Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В най-голямото великотърновско село излизат на протест заради проблеми с водоснабдяването

Хората в най-голямото великотърновско село тази събота излизат на протест. Причината  за това е дългогодишното безхаберие на институциите за водоснабдяването на Ресен. Населеното място е на воден режим. Хора от инициативния комитет на селото за първи път седнаха вчера на една маса с ръководството на ВиК „Йовковци“ и на Община Велико Търново и почти се разбраха как да бъде решен проблемът с безводието. Ще трябват милиони левове и години, за да се построи над 10 километра нов допълващ водопровод за Ресен. 

Село Ресен, със своите 2000 жители, е най-голямото в община Велико Търново, но там животът е труден, заради едно-единствено нещо – проблеми с водоснабдяването и сериозен режим на водата от две години, който през лятото става непоносим с по 16 часа безводие в денонощието. Недоволството ескалира и на 18 март хората в Ресен излизат на протестно шествие с искане да имат питейна вода. Васил Драганов разказа: 

„Безводието в Ресен не е от вчера. Преписка върви с искане за проектиране, за подобряване на водоснабдяването приблизително от 2010 година. Последните две-три години нещата много загрубяха. Селото не е със затихващи функции – има млади хора, има предприятия, има училище, детска градина, всичко това иска вода. Хората настояват това нещо да бъде решено. Така че този въпрос не е прищявка, това е жизнено важен въпрос за населението на Ресен“. 

Село Ресен е било с 12 кладенеца и система за водоснабдяване, която от години е извън строя. Когато селото е било с 4000 население, проблем с питейната вода не е имало, сега при двойно по-малко население, сме на воден режим, коментира Цветан Йовчев и разказва, че Ресен се водоснабдява от местен водоизточник, който пълни резервоар: 

„Към момента единият водоизточник, който захранва този резервоар, приключи. Ние го замервахме и от 6 метра воден стълб през 2005 година, в 2021 година, когато го наблюдавахме, имаше 60 сантиметра воден стълб. Той е бил с дебит около 12 литра в секунда, говорим за 60-е години на миналия век, а в момента е около 5 литра в секунда“. 


Заместник-управителят на ВиК „Йовковци“ Росен Трифонов обяснява защо в Ресен няма питейна вода: 

„Едно, че е сушата и другото е спирането на напоителните канали. От напоителните канали се оросяваха дренажите и кладенците и водата стигаше. След спирането на каналите и след засушаването се получи недостиг на вода“. 

Решението на проблема е в проектирането и изграждането на нов довеждащ водопровод, който да свърже водоснабдителната система на селото с водопровода от язовир „Йовковци“. От ВиК казват, че нищо не могат да направят: 

„Защото това не е в правомощията на ВиК „Йовковци“ да проектира нови довеждащи водопроводи. Със Закона за водите на нас ни иззеха активите. Дадени са в ръцете на общините. ВиК и Община, ако не вървят заедно, няма как да се случат нещата“. 

Нещата не тръгнали със старото ръководство на водоснабдителното дружество, което, по думите на заместник-кмета на Велико Търново проф. Георги Камарашев, отказало да даде изходни данни за проектиране на довеждащ водопровод за Ресен. Новото ръководство дало исканите данни. Община Велико Търново е платила 27 хиляди лева за парцеаларен план и за изготвяне на инвестиционен проект за новия водопровод, който се оказва, че не може да се реализира, става ясно от отговора, който жител на Ресен получи по Закона за достъп до обществената информация от Общината. 

При съгласуването на проекта от Регионалния исторически музей посочват, че трасето на новия водопровод е невъзможно да бъде изпълнено, защото минава през археологическия резерват „Никополис ад Иструм“, където са предвидени разкопки, както и през охранителни зони на историческия комплекс. Заключението е да се търси друг маршрут, който не засяга обхвата на античния римски град, но и не нарушава водоснабдяването на други населени места, поясни проф. Георги Камарашев: 

„Твърдо трябва да се каже, че ние не желаем да отнемаме водата на други селища надолу по деривацията. Това е допълващо захранване за Ресен. Ресен имат собствено захранване, което не стига. Имат достатъчно големи резервоари. Идеята е със съответната електроника и автоматика това допълващо водозахранване да пълни резервоарите през нощта, когато другите населени места нямат тази консумация. През деня консумацията ще бъде от собствения източник и допълващото захранване на резервоара“.   

