Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алфатар и неговото богато културно-историческо наследство

Алфатар
Снимка: Незабравка Кирова

В историческите извори се среща с имената Алфатар, Ахлатар, Ифлатар. С последното име са наричали южната страна на средновековната крепост Дръстър – днешна Силистра. Алфатар е една от седемте общини на Силистренска област. Само на двайсетина километра от областния център.

Богато културно-историческо наследство пази Алфатар с паметници от различни епохи, които днес остават безпотомствени, по думите на професор д.и.н. Георги Атанасов. 

"Някои от тях и сега са ярко видими"

Край Алфатар има четири римо-византийски крепости и две средновековни български, като тази в близост до Цар Асен е била петата по големина по време на Първото българско царство.


"45 декара с градска инфраструктура, 4 църкви и цитадела. Има и многобройни некрополи. Там се намира  голям трако-римски скален кулутов център, посветен на Залмоксис". 

Около 50 са скалните манастири по Канагьол, датирани от края на IX и началото на X век. Напуснати са били през XI –ти.

"Достъпни са двата скални манастира в местността Суха река. Големи групи скални манастири е имало при цар Асен"


В началото на 16-ти век Алфатар е регистриран като най-голямото чисто християнско селище в Силистренската кааза. Населението е достигало до 600 фамилии – или близо 8 хиляди души население. Като толкова не са имали и някои от градовете.

"Това население напуска региона по време на Руско-турската война. Сега тези стари алфатарци живеят в Украйна"

Емблемата на това население е храмът „Света Троица“.


"Забележителен! Главен майстор е бил уста Геньо Белчев-учителят на Кольо Фичето. Това е първата висока църква в Североизточна България". 

Неспокойните времена на Кримската война и върлуващата чума карат алфатарци да укрепят селото и духовно, и физически.

"На четирите ъгъла поставят големи каменни кръстове. Селото е оградено и с трънен вал"

Интересен паметник от вече новата история на Алфатар е сградата на училището. И тогава, както и днес, първо е трябвало да има изработен проект, който да получи одобрение. Това се случва след 1886 година.

"Тогава е построено и кметството"

Сградата на кметството е свързана и с едно малко известно събитие от онова време.

"След Ньойския договор в Алфатар се вдига едно въстание, ръководено от баба Драгана Мъжката"


Според някои, името Алфатар значело – Златна врата  или Порта от Добруджа към вътрешността на Османската империя.Професор Атанасов смята, че последната версия звучи най-вероятно, тъй като заради битките между османските гарнизони и Влад Цепеш, жителите на селата по брега на Дунав – Ветрен, Сребърна и Попина се преселват към южната част на региона, а именно Алфатар. Но най-приятно и вкусно звучи твърдението на местните, че името Алфатар е свързано с местния сорт круши – алфарки, които били много вкусни и сладки. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зам.-министърът на здравеопазването Петко Стефановски.

Жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си

Министерство на здравеопазването съветва жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си, след експлозията в складовете за фойерверки. Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали Следствие на възникналия пожар беше разпоредена незабавна евакуация на жители на село Гара Елин..

публикувано на 25.07.24 в 21:39

Николай Николов: Необходимо е време фойерверките да се самоунищожат

Повече от три часа продължават да гърмят фойерверките в складове край Елин Пелин, където тази вечер възникна пожар и започнаха взривове. Има информация за двама пострадали с изгаряния, които са в болница "Пирогов". Те  остават за интензивно лечение в реанимация, където лекарите се борят за живота им. Пожар в складове за фойерверки между град..

публикувано на 25.07.24 в 21:26

"Пирогов": Жена, пострадала в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние със 70% изгаряния

Жена, пострадала от взривовете в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние. Тя е със 70% изгаряния, какъв ще бъде изходът за нея, не мога да прогнозирам. Това каза директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Мъжът, приет заедно с жената, е с по-малко изгаряния. На база координацията със Спешна помощ, очакваме да докарат още двама пациенти...

публикувано на 25.07.24 в 20:43

Армията праща брониран джип, за да влезе и да види има ли хора в складовете в Елин Пелин

Всичко е под контрол, няма нужда да се всява паника, каза служебният премиер Димитър Главчев, който дойде на мястото на пожара в складовете за фойерверки между Елин Пелин и Гара Елин Пелин. Според него нуждата от евакуация се преценява на място, но е по-добре да се вземат повече мерки от необходимото. Главчев допълни, че се очаква армейски брониран..

публикувано на 25.07.24 в 20:35

Четирима следователи от НСлС поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин

По разпореждане на изпълняващия длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов четирима следователи от Национална следствена служба и дежурен следовател от Окръжна следствена служба - София поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин. Огледите ще започнат след като взривовете и предизвикания от тях пожар бъдат потушени. Очаква се още..

публикувано на 25.07.24 в 20:27

МВР за Елин Пелин: Двама тежко пострадали, още двама може да са в горящия склад

Ситуацията е тежка, става въпрос за фирма, която се занимава с пиротехнически изделия. Има шест склада, които са пълни с такива изделия.  Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на място в Елин Пелин, където по-рано днес в складове за пиротехнически изделия възникна пожар и последваха експлозии. Двама души са в тежко състояние, те..

публикувано на 25.07.24 в 20:16

Комисията по здравеопазване прие проекторешение за предотвратяване на насилието над медици

Парламентарната комисия по здравеопазване одобри проекторешение, с което да се регламентират действия за предотвратяване на насилието над медици.  В срок от 2 месеца министърът на здравеопазването трябва да осигури обучение за специалистите как да разпознават склонни към насилие пациенти и техни близки.  В проекторешението се предлага в срок от 4 месеца..

публикувано на 25.07.24 в 20:12