландия като част от засилените мерки за сигурност преди утрешния мач от Евро 2024 между Полша и Нидерландия в Хамбург. Това съобщи АФП. Една от целите на контрола е да се разпознаят възможно най-рано потенциалните извършители на насилие и да се предприемат мерки за отказ на влизане..

публикувано на 15.06.24 в 19:10

За мюсюлманите започва Курбан Байрам

От днес започва Курбан Байрам за мюсюлманите. Празникът продължава до 19-и юни.  Арифе – денят, в който мюсюлманите се подготвят за Курбан байрам Това е най-големият мюсюлмански празник, в памет на пророка Ибрахим, който е бил готов да пожертва сина си, за да покаже отдадеността и вярата си към Аллах.  За празника се раздава курбан на близки и..

публикувано на 15.06.24 в 19:07
Мираж 2000

Гърция обеща подкрепа за Украйна, но не и изтребители

Гърция продължава подкрепата си за Украйна, но без да изпраща очакваните изтребители Мираж 2000. Според коментари на анализатори  в Атина и след смяната на министри в кабинета външната политика остава не променена. Гръцките медии публикуваха изявление на премиера Кириакос Мицотакис на срещата в Швейцария, където гръцкият премиер не..

публикувано на 15.06.24 в 18:47
Израелски войници край южния град Ашкелон, 15 октомври 2023 г.

8 израелски войници са били убити в южната част на Ивицата Газа

Израелските военни съобщиха, че осем войници са били убити в южната част на Ивицата Газа "по време на оперативна дейност". Според израелските медии това е станало в Рафах при експлозия на бронирания автомобил, в който са се намирали. Франс прес отбелязва, че това е един от най-смъртоносните инциденти с участието на военните през повече от осемте месеца..

публикувано на 15.06.24 в 18:41

Дисциплинарна проверка за действията на полицаи при убийството на българка в Кипър

В кипърския град Пафос продължава разследването на жестокото убийство в петък на 41-годишна българка от бившия ѝ съпруг, 48-годишен сънародник, което шокира Кипър. Очаква се да бъдат събрани показания от над 40 свидетели, съседи и близки на двойката. Едновременно започна и дисциплинарна проверка за действията на полицаи при бруталното престъпление, което..

публикувано на 15.06.24 в 18:20
Атанас Зафиров

Избраният за председател Зафиров: БСП не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ и ДПС

БСП ще остане в опозиция и няма да подкрепи правителство с мандата нито на ГЕРБ, нито на ДПС, заяви избраният за временен председател на партията Атанас Зафиров:  Атанас Зафиров е избран за временен председател на БСП "Още един мит и упорито повтаряна лъжа, която беше разобличена на днешното заседание на Националния съвет - тезата за "търгашите",..

публикувано на 15.06.24 в 17:06