По думите на заместник-кмета на Велико Търново са проучвани няколко трасета за допълващо водоснабдяване, за да се заобиколи античния град Никополис ад Иструм. Трябва да се направи над 10 километра довеждащ водопровод. При един от вариантите се засягали частни имоти, което е неприемливо, при друг - довеждащият водопровод щял да мине през имоти на община Горна Оряховица. Спират се на трети вариант, който тепърва тези дни започва предпроектно да се проучва. При него довеждащият водопровод за Ресен ще трябва да мине през главния път Русе – Велико Търново, да пресече две реки, да засегне обекти на „Напоителни системи“, поясни проф. Камарашев:  

„Няма как да не минем през реките, няма как да не минем през шосето, просто е невъзможно, такъв е теренът. Проектантът ще проходи трасето, една голяма част е ясна, тя е недвусмислена. Проблемът беше частта, която заобикаля Никополис. Много силно се надяваме да няма помпени станции и т.н. да усложни проекта, т.е. всичко да върви на самотек от язовир „Йовковци“.   

Предпроектното проучване ще продължи с месеци. То ще даде представа за проектирането, което ще трябва да се възложи с обществена поръчка и от своя страна да изясни колко милиона ще трябват за допълващото водоснабдяване за Ресен. С обществена поръчка ще се избира и строителят. Всичко това означава още дълго време безводие за Ресен. От инициативния комитет в най-голямото великотърновско село приемат идеята, но хората не могат да чакат и в събота излизат на протест. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Офисът на

Ал Джазира: Десетки тела са открити след операция на израелската армия в град Газа

Десетки тела бяха открити след операция на израелската армия в град Газа, съобщи катарският телевизионен канал Ал Джазира. В информацията се посочва, че след като израелските военни са напуснали градския район Тел ел-Хава, силите на гражданската защита са открили телата на най-малко 60 загинали. Продължава издирването на убити и ранени в сгради на..

публикувано на 13.07.24 в 08:00
Мария Захарова

Киев отхвърли твърдение на Москва, че планира атаки срещу собствените си язовири

НАТО обещава на Украйна "необратим път" не към членство в алианса, а "към пропастта", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.  Украйна отхвърли изявление на Захарова, че Киев планира атаки срещу собствените си язовири.  Британското разузнаване: Русия е дала 70 000 жертви за два месеца в Украйна "На..

публикувано на 13.07.24 в 07:55

Засилени проверки по плажовете от всички институции, отговарящи за околната среда

Засилени проверки по българските плажове през летния сезон ще извършват институциите, отговарящи за опазването на околната среда и биоразнообразието.  Целта е опазване на дюните и природните местообитания, каза Стела Дочева от РИОСВ-Варна. Проверките имат за цел да защитят дюните и природните местообитания, съобщи за "Хоризонт" Стела Дочева от РИОСВ -..

публикувано на 13.07.24 в 07:46

Ще подобрим ли абсолютния рекорд за потребление на ток идната седмица?

Абсолютният рекорд за потребление на ток от преди три години се очаква да бъде подобрен идния четвъртък вечерта, когато заради жегата товарът на мрежата ще надхвърли 5300 мегавата.  Това сочат прогнозите на Електроенергийния системен оператор. Оттам казаха за "Хоризонт", че енергийната ни система работи нормално и разполага с достатъчно мощности,..

публикувано на 13.07.24 в 07:38

Продължава гасенето на пожарите в Ямболско и в Средна Гора

Продължава гасенето на пожара между елховските села Мелница и Гранитово.  Горят сухи треви и храсти между елховските села Гранитово и Мелница (ОБНОВЕНА) В потушаването на огъня днес ще се включат и военни с тежка верижна техника, предаде кореспондентът на БНР в Ямбол Даниела Костова. Спокойно е преминала нощта в двете погранични села,..

публикувано на 13.07.24 в 07:35

Опасни горещини и висок риск от пожари

Оранжев код за опасни горещини е обявен за днес в цялата страна.  Очакват се максимални температури  между 35 и 40 градуса. Червен код за опасност от пожари е обявен в 21 области на Северна и Южна България, а за Централна и Източна България е в сила оранжев код.  От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"..

публикувано на 13.07.24 в 07:29
Д-р Нейко Нейков

Д-р Нейко Нейков: Алкохолът е най-опасен през жегите за мозъчното кръвообращение

Високите температури трябва да ни направят особено внимателни към нашето здраве и комфорт.  " Топлинният удар е най-често срещан в жегите, поясни за "Закуска на тревата" д-р Нейко Нейков от Клиниката по неврология на болница Токуда в София.  "Първоначално тялото се бори с повишената температура чрез изпотяване , чрез разрастване на малките..

публикувано на 13.07.24 в 07:25